Revolta coloșilor cu mușchi în fața libelulei: un expert a explicat diferența dintre David Popovici și adversarii săi

Vineri, 28 Iulie 2023, ora 08:57
7690 citiri
Revolta coloșilor cu mușchi în fața libelulei: un expert a explicat diferența dintre David Popovici și adversarii săi
David Popovici a fost învins de Kyle Chalmers

David Popovici, care era deţinătorul titlului şi este recordmanul mondial la 100 m, s-a clasat, joi, doar pe locul şase în finala de la Campionatul Mondial de la Fukuoka.

Popovici, care a înotat pe culoarul doi, a fost cronometrat cu timpul 47.83. În semifinale, el a avut timpul 47.66.

Titlul mondial a fost câştigat de australianul Kyle Chalmers, cu timpul 47.15, urmat pe podium de americanul Jack Alexy (47.31) şi de francezul Maxime Grousset (47.42).

Într-un articol din Men's Health, intitulat "Revolta înotătorilor cu mușchi în fața libelulei", Raul Arellano, șeful departamentului pentru sporturi acvatice din cadrul Universității din Granada, specialist în biomecanica natației, a explicat diferența dintre Popovici și competitorii lui.

Chalmers și Dressel sunt atleți, Popovici este înotător. E aceeași situație ca în cazul lui Alexander Popov (n.r. - medaliat cu aur la Barcelona și Atlanta) sau Pieter van den Hoogenband (n.r. - aur la Sydney și Atena). Vorbim despre înotători foarte buni la 100 de metri liber, dar care nu sunt foarte puternici.

Este adevărat că astfel de înotători au un avantaj că nu au un corp atât de mare – se confruntă cu mai puțină rezistență în apă. În plus, tehnica de a înota și rezistența hidrodinamică redusă pot face diferența.

Popovici are o marjă imensă de progres în privința vitezei de pornire și de schimbare, acolo unde forța lui mai scăzută este un mare dezavantaj. S-a văzut clar la Fukuoka faptul că factorul fizic l-a penalizat, constituția lui fizică. Mai ales la 100 de metri, unde forța pură a mușchilor a făcut diferența”, a spus Arellano, citat de menshealth.com.

În articolul respectiv, David Popovici este prezentat în termeni elogioși, iar înotătorul român este creditat cu șanse să revină în top.

"Un copil din București revoluționase înotul. Mass-media internațională majoră a fost atrasă de povestea sa și a călătorit acolo pentru a-l vizita. Copilul-minune de 18 ani a crescut în România, țară din care a refuzat să plece, în ciuda faptului că universitățile americane au vrut să îl racoleze.

David Popovici este numit libelula. Anul trecut, când încă era minor, a realizat la Budapesta o dublă pe două distanțe care sunt rareori compatibile la stilul crawl: 100 și 200.

La Cupa Mondială de la Fukuoka (Japonia), Popovici a insistat să repete aceste performanțe, chiar dacă nu a avut alte concursuri. Dar nu a mai reușit.

Proba de 100 de metri liber a trecut din nou la înotătorii uriași, înalți, hipermusculoși, sprinterii bazinului care au atât de puțin de-a face cu Popovici. Australianul Kyle Chalmers, înalt de 194, 93 de kg, și-a recăpătat locul în apă la șapte ani după ce a fost campion olimpic al probei de la Rio 2016.

Tipologia lui Chalmers, ca cea a americanului Jack Alexy și cea a francezului Maxime Grousset, care au completat podiumul la Fukuoka, este cea a colosului, ca și cea a lui Dressel însuși.

Dar la Paris 2024, Popovici vrea să schimbe din nou tiparul".

David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Medaliat la Europene, trăiește din salariul minim: ”Ori mă mut din țară, ori mă las. Nu se mai poate așa!”
Medaliat la Europene, trăiește din salariul minim: ”Ori mă mut din țară, ori mă las. Nu se mai poate așa!”
Înotătorul român Andrei Ungur (25 de ani), medaliat cu bronz la Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni în proba de 100 m spate, în 2023, a dezvăluit dificultățile financiare...
#David Popovici, #chalmers, #dressel, #inot, #natatie, #campionate mondiale , #stiri din sport