Doliu în lumea artistică din România. A murit o cunoscută coregrafă

Luni, 18 Martie 2024, ora 09:17
2200 citiri
Doliu în lumea artistică din România. A murit o cunoscută coregrafă
Adina Cezar FOTO facebook

Coregrafa Adina Cezar a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat pe Facebook fiica artistei.

"Astăzi, draga mea mamă, Adina Cezar, a plecat în lumea îngerilor. A plecat în pace, înconjurată de cei dragi. Trupul său va fi aşezat la Biserica Sf. Stelian-Lucaci, iar serviciul funerar de înmormântare va fi unul privat, la Cimitirul Mănăstirii Cernica", a scris Yvonne Toader (Cezar) pe reţeaua de socializare.

Corina Şuteu, fost ministru al Culturii, a transmis un mesaj emoţionant: "She was ONE of her kind! Adina Cezar nu mai este… Ea este cea care mi-a deschis gustul pentru dansul contemporan pe vremea când debutam în critica de teatru. O fiinţă a carei personalitate se lipea de tine pentru totdeauna. Generaţiile de azi îi datorează enorm!".

Fondatoare a companiei de dans Contemp, Adina Cezar a fost o inovatoare, introducând o concepţie revoluţionară asupra expresivităţii mişcărilor coregrafice. A lucrat cu şi alături de Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Silviu Purcărete, Lucian Sabados, Iulian Mihu şi a predat ca profesor invitat la şcoli de dans prestigioase din toată lumea.

Adina Cezar a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti în anul 1957 şi şi-a început activitatea de balerină la Opera Naţională din Bucureşti în acelaşi an. În 1965, a participat ca prim-balerină la festivalul Champs Elysees, Paris, în "Le Marteau sans maître" de Pierre Boulez, un spectacol în premieră mondială.

A devenit profesor la Liceul de Coregrafie Bucureşti în 1967.

În perioada 1969-1970, a fost bursieră a Guvernului Francez şi ulterior Diplomată la Schola Cantorum Paris. În 1970, a participat la cursuri la Academia de Dans Köln, Germania, avându-i profesori pe Gleen Tetley, Marija Churiel şi apoi la Essen, Germania, cu Pina Bauch ca profesoară.

A realizat coregrafia şi regia mai multor spectacole la Opera Română, Teatrul de Dans Clasic şi Contemporan "Oleg Danovski" din Constanţa, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Teatrul de revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, Teatrul de Revistă din Constanţa şi la Cazino Victoria.

Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Cineastul francez Laurent Cantet, care a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2008 cu lungmetrajul "Entre les murs", a murit joi la vârsta de 63 de ani, a anunţat agentul...
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
#deces, #doliu, #adina cezar, #coregrafa, #artista , #stiri media