Obiceiul banal care e un real ajutor pentru oamenii cu Alzheimer și demență

Marti, 09 Mai 2023, ora 19:49
4728 citiri
Obiceiul banal care e un real ajutor pentru oamenii cu Alzheimer și demență
Vârstnică în scaun cu rotile FOTO Unsplash

Boala Alzheimer și demența afectează considerabil atât viața persoanelor diagnosticate, cât și a celor dragi. Dar se pare că un obicei banal, pe care îl avem cu toții, poate reprezenta un real ajutor: ascultarea muzicii.

Mai multe studii au demonstrat că terapia prin muzică și alte activități muzicale ajuta la reducerea simptomelor Alzheimer, potrivit healthline.com.

Nu există remediu pentru Alzheimer. Tratamentul implică de obicei administrarea mai multor medicamente pentru a reduce simptomele sau a încetini progresia bolii. Noi cercetări demonstrează acum că muzica are un impact pozitiv asupra persoanelor diagnosticate cu Alzheimer și poate întârzia de asemenea apariția bolii la persoanele cu risc.

Ce este terapia prin muzică?

Muzicoterapia este o abordare care folosește muzica pentru a îmbunătăți starea sănătății.

Potrivit Asociației Americane de Terapie prin Muzică, această tehnică ajută la:

  • memorie
  • expresie și comunicare
  • managementul stresului
  • reabilitare fizică

Astfel de activități includ cântatul în grup, cântatul la un instrument muzical sau compunerea melodiilor. Toate acestea activează diferite părți ale creierului și implică adesea mișcarea fizică. Scopul este ca muzica să evoce un răspuns emoțional sau să stimuleze memoria.

Un studiu în care au fost implicați oameni cu demență și Alzheimer, ce au făcut muzicoterapie, a arătat că participanții s-au simțit plini de energie și au prezentat simptome reduse timp de 2 până la 24 de ore după fiecare sesiune.

Cum ajută terapia prin muzică persoanele cu demență sau Alzheimer?

  • Îmbunătățirea memoriei: muzica ajută oamenii cu demență sau Alzheimer să își amintească detalii din viața lor, efectul fiind mai puternic atunci când a fost utilizată muzică familiară pentru fiecare participant.

  • Îmbunătățirea funcțiilor cognitive

  • Îmbunătățirea fluenței verbale: cântarea, compunerea și citirea versurilor melodiilor au contribuit la îmbunătățirea limbajului verbal.

  • Îmbunătățirea calității vieții

Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#dementa, #Alzheimer, #terapie muzica , #stiri sanatate