Doliu uriaș în teatrul românesc. A murit una dintre cele mai apreciate actrițe de la Nottara

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 23:54
5608 citiri
Doliu uriaș în teatrul românesc. A murit una dintre cele mai apreciate actrițe de la Nottara
Anda Caropol a murit la 84 de ani FOTO facebook

Anda Caropol, în vârstă de 84 de ani, a încetat astăzi din viață. Dureroasa veste a fost comunicată pe rețelele de socializare de către „Teatrul Notarra”.

"Ne despărţim de Anda Caropol (9 aprilie 1939 – 13 decembrie 2023) UNITER îşi exprimă tristeţea la aflarea veştii că îndrăgita actriţă de teatru şi film Anda Caropol ne-a părăsit. Un om care parcă împrăștia liniște în juru-i, un om echilibrat, cu privire melancolică, de a cărei prezență s-a bucurat colectivul Teatrului Nottara vreme de peste 50 de ani...

Anda Caropol a fost apreciată de colegi pentru seriozitatea în munca la scenă, pentru sensibilitatea și pentru modestia ieșite din comun. A interpretat sute de roluri cu o captivantă finețe, cu fragilitate și migală microscopică, transmițând iar și iar o nebănuită putere de expresie. Anda Caropol a știut și s-a bucurat să poată dărui teatru cu râvnă nedisimulată.

În 2017 încă se declara neobosită: „Sper ca și de acum încolo să pot participa la susținerea fenomenului teatral românesc jucând cu aceeași dăruire.” Vă mulțumim și vă suntem recunoscători, doamna Anda Caropol, pentru darul imens făcut nouă, publicului, și fenomenului teatral românesc. Pentru aceia dintre dumneavoastră care doresc să își ia rămas bun, trupul neînsuflețit va fi depus mâine, 14 decembrie, între orele 11.00 și 14.00, în foaierul Teatrului Nottara.Cu detalii despre ceremonia înmormântării vom reveni ulterior. Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!", este mesajul transmis pe rețelele sociale.

Anda Caropol s-a născut la 9 aprilie 1939. În 1960, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea arta actorului, la clasa profesorului A. Pop Marţian, potrivit site-ului Teatrului Nottara.

În anii studenţiei a jucat la Studioul Casandra în: "Orologiul Kremlinului" (1958); "Oameni de azi" (1959); "Nu-i totdeauna praznic" (1960); "Mica studentă" (1960).

Repartizată la Teatrul Naţional din Cluj, a primit roluri în spectacolele: "Poveste din Irkutsk" (1960); "Neamurile" (1961); " Întoarcerea" (1961)

Anda Caropol nu s-a recăsătorit

„Am fost căsătorită cu actorul Ion Marinescu vreme de 17 ani și după această căsnicie nu mi-a mai trebuit alta. Merge și așa! Am lângă mine o prietenă. A fost recuziteră la noi la teatru. Este vorba despre Anca Bardoș.

A fost o perioadă în care a trebuit să plec în America și i-am lăsat câinele. Avea mereu grijă de el când plecam în turnee. Suntem ca niște surori. Îmi doresc să nu-mi ia Dumnezeu sănătatea, dar nici boala asta grea, teatrul. Emoția e aceeași după mai bine de jumătate de secol când pășesc pe scenă! Emoția nu dispare cu timpul, rămâne la fel! După atâta amar și amar de vreme, eu acum am emoții!”, a spus actrița într-un interviu pentru cotidianul.ro

„A suferit de o boală incurabilă, TEATRUL. De-a lungul carierei a fost profesionistă, nu și-a încurcat colegii, a fost cinstită cu profesia pe care și-a ales-o şi pe care a iubit-o şi pe care s-a bucurat să o facă până nu demult. O să ne lipsiți, minunată doamnă! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris o apropiată a artistei, pe Facebook.

Cu câte medalii s-a întors România de la Campionatul European de box
Cu câte medalii s-a întors România de la Campionatul European de box
Pugilista română Lăcrămioara Perijoc a câştigat medalia de argint la categoria 54 kg, sâmbătă, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după ce a fost învinsă la puncte (5-0) în...
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
#deces, #teatru, #anda caropol, #Romania, #84 ani, #pierdere , #stiri cultura