Scholz îl taxează ferm pe Trump după afirmațiile despre NATO. ”Nimeni nu are voie să facă afaceri cu securitatea Europei”

Marti, 13 Februarie 2024, ora 15:57
1601 citiri
Scholz îl taxează ferm pe Trump după afirmațiile despre NATO. ”Nimeni nu are voie să facă afaceri cu securitatea Europei”
Donald Trump susține că va lăsa Rusia să facă ce vrea într-o țară care nu plătește controbuția la NATO FOTO Twitter/Donald Trump

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat ideea relativizării clauzei de apărare a NATO și a catalogat afirmațiile în acest sens drept ”iresponsabile și periculoase”. Precizările vin în contextul unor declarații făcute recent de Donald Trump, posibil candidat al republicanilor pentru un nou mandat de președinte al SUA, care amenința statele care nu își plătesc contribuțiile către alianță.

Invocând motto-ul celor trei mușchetari, el a spus că „promisiunea de protecție a NATO se aplică fără rezerve - toți pentru unul, unul pentru toți”.

„Promisiunea de protecție a NATO este fără restricții: toți pentru unul, unul pentru toți. Orice relativizare a garanției de apărare reciprocă este iresponsabilă și periculoasă. Nimeni nu are voie să joace sau să facă afaceri cu securitatea Europei. Vom consolida NATO pentru securitatea Europei”, a scris Cancelarul Germaniei, pe Twitter.

Deși Olaf Scholz nu l-a menționat pe numele fostului președinte american, remarcile sale au venit după ce Trump a stârnit indignare sugerând că SUA ar putea să nu protejeze aliații NATO de o potențială invazie a Rusiei dacă nu ar cheltui suficient pentru apărare.

Sâmbătă, Trump a declarat într-un miting de campanie în Carolina de Sud că va încuraja Rusia să „facă orice dracu’ vrea” oricărei țări NATO care nu a cheltuit suficient pentru apărare.

Premierul polonez, Donald Tusk, a făcut o declarație similară în urma unei întâlniri cu președintele francez la începutul zilei, spunând că nu există nicio alternativă la un parteneriat între UE, NATO și SUA, în fața preocupărilor tot mai mari de securitate.

Polonia, Franța și Germania au promis, de asemenea, că vor face Europa mai puternică pe măsură ce cresc temerile că o întoarcere a domnului Trump la Casa Albă ar putea permite răspândirea agresiunii ruse.

Tusk a călătorit la Paris și apoi la Berlin, căutând legături mai strânse cu cele două mari puteri ale Europei, în vreme ce războiul din Ucraina se apropia de al treilea an.

„Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să fim atât de clar mai slabi din punct de vedere militar decât Rusia și, prin urmare, creșterea producției și intensificarea cooperării noastre sunt priorități absolut incontestabile”, a spus el, argumentând ca Uniunea Europeană să devină „o putere militară” în sine.

Trump a provocat alarma după ce a susținut, în timpul unui miting de campanie, că ar putea „încuraja” Rusia să invadeze aliații NATO care nu au îndeplinit obiectivul de cheltuieli pentru apărare.

"Nu ai plătit. Ești delincvent. Da, să zicem că s-a întâmplat. Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce dracu vor ei", a avertizat el.

În mod ideal, membrii NATO ar trebui să dedice 2% din venitul lor național pentru apărare.

În timp ce Polonia a atins de mult acest nivel, Germania a devenit o țintă pentru domnul Trump în timp ce era la putere pentru că nu a reușit.

După invazia Ucrainei, Berlinul și-a intensificat cheltuielile de apărare și este de așteptat să atingă obiectivul de referință în acest an.

Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#declaratii Donald Trump, #Donald Trump NATO, #Donald Trump NATO cotizatie tari, #cancelar Germania, #Olaf Scholz, #iresponsabil , #NATO