Inalta Curte admite probele solicitate de Darius Valcov: Va fi audiat Vasile Blaga si se va viziona marturisirea de la DNA

Marti, 25 Iunie 2019, ora 14:24 7955 citiri
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Vasile Blaga, proaspat europarlamentar PNL, urmeaza sa fie audiat ca martor pe 17 septembrie in dosarul in care fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, contesta condamnarea la 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a admis mai multe probe solicitate de incupatii implicati in acest caz. Printre acestea si audierea ca martori a lui Vasile Blaga si a oamenilor de afaceri Theodor Berna si Andrei Ovidiu Ramba.

O alta proba admisa este inregistrarea declaratiei in care Darius Valcov a recunoscut initial acuzatiile DNA. Fostul ministru spune acum ca ar fi dat aceasta declaratie sub presiune.

"Incuviinteaza proba cu inscrisuri constand in emiterea unei adrese catre Directia Nationala Anticoruptie pentru inaintarea suportului optic ce contine declaratiea inculpatului Valcov Darius Bogdan din 31 martie 2015, in vederea audierii in sedinta publica", arata Inalta Curte.

Detalii despre aceasta inregistrare: Valcov cere vizionarea in sedinta publica a inregistrarii de la DNA, in care recunoaste faptele de coruptie

Care este stadiul anchetelor

In plus, DNA trebuie sa transmita care este stadiul anchetelor disjunse din acest dosar.

"Incuviinteaza proba cu inscrisuri constand in emiterea unei adrese catre Directia Nationala Anticoruptie- Structura Centrala pentru a comunica stadiul procesual al solutiilor de disjungere/clasare dispuse prin rechizitoriul nr. 378/P/2014 din data de 19.05.2015 cu privire la martorii Berna Theodor, Ramba Andrei Ovidiu si Mocanu Marian Alexandru, proba incuviintata si inculpatului Prina Minel Florin", mai arata Inalta Curte.

Pe de alta parte, Inalta Curte a respins reaudierea mai multor martori ceruti de Darius Valcov, o solicitare de emitere a unor adrese, pentru a intreba la DNA diverse detalii procedurale si efectuarea unei expertize financiar-contabile.

Intreaga minuta poate fi accesata pe site-ul Inaltei Curti.

Magistratii i-au pus in vedere lui Valcov sa se prezinte la instanta "pentru a-si exprima punctul de vedere, in sensul de a preciza daca doreste sa dea declaratie in aceasta faza procesuala, iar in cazul in care nu se poate prezenta la instanta sa depuna o declaratie autentificata din care sa rezulte, fara echivoc, pozitia acestuia cu privire la acest aspect."

"Stabileste termen la data de 17 septembrie 2019, ora 10:00, Sala M3, pentru cand toate partile au termen in cunostinta, urmand a nu mai fi citate.

Se citeaza martorii Berna Theodor, Ramba Andrei Ovidiu, Ramba Christian Virgil, Espeletta Vicente Blasco si Blaga Vasile la adresele indicate in dosar," se mai arata in minuta instantei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News