Două lovituri într-o zi pentru Daniel Tudorache: Ce a recunoscut amicul fostului edil în fața judecătorilor pentru o pedeapsă mai blândă

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 21:30
8810 citiri
Două lovituri într-o zi pentru Daniel Tudorache: Ce a recunoscut amicul fostului edil în fața judecătorilor pentru o pedeapsă mai blândă
Daniel Tudorache, la ieșire din sediul ICCJ, miercuri, 16 noiembrie. FOTO: Ionuț Mureșan

Daniel Tudorache, fost edil al Sectorului 1, a ascultat citirea actului de sesizare întocmit de DNA în așa-numitul Dosar al Diamantelor miercuri, 16 noiembrie, în aceeași zi în care procurorii anticorupție au solicitat aviz pentru percheziția informatică în cauza în care acesta este vizat alături de Marian Vanghelie pentru achiziții supraevaluate în pandemie. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, în primul dosar al lui Daniel Tudorache, unul dintre inculpați a recunoscut faptele și a cerut judecarea în procedura simplificată.

Ion Niță – afacerist condamnat definitiv la 7 ani și 10 luni de pușcărie în dosarul lui Sorin Oprescu – a arătat în fața instanței supreme că vrea să fie judecat strict în baza probelor strânse de DNA în dosarul lui Daniel Tudorache în schimbul reducerii cu 1/3 a limitelor de pedeapsă.

Ion Niță este acuzat de DNA că a făcut trafic de influență în favoarea altui afacerist pe lângă Daniel Tudorache, lucru pe care edilul îl neagă.

Un complet de magistrați de la ICCJ – format din jud. Mircea Mugurel Șelea (președinte), jud. Francisca Maria Vasile și jud. Leontina Șerban – i-a întrebat pe fiecare dintre inculpaţii din acest dosar dacă acceptă judecarea în procedură simplificată în schimbul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Procedura presupune recunoașterea faptelor așa cum sunt ele prezentate de procurori în rechizitoriu.

De ce recunoașterea lui Niță complică lucrurile pentru Tudorache

Aici se complică lucrurile pentru Daniel Tudorache, deoarece în actul de sesizare înaintat Înaltei Curți, procurorii DNA susțin că Ion Niță este cel care ar fi intervenit pe lângă Daniel Tudorache pentru a-i debloca niște plăți afaceristului Bogdan Șovar, în schimbul a 10% din valoarea contractului.

La întrebarea completului de judecată, Ion Niță a spus – prin videoconferință, din penitenciar – că „recunoaște și regretă” faptele, și că vrea să fie judecat în procedura simplificată.

Întrebați la rândul lor, Adina Tudorache și Daniel Tudorache au arătat că ei nu recunosc acuzațiile DNA și vor să fie judecați în procedura normală. De asemenea, amândoi au arătat că vor să dea declarații în fața instanței, dar abia după audierea tuturor martorilor.

Ordinea firească a desfășurării cercetării judecătorești este exact invers: „După audierea inculpatului, a persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente, se procedează la administrarea probelor încuviinţate” (art. art. 376 Cod procedură penală, aliniatul 3).

Inversarea ordinii îi va permite lui Daniel Tudorache să îi pună întrebări lui Ion Niță cu privire la ceea ce a declarat la urmărirea penală fie în calitate de suspect, fie în calitate de inculpat.

Ziare.com prezintă extrase din declarația de suspect dată de Ion Niță la DNA, din care rezultă că acesta a mers de mână cu Șovar la Daniel Tudorache pentru a-i cere să-i deblocheze banii pe care Primăria Sectorului 1 îi datora în baza unui contract de pază. Edilul i-ar fi spus lui Bogdan Șovar „să își aștepte rândul”.

Două concluzii importante se desprind din declarația de suspect a afaceristului:

  • Ion Niță recunoaște că a luat bani de la Șovar, dar susține că nu i-a dat nimic mai departe lui Daniel Tudorache.
  • Niță era implicat în afaceri imobiliare cu fosta soție a deputatului PSD, Adina Tudorache (foto dreapta).

Acum, depinde de procurorii DNA să dovedească, la proces, că banii au ajuns la Daniel Tudorache, în condițiile în care Niță recunoaște că a luat bani de la Șovar, dar susține că sumele s-au oprit la el.

Ion Niță, „omul de casă” al soților Adina și Daniel Tudorache

Iată extrasele relevante din declarația de suspect dată de Ion Niță la DNA în data de 20.11.2020:

  • „Îl cunosc pe Dan Șovar de vreo 10-12 ani, am fost împreună la petreceri, mă știam bine cu el și cu soția lui. Am fost căutat de el, nu îmi amintesc dacă în 2015, 2016 sau 2017 și mi-a zis că are un contract de pază la Sectorul 1 și că nu prea i se fac plățile și dacă cunosc pe cineva să i se facă plata. (…) Inițial eu nu am fost de acord, dar m-a tot căutat, m-a tot sunat, a insistat la mine și mi-a zis că a auzit că îl știu pe primar, dacă pot să îi pun o vorbă bună. L-am întrebat dacă să îl ajut eu. A zis că nu, dar să pun o vorbă bună. Să i se plătească facturile.
  • Mă știu cu familia Tudorache tot la fel, de foarte mulți ani și recunosc că i-am spus lui Dan Tudorache dacă poate să i se plătească facturile lui Șovar. El a spus că trebuie să își aștepte rândul ca oricare altul la plăți. (…)
  • De asemenea, fac precizarea că am fost cu el la Primărie și l-am rugat pe domnul primar să i se plătească facturile. Dar la fel, primarul a spus că (trebuie – n.r.) să își aștepte rândul, nu i-a făcut vreun favor. Șovar era foarte insistent cu mine, mă suna, îmi spunea să merg la primar cu el, să îi plătească facturile, îmi zicea că îmi dă 10% din valoare. Din banii pe care mi i-a dat Șovar nu i-am dat nici un ban lui Tudorache și nici nu i-am spus acestuia că eu ceream bani în numele lui. (…)
  • Cu imobilul din (strada – n.r.) Cricovul Dulce nr. 20 (…) care se vindea prin executorul judecătoresc (…) acesta fusese o casă de locuit și dacă se împărțea în mai multe apartamente se putea obține o valoare mai mare. (…) Neavând de unde să luăm suma pretinsă de lichidator, eu sau fosta soție am sunat-o pe doamna Adina Tudorache și i-am cerut un împrumut. (…) Au vorbit între ele fosta mea soție cu Adina, urmând să îi dea banii înapoi după câteva luni. Cu dl Tudorache nu am vorbit. (…) I-am cerut soției ca, atunci când vinde (n.r. – alt teren), să îmi dea comision de 200.000 de euro. Așa că aveam de unde să îi dăm doamnei Adina.
  • Terenul nu s-a vândut, astfel că de aici a apărut problema și nu am avut de unde să îi dăm banii înapoi doamnei Adina. I-am spus fostei soții să îi propună să îi cedeze jumătate, urmând ca după ce se termină blocul (D+P+2E+M) să îl vindem și să împărțim banii obținuți, inclusiv profitul, cu doamna Adina, care astfel își recupera cei 200.000 de euro investiți.
  • Întrebare: I-ați cerut vreodată vreo sumă de bani domnului Tudorache Daniel? Dar el dumneavoastră?
  • Răspuns: Nu, niciodată. Nici nu aveam așa mare prietenie, eram doar amici. M-am întâlnit cu Puiu Popoviciu și cu Daniel Tudorache, nu știu exact când, la invitația lui Noapteș Andi, care a zis că hai să mergem că ne face Puiu cinste cu o masă și vine și Dan Tudorache. Eu cu Noapteș eram la masă și a apărut Popoviciu, precum și Dan Tudorache. Andi fiind prieten bun cu Puiu a zis hai să mâncăm cu ei, că era restaurantul proprietatea lui Puiu Popoviciu, așa spunea Andi. Discuția a fost pe curățenie, ceva de genul acesta.
  • Întrebare avocat: Ați cerut vreodată domnului primar Dan Tudorache ca Primăria Sectorului 1 să plătească contravaloarea facturilor către Tiger Security, societatea lui Bogdan Șovar, mai devreme decât data la care acestea erau scadente?
  • Răspuns: Nu, tot timpul i-am cerut să plătească la termen, nu mai devreme, nu preferențial”.

