Promisiuni fantasmagorice de la PSD, ca sa acopere scandalul din Justitie: Ratele romanilor scad cu 50%, din banii de pensii Pilonul II se fac spitale

Luni, 25 Februarie 2019, ora 23:21
17399 citiri
Promisiuni fantasmagorice de la PSD, ca sa acopere scandalul din Justitie: Ratele romanilor scad cu 50%, din banii de pensii Pilonul II se fac spitale
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

In plin scandal in Justitie, cand magistrati din toata tara au initiat actiuni de protest fara precedent, PSD si-a scos "artileria" si a incercat sa mute discutia pe teme economice, prin declaratii fantasmagorice legate de Pilonul II de pensii sau Fondul Suveran de Investitii.

Consilierul Vioricai Dancila - Darius Valcov, ministrul de Finante - Eugen Orlando Teodorovici sau fostul ministru al Apararii Mihai Fifor au venit cu argumente fara baza reala sau economica.

Tonul l-a dat ministrul Finantelor, care s-a rastit la Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce acesta a anuntat luni ca majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc sa se retraga din Romania, din cauza regulilor impuse prin OUG 114/2018.

Teodorovici si-a numit ordonanta "cel mai curajos act legislativ de dupa Revolutie" si mai ca a cerut public demisia lui Lazea de la BNR.

Darius Valcov a plusat si a acuzat ca fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat. Totodata, Valcov afirma ca banii deponentilor s-au devalorizat.

"Investitorii in Romania sunt producatorii faimosi de masini de la Pitesti si Craiova, chiar si cei de la Slatina de cauciucuri si in toata tara sunt astfel de investitori, in momentul in care ai in administrare - in administrare, nu un investitor, adica nu a venit cu bani de acasa - aceste sapte companii de care spuneti dvs, care vezi Doamne, ne sperie ca pleaca, nu sunt investitori. Ei sunt administratori ai unor fonduri publice de pensii", a spus Valcov, luni seara, la TVR, potrivit News.ro.

El a adaugat ca "s-au devalorizat acei bani", iar puterea de cumparare a banilor contributorilor la aceste fonduri a scazut. Ceea ce poate fi o afirmatie corecta, avand in vedere inflatia mare generata de masurile luate de guvernele PSD-ALDE, insa la fel de evident este ca nu este un efect imputabil administratorilor fondurilor.

Consilierul prim ministrului a catalogat drept "o minciuna totala" afirmatia conform careia fondurile private de pensii au cele mai mari randamente din Romania, el sustinand ca randamentele acestora sunt "la jumatate fata de titlurile de stat".

"Dar pentru cele sapte companii randamentul a fost anul trecut de 4,9 la suta. Cu alte cuvinte, ele cu 10 miliarde de euro au produs 200 de milioane de euro pentru 7 milioane de deponenti si au produs 100 de milioane de dolari pentru sapte firme", a sustinut Valcov.

Rationament PSD: Daca banii de pensii din pilonul II ajung in spitale si scoli ale statului, randamentul va fi mai bun

Sfidand orice logica economica, fostul ministru al Apararii, Mihai Fifor, a sustinut ca la acest moment romanii sunt oricum nemultumiti de cum li se inmultesc banii la Pilonul II, asa ca mai bine ei ar fi investiti cu cap in spitale si scoli.

"Nu se distruge fondul de pensii", a spus deputatul PSD la Digi24, continuand ca banii pot merge in parteneriate public private: "De ce nu in constructia unui spital?".

Intrebat cum poate aduce profit constructia unui spital in acest context, Fifor a raspuns ca "nu despre asta este vorba". "Randamentul era unul care putea fi imbunatatit", a completat el.

Bancile nu vor mai plati taxe cand ratele romanilor vor fi la jumatate

Tot in contextul contestatei OUG 114, Darius Valcov a facut o serie de declaratii fantasmagorice si cu privire la banci. El sustine ca Guvernul si-a propus ca, pana la finalul anului, ratele celor care au datorii la banci sa coboare la jumatate din nivelul lor actual.

"Aceasta crestere (a ratelor - n.red.) care s-a produs in ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fara sa aiba niciun motiv la baza. E vorba de comportamentul bancilor cu populatia Romaniei de dupa Revolutie, noi nu vorbim de un comportament din ultimii doi ani de zile, vorbim de un comportament de 29 de ani", a afirmat Darius Valcov luni seara, la TVR.

In acest context, consilierul primului ministru a spus ca Guvernul vrea reducerea la jumatate a ratelor pana la finalul anului in curs.

"Pana la sfasitul acestui an, Guvernul si-a propus ca ratele la creditele romanilor sa coboare la jumatate, atat la bancile comerciale, cat si prin programele pe care noi le avem demarate. Deci, daca vorbim de taxa pe lacomie, cand vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene, dar la jumatate fata de cat ele sunt astazi, nici bancile nu vor mai avea de platit niciun fel de taxa", a afirmat Darius Valcov.

Consilierul premierului a mai spus ca ceea ce a facut Guvernul prin Ordonanta 114 este "un act pe deplin justificat, apreciat extraordinar de bine", aratand ca actul normativ a fost adoptat in conditiile in care "fara nicio exceptie dobanzile la creditele pe care le iau romanii sunt de cateva ori mai mari decat in tarile europene, fiind invocat de fiecare data riscul de tara".

Agentiile de rating au plasat Romania in ultimul an intr-o zona de risc, dupa masurile adoptate peste noapte de Guvernele PSD-ALDE.

Fondul Suveran, adoptat in cel mult o saptamana, operational in cateva luni

Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, a mai oferit inca o tema de discutie: el a spus ca saptamana trecuta s-a discutat despre Fondul Suveran de Investitii, iar membrii coalitiei "s-au pus de acord asupra formei in care trebuie sa arate HG-ul, probabil in cel mult o saptamana acesta va fi si aprobat in Guvern".

"A existat ultima discutie pe Fondul Suveran saptamana trecuta, membrii coalitiei s-au pus de acord asupra formei in care trebuie sa arate HG-ul, probabil in cel mult o saptamana acesta va fi si aprobat in Guvern pentru ca el deja sta in transparenta din 28 decembrie anul trecut si aici speram sa fie acest fond suveran principalul motor de dezvoltare al companiilor romanesti mici si mijlocii si chiar si mari, dar si principalul ajutor pentru exportatori si cei care doresc sa-si extinda aria de actiune si in afara tarii, inclusiv de spitale", a mai spus Valcov.

Intrebat cand preconizeaza ca va deveni operational Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, consilierul de stat a spus ca estimeaza ca pana la jumatatea acestui an, "cu tinta clara ca pana la sfarsitul anului acesta si anul viitor peste 20 de miliarde de euro sa fie investiti in economie prin acest instrument care va deveni principalul motor de dezvoltare".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Valcov promite rate mici romani, #Pilon II declaratii Valcov Teodorovici , #Guvern PSD
Comentarii