Primul proces Deepfake din România. Pedeapsa primită de o elevă după ce și-a bătut joc de un coleg pe internet

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 17:21 3467 citiri
Scopul Deepfake-lui este compromiterea unei persoane FOTO Pixabay

O instanță din Giurgiu a judecat primul proces din țară cu tema ”Deepfake”. Acuzata a fost o elevă care a făcut un trucaj video cu un coleg.

Minora a fost obligată de instanță să achite 5.000 de lei daune morale.

”Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată... Obligă pârâţii la plata sumei de 5000 de lei, cu titlu de daune morale (răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului). Respinge în rest acţiunea. Admite în parte cererea reconvenţională formulată de pârâţii-reclamanţi. Obligă reclamanţii-pârâţi la plata sumei de 5.000 de lei către pârâţii-reclamanţi în calitate de reprezentanţi legali ai minorei, cu titlu de daune morale (răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului). Respinge în rest cererea. Dispune compensarea cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la data comunicării. Cererea se va depune la Judecătoria Giurgiu”, se arată pe site-ul Judecătoriei Giurgiu.

Decizia nu este definitivă, astfel că reprezentanții legali ai minorei pot face recurs.

Fenomenul Deepfake

”Deep Fake este un fenomen mai puțin cunoscut, dar prezent. Reprezintă modificarea unor poze sau clipuri video și adăugarea feței unei persoane ce este ținta unei defăimări, calomnieri, în scopul compromiterii acesteia. Cam asta s-a întâmplat în cazul de față, unde o minoră a modificat un clip explicit, adăugând fața unui coleg de clasă, clip ce l-a încărcat ulterior pe Youtube și l-a distribuit în clasă”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit analiștilor în securitate, termenul este o combinație între ”deep learning”, o caracteristică a inteligenței artificiale, și ”fake” (fals), tehnologie având la bază un concept numit Generative Adversarial Network (rețea generativă adversarială) care poate fi folosit pentru a reproduce imagini video și sunet superficial-autentice pentru ochiul uman.

Fenomenul a apărut în urmă cu doi ani pe rețeaua Reddit, când un utilizator, cunoscut sub numele de ”deepfakes”, a făcut astfel de video-uri trucate, folosindu-se de chipurile unor actori celebri, potrivit Adevărul.

Prima ”victimă” politică a acestei tehnologii a fost chiar fostul președinte Barack Obama. Recent, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a fost victima unui Deepfake.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii