Inalta Curte: Cum si-a facut Darius Valcov o galerie de 180 de tablouri din bani negri

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 28 Februarie 2019, ora 15:53
18770 citiri
Inalta Curte: Cum si-a facut Darius Valcov o galerie de 180 de tablouri din bani negri
Foto: Arhiva Hepta.ro

In perioada 2013-2014, Darius Valcov a achizitionat mai multe obiecte de arta, printre care picturi, gravuri si desene, in valoare de 2.558.658 de lei, toate cumparate cu banii proveniti, in numerar, din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Concluzia apartine Inaltei Curti si apare in motivarea sentintei prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. Decizia nu este definitiva. Intregul document de motivare are aproximatov 250 de pagini.

Darius Valcov este in prezent consilier de stat al premierului Viorica Dancila.

Potrivit sursei citate, totul incepe cu o spaga cash de 3,7 milioane de lei, pe care milionarul Theodor Berna i-ar fi dat-o lui Darius Valcov. In schimbul banilor, Valcov se lauda ca urma sa faca interventii pe langa sefii Companiei de Apa Olt pentru a favoriza firma afaeristului, Tehnologica Radion.

Dupa ce a primit banii, Valcov ar fi fololosit mai multe persoane apropiate (Larisa Maria Popa, Sandra Langa - sotia varului lui Valcov, Marinica Strinu - fost sofer al lui Valcov si Petrut Susala) pentru achizitia de opere de arta in valoare de 2.558.658 de lei.

Interpusii

Judecatorii ICCJ ca Valcov, in concret, a determinat aceste persoane sa schimbe banii, proveniti din traficarea influentei sale, in bunuri si, in acelasi timp, prin interpunerea persoanelor mentionate, pe numele carora a cumparat operele de arta, "a disimulat adevarata natura a dispozitiei, a circulatiei si proprietatii asupra bunurilor si asupra drepturilor asupra acestora."

"Prin manoperele utilizate, inculpatul a creat o aparenta asupra aspectelor legate de persoana care este adevaratul proprietar al operelor de arta si pentru a inlatura orice suspiciune si pentru a ingreuna descoperirea proprietarului real a fractionat activitatea de achizitionare a acestora," conchid judecatorii.

Marturiile intermediarilor folositi de Valcov, actele fiscale, dar operele de arta sunt probe-cheie ale magistratilor care au decis condamnarea lui Valcov.

Cum se cumparau tablourile

Petrut Susala a participat la cumpararea unora dintre tablouri, cat si la alte activitati legate de acestea, precum transportul, predarea si remiterea unor sume de bani provenite de la Valcov, pentru achitarea pretului.

"In anul 2011-2012, Valcov mi-a spus ca doreste sa achizitionez niste tablouri, opere de arta, si ulterior mi-a spus ca vrea sa isi deschida o galerie de arta. Astfel incat in 2012-2014 l-am ajutat la achizitionarea a aproximativ 180 de tablouri.

Valcov imi transmitea ce suma de bani sa iau din seif si apoi sa iau legatura cu Sandra Stanescu, actuala sotie a varului inculpatului Valcov, Razvan Langa, si impreuna cu aceasta ma deplasam la diferite case de licitatii, unde eu ii dadeam bani si aceasta platea, iar apoi ridicam tablourile", a povestit Susala in instanta.

Tablourile erau transportate in diverse locuri, la indicatiile lui Valcov. Ulterior, au ajuns la o galerie de arta de pe strada Stockolm, din centrul Capitalei. Imobilul ar fi fost cumparat de Valcov prin interpusi. Acolo s-ar fi strans in jur de 180 de tablouri.

La licitatiile de la diferite case de arta au participat si Sandra Langa si Larisa Popa, apropiate ale lui Valcov.

Sandra Langa era consiliera de la Senat a politicianului si iubita/viitoarea sotie a varului lui Valcov. Ea a declarat ca, timp de doi ani, ar fi cumparat opere de arta in valoare de aproximativ un milion de lei.

Soferul participa la licitatii

Si fostul sofer al lui Valcov, Marinica Strinu, a relatat judecatorilor cum a ajuns sa cumpere opere de arta la o licitatie. El a fost angajat consilier la Senat si la Ministerul Finantelor in acea perioada.

"In anul 2014, cand am fost angajat in Senatul Romaniei pe postul de consilier. Pe acest post am ramas in continuare soferul lui Valcov, fiind la un moment dat detasat la Ministerul de Finante. (...) Valcov mi-a cerut sa prezint un act de identitate cu care sa ma inregistrez ca participant la licitatie.

Am participat la licitatie, iar Valcov imi spunea cand sa ridic paleta.

Stiu ca au fost achizitionate in acea seara tablouri, dar nu pot preciza cate. Ca urmare a participarii mele, au fost achizitionate niste tablouri, nu stiu cate, insa nu stiu daca si pe numele meu, pentru ca nu stiam care este procedura."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#DArius Valcov condamnare, #Darius valcov motivare, #darius valcov sentinta , #DNA