Cele 12 semne surprinzătoare care îți arată că ai putea avea deficiențe de vitamine, de la buze crăpate și mătreață până la libido scăzut

Duminica, 24 Martie 2024, ora 22:00
5205 citiri
Cele 12 semne surprinzătoare care îți arată că ai putea avea deficiențe de vitamine, de la buze crăpate și mătreață până la libido scăzut
Persoană care are dureri de cap FOTO Pixabay

"Ești ceea ce mănânci", spune un proverb. Deci, dacă nu mănânci alimente care îți hrănesc corpul și îi furnizează nutrienții de care are nevoie, atunci este probabil să întâmpini unele probleme.

Datele oficiale publicate anul trecut au arătat cum cazurile de malnutriție și deficiențe au explodat.

În 2023, au fost înregistrate peste 800.000 de internări în spitalele din Anglia și Țara Galilor cu afecțiuni legate de o nutriție precară, inclusiv boli precum scorbutul și rahitismul.

Cum știi dacă ai o deficiență?

Lista potențialelor simptome este lungă, însă acestea sunt câteva semne cheie care ar putea indica o lipsă de vitamine și minerale esențiale.

Cu toate că simptomele tale ar putea fi cauzate de deficiențe, ele ar putea fi și semne că altceva nu este în regulă. Dacă totuși experimentezi simptome în ciuda modificării dietei și/sau luării de suplimente, experții recomandă să consulți medicul de familie.

Vă este frig

Nu reușiți niciodată să vă încălziți?

Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, spune că acest lucru ar putea fi un semn al unei deficiențe de iod.

"Aceasta nu este prea discutată, dar deficiențele de iod se numără printre cele mai comune deficiențe de vitamine din Marea Britanie," spune ea.

"Este cea mai frecventă cauză a unei tiroide subactive."

Împreună cu senzația frecventă de frig, alte simptome includ luarea în greutate, oboseală extremă, pielea uscată și o umflătură pe gât.

”Corpul nu poate produce iodină proprie și este vitală pentru producerea hormonilor tiroidieni, care ajută la reglarea greutății,” spune Hillard.

Sursele de iod includ ouă, crustacee, produse lactate din lapte de vacă și alge marine.

Buze crăpate și colțuri crăpate ale gurii

O senzație de înțepătură sau arsură în buze și în jurul gurii poate însoți buzele crăpate, pe care mulți dintre noi le asociem doar cu vremea mai rece.

Cu toate acestea, nutriționistul și autorul Rob Hobson spune că buzele crăpate, precum și crăparea colțurilor gurii, ar putea indica o deficiență de fier, precum și de vitamina C.

Multivitaminele pot ajuta, dar dacă vă faceți griji cu privire la nivelurile de fier, vizitați medicul de familie care vă poate verifica deficiența de fier.

Hobson explică: "Fierul este important pentru producerea hemoglobinei, o proteină conținută în celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în jurul corpului. Fierul este, de asemenea, esențial pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos."

Surse bune de fier includ ficat, rinichi, carne, fructe uscate, cereale pentru micul dejun, fasole, ouă, cereale integrale precum orezul brun, majoritatea legumelor cu frunze verzi închise la culoare. Ciocolata neagră conține, de asemenea, fier.

Hillard adaugă: "Rețineți că cofeina poate inhiba absorbția fierului, așadar consumul de băuturi cu cofeină alături de surse de fier ar trebui evitat."

"Dacă doriți să stimulați absorbția de fier, o sursă de fier ar trebui asociată cu o sursă de vitamina C.

"De exemplu, punerea de suc proaspăt de lămâie pe salate de spanac sau consumul unei mandarine cu ciocolată neagră."

Libidoul scăzut

Dorința sexuală a scăzut considerabil în timpul iernii? S-ar putea datora lipsei de vitamina D, cunoscută și sub numele de vitamina soarelui.

"Cea mai comună deficiență în Marea Britanie, în special în timpul iernii, este vitamina D," spune doamna Hillard.

"Aceasta se datorează faptului că principala sursă de vitamina D este lumina soarelui. În timpul iernii este imperativ să suplimentăm cu vitamina D."

Studiile efectuate de Vitall au arătat că aproximativ 20% din populația din Marea Britanie are o deficiență de vitamina D.

Pe lângă libidoul scăzut, alte semne ale lipsei de vitamina D includ dureri musculare, osoase și/sau articulare, dureri de cap, oboseală și senzații de furnicături în mâini și picioare.

Alimentele bogate în vitamina D sunt puține, dar ciupercile, cerealele pentru micul dejun, macroul, sardinele (cu oase) și ouăle sunt alegeri bune.