Rămâne de văzut la proces dacă Daniel Tudorache a luat bani de la cei doi afaceriști sau dacă i-a promis ceva vreunuia dintre ei. Asta pentru că infracțiunea de trafic de influență se consumă și atunci când făptuitorul promite cumpărătorului de influență că îl va ajuta:

„Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani” - Art. 291 Cod penal.

Procurorii DNA îl acuză pe Ion Niță de trafic de influență în favoarea lui Bogdan Șovar, patronul Tiger Security.

În același dosar, Daniel Tudorache este acuzat pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani, iar fosta lui soție, Adina Tudorache, de complicitate la spălare de bani.

Ce spun procurorii DNA despre traficul de influență al lui Ion Niță

Iată acuzațiile procurorilor pentru Daniel Tudorache, potrivit comunicatului DNA din data de 2 martie 2022:

  • În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată (n.r. – Ion Niță) aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.
  • În schimbul banilor, persoana respectivă (Niță – n.r.) se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
  • În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului (Ion Niță – n.r.) ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
  • În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența (Niță – n.r.) ar fi fost sprijinită inculpatul Tudorache Daniel.
  • Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta (n.r. – Daniel Tudorache) i-ar fi întărit omului de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) convingerea că solicitantul comisionului (n.r. – Ion Niță) ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.
  • De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

Tudorache, prins cu diamante de luate din salariul de primar

Procurorii anticorupție mai rețin că Daniel Tudorache, vreme de 11 ani, în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite, care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună:

  • Depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
  • Achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • Acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
  • Achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
  • Restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;

„Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată (n.r. -Ion Niță) din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri (n.r. – Bogdan Șovar) un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1. În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, mai arată procurorii DNA.

Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, „colegi” de dosar la DNA

În aceeași zi în care Daniel Tudorache se afla în fața instanței în legătură cu acuzațiile de complicitate la trafic de influență și spălare de bani, procurorii DNA au cerut aviz de la camera Deputaților pentru o percheziție informatică într-un alt dosar penal, în care fostul edil al Sectorului 1 este vizat alături de Marian Vanghelie.

„Procurorul șef al DNA Crin Bologa a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a unei percheziții informatice în dosarul penal privind pe Tudorache Daniel, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave”, arată DNA.

Reamintim că fostul edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, precum și fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie au fost puși sub acuzare de DNA în legătură achiziții supraevaluate în pandemie. Alți 54 de de suspecți sunt în vizorul procurorilor anticorupție pentru un prejudiciu de 67.811.280 de lei.

Devalizarea fondurilor publice în baza unui „program exact”

„Începând cu luna august 2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționari publici (…) În baza unui “program” exact, elaborat, și implementat, membrii grupării infracționale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităților publice menționate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităților publice prin achiziții făcute la prețuri supradimensionate, să fie însușite de membrii grupului”, arată DNA.

Marian Vanghelie ia în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 5. ”În câteva zile mă hotărăsc. Nu mai merge cu roaba și lopata”
Marian Vanghelie ia în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 5. ”În câteva zile mă hotărăsc. Nu mai merge cu roaba și lopata”
Marian Vanghelie a declarat că se gândește să candideze din nou pentru funcția de primar a Sectorului 5, ca independent. El susține că ar profita de faptul că actualul edil, Cristian...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Daniel Tudorache coruptie, #diamante, #adina tudorache, #ion Nita Oprescu, #trafic de influenta, #spalare de bani, #Marian Vanghelie, #achizitii pandemie , #justitie