Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 18:46
3542 citiri
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar este de 1,07% din PIB pentru ianuarie și februarie, iar deficitul total asumat de Guvern pentru anul 2024 este de 5% din PIB. FOTO Canva.com / Pexels.com

Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR).

Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 a ajuns astfel la respectiv 1,67% din PIB față de deficitul de 17,04 miliarde de lei, respectiv 1,07% din PIB aferent primelor două luni ale anului 2023, în condițiile în care deficitul total asumat de Guvern în Legea Bugetului pentru anul 2024 este de 5% din PIB.

Potrivit unei analize detaliate realizate de Cursdeguvernare.ro, mare parte din deficitul de acest an provine din explozia deficitului bugetului asigurărilor sociale, cauzat în principal de punctului de pensie cu 13,8% de la 1 ianuarie. Astfel, de la 0,66 miliarde de lei, deficit la pensii în primele 2 luni din 2023, s-a ajuns la un deficit de peste 5 miliarde de lei la finele lunii februarie 2024.

O scădere substanțială se consemnează și la bugetul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) care înregistrează un excedent de +2,4 miliarde lei, sub jumătate din sumele încasate în primele două luni din anul trecut +5,2 miliarde de. lei.

Cum arată veniturile Bugetului General Consolidat

Veniturile totale au însumat 86,67 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2024, în creștere cu 17,2% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută cu precădere de evoluția încasărilor din contribuții de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize. Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 7,74 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 8,1% (an/an), iar veniturile totale ale bugetului general consolidat au crescut în primele 2 luni din 2024 la 86,7 miliarde lei (+17,2%) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată sursa citată.

Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 23,6%, peste evoluția fondului de salarii din economie (18%). Analiștii Curs de Guvernare explică acest fapt prin modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și a activităților de creare de programe pentru calculator, majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, precum și majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară.

Totodată, creșteri au fost înregistrate și în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (56,2%) și aferente declarației unice (30,6%). Pe de altă parte, încasările din impozitul pe dividende au consemnat o scădere de 45%, pe fondul unui efect de bază ridicat (creșterea semnificativă a dividendelor din ian. 2023 distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cu reținerea cotei de impozit de 5%).

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 30,23 miliarde de lei, în creștere cu 25,4% (an/an), peste evoluția fondului de salarii din economie, iar încasările nete din TVA au crescut cu 16,5% (an/an). De asemenea, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat cu 6.5% față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut (4,43 miliarde de. lei în ian-febr 2024, comparativ cu 4,16 miliarde de lei în ian-febr 2023).

Veniturile din accize au însumat 6,26 miliarde de lei, consemnând o creștere de 17,6% (an/an), susținută de evoluția încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (+28,1% an/an). Totodată, dinamica încasărilor din accizele pentru produsele energetice a revenit în teritoriul pozitiv în februarie (+3,0% în primele două luni 2024 an/an), pe fondul majorării accizei la combustibili, concomitent cu o ușoară redresare a dinamicii anuale a consumului de carburanți.

Pe ce s-au cheltuit bani până acum din Bugetul de Stat

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 115,66 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 27,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele 2 luni din anul 2024 au înregistrat o creștere cu 1,0 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 5,7% din PIB la 6,7% din PIB, arată sursa citată.

O creștere foarte mare a fost înregistrată la cheltuielile de personal, în cuantum de 24,19 miliarde de lei, cu 20% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă o creștere de 1,4% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, ținând cont de creșterile salariale acordate în anul 2023.

Și mai mult, cu 25,5% au crescut cheltuielile cu bunuri și servicii, în cuantum de 14,39 miliarde de lei, Justificarea este atribuită mutării unor cheltuieli de la finele anului 2023 când acestea au fost blocate pentru a nu fi compromis deficitul pe anul trecut. În cadrul bugetelor locale, cheltuielile au crescut cu 27.9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate a fost mai ridicat cu 11,8% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate, iar cheltuielile cu asistența socială au fost de 38,74 miliarde de lei în creștere cu 11,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit sursei citate, evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii.

În ceea ce privește investițiile, suma a fost de două ori mai mare decât anul trecut, însă sursa acestora a fost bugetul intern, înregistrându-se o scădere drastică a fondurilor externe. Astfel, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 17,1 miliarde de lei, fiind de peste două ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#deficit bugetar, #deficit bugetar romania, #cheltuieli bugetare, #executie bugetara, #executie bugetara ianuarie, #deficit excesiv Romania , #deficit bugetar