Hobson explică: "Public Health England a recomandat ca toată lumea să ia în considerare administrarea unui supliment care furnizează 10 micrograme (mcg) de vitamina D pe zi în lunile de toamnă și iarnă.

"Pentru sănătate optimă, există dovezi din ce în ce mai multe că sunt necesare doze mai mari de 25 mcg până la 50 mcg de vitamina D, în special pentru persoanele mai în vârstă, deoarece capacitatea de a sintetiza vitamina D scade în viața târzie."

Păr subțire

Dacă părul tău pare mai subțire, uscat, casant sau cade într-un ritm rapid, atunci Hobson spune că acest lucru ar putea indica o deficiență ușoară de fier sau chiar o deficiență de vitamina C.

Avem nevoie de vitamina C pentru a proteja celulele din corpul nostru și pentru a le menține sănătoase, plus că ajută la menținerea pielii sănătoase, a vaselor de sânge, a cartilajelor și a oaselor.

Hobson recomandă includerea în dietă a unor alimente precum lămâi, kiwi, căpșuni și fasole roșie.

"Consultați medicul de familie pentru a exclude anemia determinată de deficiența de fier și boala tiroidiană, care pot duce la căderea părului.

Încercați șampoanele care conțin cafeină pentru stimularea creșterii părului și, dacă sunteți la menopauză, în timpul căreia căderea părului este comună, isoflavonele pot ajuta."

Mătreață

Suferiți de mătreață care nu dispare?

"Aceasta ar putea fi cauzată de o deficiență de biotină (vitamina B7) și de o deficiență de omega-3 esențiale," spune Hobson.

"Multivitamine care conțin B7 plus omega-3 pot ajuta la creșterea nivelurilor acestor nutrienți, iar un șampon antifungic poate ajuta și la ameliorarea mătreții."

Alimente precum somonul proaspăt, migdalele, untul de arahide și semințele de floarea-soarelui sunt excelente pentru a adăuga în dieta dvs. pentru a vă asigura că obțineți suficientă vitamina B7 și acizi grași.

Ulcerul bucal recurent și o limbă dureroasă

Mai multe deficiențe diferite ar putea fi responsabile pentru aceste mici umflături dureroase în interiorul gurii, precum și pentru o limbă care se simte amorțită, furnicături sau inconfortabilă.

"Lipsa de fier, acid folic (vitamina B9), vitamina B12 și/sau vitamina B3 pot fi responsabile pentru ulcerele bucale și o limbă dureroasă", spune domnul Hobson.

"Dacă sunteți îngrijorat, consultați medicul de familie pentru a exclude orice cauze medicale și pentru a verifica starea fierului. De asemenea, merită să includeți în dieta dvs. unele alimente bogate în nutrienți pentru a vă crește nivelurile acestor nutrienți."

"Încercați fasole neagră, pak choi, avocado și păstrăv. Multivitamine cu un complex de vitamine B poate, de asemenea, să ajute la protejarea aportului pentru acești nutrienți."

Chandni Vadgama, nutriționist la Holland & Barrett adaugă: "O deficiență de vitamina B12 este cel mai probabil să afecteze vegetarienii, veganii și adulții mai în vârstă.

Veganii și vegetarienii sunt expuși riscului pentru că nu consumă carne, în timp ce adulții mai în vârstă s-ar putea să nu absoarbă corespunzător vitamina B12 din alimentele lor din cauza scăderii nivelurilor de acid gastric."

Alimentele bogate în vitamina B12 includ carne, pește, lapte, brânză și ouă.

Gingii care sângerează

Lipsa de vitamina C ar putea fi motivul pentru gingiile dureroase.

"Vitamina C are mai multe roluri în organism, de la protejarea celulelor noastre până la reducerea oboselii și ajutarea cu funcțiile imunitare normale, cum ar fi vindecarea rănilor", spune doamna Vadgama.

"Corpul nostru are nevoie, de asemenea, de vitamina C pentru a produce colagen, o proteină importantă găsită în piele, vasele de sânge, oase și mușchi.

Dacă vă spălați și vă curățați dinții în mod regulat, dar gingiile dvs. sunt încă roșii, umflate sau sângerânde, s-ar putea să aveți nevoie să vă măriți aportul de vitamina C prin includerea fructelor și legumelor bogate în vitamina C în dieta dumneavoastră."

Bucurați-vă de fructe citrice precum portocale și grepfruturi, ardei roșii și verzi, kiwi, broccoli, căpșuni și cartofi copti.

Dacă gingiile sunt încă dureroase și sângerânde, programați o consultație la medicul dumneavoastră de familie care poate verifica dacă există probleme medicale.

Piele roșie și grasă pe laturile nasului

O afecțiune a pielii ar putea fi motivul din spatele pielii roșii, dureroase și grase în jurul nasului, însă lipsa anumitor vitamine și minerale ar putea fi de asemenea vinovată.

"Aceasta ar putea fi un semn de deficiență de vitamina B2 (riboflavină), vitamina B6 și/sau zinc", spune domnul Hobson, care recomandă adăugarea în dieta dumneavoastră a alimentelor precum brânză feta, migdale, macrou, carne de vită și sparanghel pentru a ajuta cu aceste deficiențe.

Când aveți o deficiență de B2, pielea poate deveni grasă, în special în zonele cu mai multe glande sebacee, cum ar fi laturile nasului.

"Această creștere a producției de ulei sau sebum ar putea fi un răspuns la compromiterea barierei pielii", explică domnul Hobson.

"Deficiența poate duce la modificări în glandele sebacee ale pielii, determinând posibil supraproducția de sebum ca măsură de protecție împotriva uscăciunii crescute a pielii sau pentru a compensa lipsa integrității barierei pielii."

Spune că un supliment bun de zinc și complex de vitamine B este și o modalitate bună de a-ți crește aportul.

Pete albe pe unghii sau unghii fragile

Petele albe mici de pe unghii nu ar trebui ignorate, deoarece ar putea fi un semn că îți lipsește mineralele zinc sau fier, conform lui Hobson.

"Carnea de porc slabă, ciupercile, năutul și caisele uscate sunt alimente bune de inclus", spune el.

În ceea ce privește unghiile fragile, aceasta ar putea fi din cauza suprautilizării de produse grele pe unghii, cum ar fi lacurile de unghii și gelurile.

Dar, o deficiență de fier ar putea fi și ea de vină pentru aceasta.

Încearcă să incluzi în alimentația ta alimente bogate în fier, cum ar fi semințele de in, ficatul de pui, nuci și linte pentru a vedea dacă observi o diferență.

Hillard adaugă că alte simptome ale deficienței de fier, cunoscută și sub numele de anemie, includ slăbiciune, epuizare, dificultăți de respirație, piele palidă și bătăi rapide ale inimii.

Depresia

Poate fi o luptă în timpul iernii să rămâi optimist și pozitiv, însă dacă descoperi că te simți în special deprimat, atunci o deficiență de nutrienți ar putea fi cauza.

"Pot fi lipsa de vitamina B, vitamina D și/sau magneziu, precum și de acizi grași esențiali", spune Hobson.

Adăugarea de nuci de caju, varză kale, ciuperci și orz ar putea ajuta, iar un supliment de magneziu și vitamina D3 ar putea fi, de asemenea, util.

Totuși, el adaugă că o stare de spirit scăzută persistentă necesită evaluare medicală.

În ceea ce privește motivul pentru care deficiențele ar putea duce la depresie, Hobson spune: „O deficiență poate duce la o producție redusă a neurotransmițătorilor, serotonină, dopamină și GABA, contribuind la depresie”.

Vitaminele din complexul B sunt folosite pentru a produce energie în corp, deci dacă ai mai puțină energie, ești mai obosit și ai mai multe șanse să fii într-o stare de spirit scăzută."

Obosit tot timpul

Senzația de oboseală pe parcursul zilei poate fi cauzată de lipsa somnului.

Cu toate acestea, dacă te simți în continuare obosit în ciuda unui somn bun, atunci acest lucru poate avea legătură cu starea ta nutrițională.

"Lipsa vitaminelor din complexul B, precum și a mineralelor fier și magneziu pot fi de vină, dar oboseala constantă poate fi, de asemenea, cauzată de o tiroidă subactivă", spune Hobson.

"Cristalele de magneziu dintr-o baie fierbinte înainte de culcare pot ajuta, precum și alimentele bogate în magneziu, cum ar fi migdalele, semințele de dovleac și legumele cu frunze verzi", spune Hobson.

El adaugă: "Cafeaua și alcoolul trebuie evitate înainte de culcare, deoarece ambele pot afecta calitatea somnului."

Dacă ai încercat aceste remedii și încă te confrunți cu insomnie, ar trebui să consulți un medic pentru o evaluare medicală și sfaturi suplimentare.

Hobson sugerează consumul de verdeață de primăvară, nuci de Brazilia, boabe de soia și năut.

"Un supliment de magneziu poate ajuta sau încearcă să adaugi săruri de magneziu în baie", spune el pentru Dailymail.

Nivelurile scăzute de magneziu pot cauza și dureri articulare, spasme musculare, oboseală și o poftă de mâncare scăzută.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
#deficiente vitamine, #indicii, #simptome, #boli , #vitamine