Valcov nu isi mai recunoaste faptele: Am fost inselat de procurori. A fost un targ ca sa nu mai intru in arest

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 17:57
5230 citiri
Valcov nu isi mai recunoaste faptele: Am fost inselat de procurori. A fost un targ ca sa nu mai intru in arest
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul ministru de Finante, Darius Valcov, a spus, luni, in fata judecatorilor de la instanta suprema, ca a fost "inselat" de procurorii anticoruptie, care i-ar fi promis o pedeapsa de trei ani cu suspendare daca face niste declaratii pe care, insa, acum nu le mai sustine.

Darius Valcov le-a spus magistratilor ca procurorul de caz i-a propus sa semneze un acord de recunoastere a vinovatiei, iar, in schimb, el ar fi fost condamnt la trei ani de inchisoare cu suspendare. Ulterior, insa, anchetatorii au extins urmarirea penala impotriva sa, si astfel, fostul ministru al Finantelor, si-a dat seama ca a fost inselat.

"Nu imi mentin declaratiile date dupa 31 martie 2015. (...) In 25 martie 2015, Parlamentul a aprobat, la solicitarea DNA, inceperea urmaririi penale impotriva mea si incuviintarea retinerii pentru trafic de influenta. In aceeasi zi, fiind si ziua mea de nastere, am fost retinut pentru 24 de ore in Arestul Politiei Capitalei, intr-o camera care are doi pe trei metri, cu opt persoane in acea camera. Erau alte sapte persoane.

Camera avea un geam de 30 de centimetri pe un metru sub nivelul tavanului. Eu am gasit un loc la al treilea pat suprapus, la 20 de centimetri din nivelul tavanului. Socul a fost extrem de puternic si, a doua zi, cand ICCJ a schimbat arestul preventiv in arest la domiciliu, am discutat cu avocatii si le-am spus ca fac orice numai sa nu intru in acea camera", a povestit Valcov, luni, in fata instantei de judecata.

La finalul lunii martie, Valcov a avut o discutie cu procurorul de caz. La o parte din aceasta discutie a fost singur, iar mai apoi a fost asistat de avocatul sau.

"Mi-a transmis ca este imputernicit sa-mi propuna sa ies din aceasta situatie cu tablouri in pereti si bani prin cimitire si m-a intrebat ce-mi doresc. Vorbim de un targ aici. I-am spus ca nu mai vreau sa intru in arest si ca pot lua chiar si toata vina asupra mea", a explicat Darius Valcov.

Practiv, Valcov a avut de ales intre doua variante: sa semneze un acord de recunoastere a vinovatiei sau sa fie extinsa urmarirea penala pe numele lui.

"Pe 30 martie 2015, seara, la locuinta mea, am stat de vorba cu cei doi avocati. M-am descarcat in fata dumnealor spunand care este situatia. Stiau si ei ce mi s-a solicitat. Am analizat care sunt avantajele si dezavantajele si de ce as face asa ceva. A doua zi ne-am prezentat la DNA. In prealabil, am solicitat procurorului ca, daca se va face acordul de recunoastere, sa participe inculpatii si avocatii. Pe 31 martie 2015, la DNA mi s-a spus ca suspectii si avocatii au refuzat intalnirea si am spus ca o sa dau acord de recunoastere, dar nu cel din rechizitoriu, ci spun exact ce s-a intamplat", a mai relatat Valcov.

Dupa ce ar fi citit declaratia fostului primar, procurorul DNA ar fi "rabufnit" si i-ar fi zis ca acel document nu poate fi considerat un acord de recunoastere a vinovatiei.

"Inteleg ca vreti sa dau mot-a-mot din referat, dar pentru ca nu imi oferiti garantie vreau sa vorbesc cu superiorul, i-am spus procurorului. Nu mi se oferea nimic. Era cuvantul unui procuror, in conditiile in care eu trebuia sa mint. Am fost la sefii dumnealui, la Popovici si Kovesi. Amandoi au confirmat si au spus ca ce discut cu procurorii e agreat de sus pana jos. Am discutat in prezenta unui comisar. Garantii verbale mi-au dat. (...) Am scris pe 31 martie 2015 declaratia olograf. Este greu, aproape imposibil sa spui lucruri care te vor afecta pe viata stiind ca nu le-ai facut", a explicat sursa citata.

In cadrul declaratiei, fostul primar a precizat ca in 2008 sau 2009, in timpul campaniei electorale a PDL, anumite sume de bani ar fi provenit de la societatile lui Theodor Berna, Tehnologica Radion sau Plus Confort.

In luna mai 2015, Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupa de acesta, de primar, senator si ministru.

In noiembrie 2015, el a mai fost trimis in judecata de DNA, pentru luare de mita si trafic de influenta, in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 4,2 milioane de lei de la oameni de afaceri care derulau contracte cu Primaria Slatina sau cu SC Compania de Apa Olt.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Valcov i-a pretins unui om de afaceri - denuntator in cauza - aproximativ 10% din sumele incasate de societatea unui om de afaceri de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior, iar in perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, in mai multe transe, de la frma respectiva, printr-o societate intermediara, suma de 2.146.270 lei, astfel incat denuntatorul sa nu intampine probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile realizate.

Fostul ministru al Finantelor a fost trimis in judecata, intr-un al treilea dosar, si pentru instigare la dare si luare de mita, procurorii avand informatii ca Valcov a mituit un functiionar din cadrul Oficiului de Cadastru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Darius Valcov acuza procuroriDNA, #Darius Valcov acuzatii DNA, #Darius Valcov tablouri pereti, #Darius Valcov bani cimitir , #DNA