Judecătorii nu-l lasă pe Darius Vâlcov să se bucure nici de lingouri, nici de tablouri. Fostul ministru de Finanțe se dădea „lezat în dreptul de proprietate”

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 03:41
18491 citiri
Judecătorii nu-l lasă pe Darius Vâlcov să se bucure nici de lingouri, nici de tablouri. Fostul ministru de Finanțe se dădea „lezat în dreptul de proprietate”
Darius Vâlcov are sub sechestru 3 lingouri de aur și 172 de tablouri. FOTO: Ionuț Mureșan

Darius Vâlcov rămâne cu sechestrul instituit în Dosarul Tablourilor – cauză în care a fost condamnat pe fond la 8 ani de închisoare – după ce judecătorii i-au respins cererea de ridicare a sechestrului.

Avocatul lui Vâlcov arătase, luni, 7 noiembrie, că în alte două dosare aflate pe rolul ICCJ – Romgaz și ANRP – aceeași instanță a ridicat măsurile asiguratorii, deși prejudiciile reținute de DNA sunt mai mari decât cel de care e acuzat fostul ministru de finanțe al PSD.

Apelul din Dosarul Tablourilor lui Vâlcov a fost suspendat în 2019, fiind recent repus pe rol, vara aceasta, pentru ca judecătorii să aprecieze cum se aplică decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din decembrie 2021. Este vorba de aceeași decizie care i-a determinat pe judecătorii de la ICCJ să confirme condamnarea de 6 ani de pușcărie pe care a primit-o Elena Udrea în 2018.

De atunci, Vâlcov a mai „prins” o suspendare: cea legată de prescripția faptelor. Dosarul Tablourilor a fost suspendat a doua oară, pe 26.09.2022, pentru ca magistrații din Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept să se pronunțe pe decizia CCR. Astfel, pe data de 12.12.2022 se va lua în discuție, procedural, repunerea pe rol după ultima suspendare.

Prin aceeași hotărâre din septembrie, lui Darius Vâlcov i-a fost menținut sechestrul pe conturi și pe bunuri, motiv pentru care a făcut contestație la Completul de 5 judecători.

Fostul ministru de Finanțe nu a fost prezent, luni, în sala de judecată pentru contestația lui la menținerea sechestrului, însă a fost reprezentat de un avocat, care a arătat că Vâlcov are măsuri asiguratorii de mai bine de 8 ani – fapt care îi lezează dreptul la proprietate.

În acest dosar, Vâlcov are sechestru pe:

  • 3 lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei,
  • 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei,
  • 63.010 de lire sterline,
  • 290.334 de euro și
  • 73.077 de dolari.

De asemenea s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de: 90.000 dolari, 1.322.950 lei și 600.000 lei.

„Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei”, rețin procurorii DNA în rechizitoriul din 21 mai 2015.

Înalta Curte, neînduplecată cu fostul ministru de Finanțe

Avocatul lui Vâlcov s-a „înarmat” cu practică judiciară: două decizii ale ICCJ luate în alte dosare similare ca fapte și ca durată a măsurilor asiguratorii.

„Măsura sechestrului asigurator nu mai este proporțională cu interesul său personal, care e balansat în favoarea lui în raport cu interesul public. Măsura e în vigoare de mai bine de 8 ani. În Dosarul Romgaz (n.r. – în care sunt inculpați Adrian Videanu și Ioan Niculae) Completul de 3 judecători a considerat că o măsură asiguratorie care durează de atâta timp încalcă dreptul la proprietate. În dosarul 805/1/2022 (n.r. – Dosarul ANRP, inculpați: Alina Bica, Crinuța Dumitrean, Alin și Dorin Cocoș) un Complet de 5 judecători a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii, deși este vorba tot despre fapte de corupție, cu mai mulți inculpați, iar prejudiciul e de 60 de milioane de euro. Aici, avem doar un inculpat, cu un prejudiciu mai mic de 60 de milioane de euro. Nu pot să nu mă întreb: ce face diferența?”, s-a întrebat, retoric, avocatul lui Darius Vâlcov.

Apărătorul fostului ministru de Finanțe a arătat că valoarea tablourilor confiscate de la clientul său depășește prejudiciul reținut de DNA, deci nu s-ar mai impune ca acesta să aibă sechestru pe alte bunuri sau pe conturi.

Judecătorii de la ICCJ au fost, însă, de altă părere: „Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan împotriva încheierii din data de 26 septembrie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători Penal 3 – 2019, în dosarul nr. 790/1/2019. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 noiembrie 2022”.

Darius Vâlcov, condamnat pe fond la 8 ani de închisoare

Fostul ministru PSD al Finanțelor, Darius Vâlcov, a revenit în fața Înaltei Curți (ICCJ), luni, 14 martie, la aproape doi ani și jumătate de când Dosarul tablourilor a fost suspendat în vederea tranșării pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a conflictului dintre Curtea Constituțională și ICCJ.

Reamintim că Darius Vâlcov a fost condamnat pe data de 8 februarie 2018, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

Cu banii, Vâlcov și-a luat tablouri: peste 100 de opere de artă semnate de Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Darius Valcov, #tablouri Valcov DNA, #sechestru avere, #trafic de influenta, #spalare de bani, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie