Guvernatorul Deltei Dunării, despre situația din canalul Bîstroe: "Pentru prima oară aud acum că au avut loc lucrări de adâncire"

Luni, 20 Februarie 2023, ora 12:49
29442 citiri
Guvernatorul Deltei Dunării, despre situația din canalul Bîstroe: "Pentru prima oară aud acum că au avut loc lucrări de adâncire"
Delta Dunării FOTO Unsplash

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a declarat luni, 20 februarie, că nu a primit până acum informații cu privire la presupuse lucrări de adâncire pe canalul Bîstroe și că nu i-a fost prezentată o analiză de impact.

Gabriel Marinov a adăugat că este imposibil să se vadă ce se întâmplă pe canalul Bîstroe, de la confluența cu Chilia până la vărsarea în mare, potrivit Digi24.

"Despre lucrările care fac subiectul discuțiilor de azi, respectiv lucrări de adâncire, nu avem niciun fel de informații, nici recente, nici din anii trecuți. Pentru prima oară aud acum că au avut loc lucrări de adâncire. Noi cunoșteam că sunt lucrări pentru a menține adâncimile șenalului lor așa cum se întâmpla când existau astfel de probleme.

Anul trecut cotele apelor Dunării au fost extrem de scăzute, s-au impus lucrări de mentenanță pe șenalul respectiv. Din informările pe care le am și din ce am urmărit cu angajații proprii, pot spune că aceste lucrări au fost sporadice, nu au durat mai mult de 24 – 48 de ore și s-au desfășurat pe distanțe foarte scurte. Asta cunoaștem noi", a spus Marinov.

El a declarat că pentru a se disloca volume atât de mari de aluviuni încât să se adâncească șenalul respectiv ar fi fost nevoie de barje care să le transporte. "Aceste barje nu s-au observat. Ca timp, lucrările au fost de durată foarte scurtă", a subliniat Marinov.

"Nouă, la Rezervația Deltei Dunării, nu ni s-a adus la cunoștință în niciun fel că ar fi fost vorba de astfel de lucrări, nu ni s-a prezentat niciun proiect pe care să-l luăm în discuție în analiza unui eventual impact. Ceea ce se întâmplă, felul în care influențează biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării putem afla doar în baza unor studii extrem de elaborate. Cu siguranță implicații sunt. Nefiindu-ne prezentat niciun fel de proiect asupra căruia să ne dăm o părere, nu avem ce comenta pe acest aspect.

Au fost observate doar acele lucrări de întreținere pentru că ce putem noi vedea e doar pe Brațul Chilia. Ce se întâmplă pe Bîstroe de la confluența canalului cu Chilia până la vărsarea în mare e imposibil să putem vedea. Dacă lucrurile se confirmă, nu e nimic normal și încalcă orice prevedere a convențiilor internaționale la care suntem parte, dar să așteptăm să vedem dacă aceste lucruri se confirmă sau nu.

Dacă da, cred că urmările vor fi de natură diplomatică, cu siguranță, România va lua o poziție foarte fermă, ar fi a două oară când fără știința și acceptul nostru se întâmplă aceste lucruri. Nivelul nostru de alertă e sporit. În zona acționează și multe instituții, Garda de Mediu a Rezervației, Apele Române, Căpitănia Tulcea, Administrația fluvială Dunărea de Jos, Poliția de Frontieră", a declarat guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Delta Dunarii, #Canalul Bastroe, #Ucraina , #stiri mediu