Procesul lui Darius Valcov incepe cu o amanare de doua luni... pentru a-si angaja avocat

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 10:25 10865 citiri
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput, marti, judecarea apelului in dosarul in care Darius Valcov, fost primar la Slatina si ministru al Finantelor, a fost condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani.

Procesul a fost amanat aproape doua luni, pentru data de 11 iunie. Amanarea a fost solicitata de mai multi inculpati din dosar, inclusiv de fostul ministru care a cerut termen pentru angajarea unui avocat.

Presedintele completului a anuntat in sala de judecata ca este singurul termen pe care instanta il acorda pentru lipsa de aparare si angajarea unui avocat.

"Pana la urmatorul termen, sa depuneti motivele de apel. Daca exista cereri de probatorii, sa le depuneti pana la termen urmator. Sa va exprimati optiunea daca vreti sa fiti audiati in acest caz", a spus magistratul avocatilor si celorlalti inculpati din dosar care au fost prezenti in sala de judecata.

Cererea de abtinere a judecatorului Lucia Rog a fost aprobata, iar magistratul a fost schimbat din complet.

Darius Valcov nu a venit astazi la Inalta Curte si este reprezentat de un avocat din oficiu.

Cererea de amanare

La prima strigare a dosarului, magistratul asistent a aratat ca Darius Valcov a depus o cerere de amanare motivata de faptul ca doreste sa-si angajeze un avocat si vrea sa-si pregateasca apararea.

Instanta a suspendat procesul, deoarece unul dintre judecatorii din complet, magistratul Lucia Rog, a formulat o cerere de abtinere, pentru ca a dispus masuri in cauza in calitate de judecator de drepturi si libertati.

Inalta Curte urmeaza sa stabileasca astazi daca Lucia Rog ramane in acest complet sau daca o sa fie schimbata, precum si urmatorul termen de judecata.

Darius Valcov ocupa in acest moment functia de consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al premierului Viorica Dancila.

Motivarea a durat un an

Decizia de condamnare a fost data in februarie 2018, insa cei trei judecatori ai completului au intarziat un an redactarea motivarii sentintei.

In acelasi dosar, Minel Prina, fost primar la Slatina, a fost condamnat la 4 ani si sase luni de inchisoare cu executare, iar Lucian Petrut Susala, fost sofer al lui Darius Valcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani si 6 luni cu executare.

Decizia a fost atacata atat de catre DNA, cat si de Valcov si ceilalti inculpati.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News