Ce se întâmplă dacă nu dăm declarația pe proprie răspundere la furnizorul de energie. ”Legea duce la o măsură hilară”

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 16:28
18145 citiri
Ce se întâmplă dacă nu dăm declarația pe proprie răspundere la furnizorul de energie. ”Legea duce la o măsură hilară”
Factură la energie FOTO: arhivă Ziare.com

Legea care stabilește noile prețuri la energie, adoptată marți, 13 decembrie de președintele Iohannis, a stârnit o serie de controverse. Specialiștii spun că aceasta induce confuzie.

Actul normativ promulgat de către şeful statului consolidează şi extinde măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale.

Este vorba despre legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Însă, pentru a beneficia de plafonare, cei care au acest drept trebuie ca în următoarele două săptămâni să meargă să depună declarații pe proprie răspundere la furnizori. Altfel vor plăti chiar și cu 90% mai mult la energie.

”O nouă lege care induce confuzie și pune românii pe drumuri”

Potrivit unei analize a Asociației Energie Inteligentă, este nevoie de o nouă ordonanță de urgență care să clarifice lucrurile. Vorbim despre ”necesitatea unei noi Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență de plafonare a prețului”, conform lui Dumitru Chisăliță, președintele AEI

”Așa cum ne am obișnuit pe parcursul ultimului an avem din nou o lege care induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată. Modul populist în care s-a dorit construirea legii plafonării prețului la energie prin introducerea diferitelor categorii de beneficiari (care în mod normal sunt apanajul altor acțiuni de sprijinire a consumatorilor), dar mai ales prin dorința de a se aplica plafonarea la un singur loc de consum”, a precizat Dumitru Chisăliță.

Cine trebuie să depună declarații

Conform Legii plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023, limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh ține de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 o solicitare către furnizorul de energie electrică prin care declară pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege:

- utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;

- au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat;

- familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat

- au mai multe locuințe, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh

- nu au mai multe locuințe, dar au adresa de domiciliu diferită de adresa de reședință, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh

În lipsa acestei declarații depuse la furnizor, anterior lunii de livrare, un consumator, chiar dacă are aceste drepturi, nu va beneficia de ele în luna de livrare”, a mai arătat Dumitru Chisăliță.

Cum plătești energia dacă ai mai multe locuințe

Expertul este de părere că ”modul în care a fost scrisă această lege duce la o măsură hilară”. ”Legea stabilește că prețul plafonat sub 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru ”locurile de consum de domiciliu/reședință”.

Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclusiv în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură dată de preț plafonat la un singur loc de consum.

În aceste condiții furnizorul trebuie să fie informat și să primească o declarație pe proprie răspundere că acesta are un singur loc de consum unde va beneficia de preț plafonat și care este acela și să declare tot pe proprie răspundere că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de preț plafonat sub 1.3 lei/kWh: ”poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”.

În aceste condiții apare absurditatea ca Legea să oblige 9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători să alerge și să depună adrese și declarații la furnizor.

Ce se întâmplă dacă nu vei face asta? Vei achita 1,3 lei/kWh. Adică vei achita cu 60 – 90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care te ai fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege.

Ce s-ar putea face? O nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență privind plafonarea prețului, care să elimine această prevedere privind acordarea plafonării exclusive pentru o singură locuință”, a mai arătat Dumitru Chisăliță.

ANRE vine cu clarificări

Potrivit explicațiilor date de oficiali ai ANRE, la Digi 24, nu toți consumatorii trebuie să depună declarații sau cereri la furnizori pentru a beneficia de preț plafonat la energie.

„Nu trebuie să depună declarație sau cereri toți consumatorii de energie. Absolut toți care au singur loc de consum și un singur contract de energie vor beneficia, dacă se încadrează, de plafon. Nici în cazul celor care au mai multe locuri de consum nu e nevoie de declarație sau cerere la furnizor.

Legea spune că dacă sunt mai multe locuri de consum, furnizorul aplică plafonul pentru adresa care corespunde cu domiciliul din cartea de identitate.

Dacă furnizorul poate să identifice adresa de consum, automat aplică plafonul, dacă sunt îndeplinite criteriile de limită de consum pentru adresa respectivă.

Dacă clientul nu e de acord cu aplicarea plafonului pentru adresa de domiciliu, abia atunci trebuie să depună declarația și să spună pentru care să se aplice plafonul. Principiul e că pentru un singur loc de consum se aplică acest plafon”, a explicat Zoltan Nagy, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Potrivit oficialului ANRE instituția va publica pe site-ul său modelele de cerere. Cererea poate fi depusă atât fizic cât și online, prin e-mail. Unii furnizori permit încărcarea acesteia prin aplicație.

„Azi sau mâine vom posta pe site-ul Autorității modele de cerere și declarații pentru fiecare categorie care e nevoită să depună aceste cereri. În cazul celor trei categorii, cei care folosesc aparate medicale, familiile cu trei sau mai mulți copii și familiile monopartentale - pentru ei nu e termen.

Regula e că plafonul de 68 de bani se aplică în următoarea lună după depunerea cererii. De exemplu, dacă depun în ianuarie se aplică plafonul în februarie. E în interesul fiecăruia să depună cât mai repede. Cine nu depune, va beneficia de plafon în funcție de consumul în care se încadrează sau de cel de 1,3 lei. Foarte mulți dintre consumatori - peste 90% - nu vor fi în situația să depună vreo cerere. Foarte mulți vor beneficia automat de plafon pentru că se încadrează în limitele de consum”, a explicat Zoltan Naghi.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#declaratie proprie raspundere energie, #furnizor energie electrica , #factura energie