Uimitoarea dedublare a lui Daniel Morar. In razboi cu DNA?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 19:30
7153 citiri
Uimitoarea dedublare a lui Daniel Morar. In razboi cu DNA?

Vad ca dinspre CCR curg deciziile de neconstitutionalitate in privinta prevederilor noilor Coduri Penal si de Procedura Penala. Printre ultimele retezate de judecatorii constitutionali, in unanimitate, sunt articolele 301 (1) si 308 (1) din Codul Penal, ambele referitoare la conflictul de interese.

Pe de-o parte, CCR a eliminat conflictul de interese in mediul privat, pe de alta parte, a eliminat din zona conflictului de interese fapta celui care ia o decizie din care a rezultat un avantaj patrimonial pentru cineva cu care s-a aflat anterior in raporturi comerciale.

Din start trebuie remarcat ca aceasta neconstitutionalitate se potriveste manusa unor cazuri de anvergura, in frunte cu al premierului Ponta, acuzat tocmai de acest tip de conflict de interese intr-un dosar disjuns din "Turceni-Rovinari", dar in care nu este anchetat pentru ca nu i-a fost ridicata imunitatea.

DNA il suspecteaza pe Victor Ponta ca l-ar fi rasplatit pe Dan Sova cu functia de ministru, dupa ce anterior a primit de la acesta contracte de asistenta juridica. Adica dupa ce a fost cu Dan Sova in raporturi comerciale.

Eu nu contest horarari judecatoresti si ale CCR. Este un principiu de la care nu abdic nici in acest caz, indiferent de coincidentele lui stranii. Dar am o mare, mare nedumerire: cand a descoperit dl judecator Daniel Morar toate aceste neconstitutionalitati ale noilor prevederi penale?

Sa facem putina istorie. Noile Coduri nu au aparut din neant direct pe masa Parlamentului. Ele au fost elaborate de niste comisii de specialisti din care au facut parte cu drepturi depline reprezentantii DNA, alaturi de cei ai Parchetului General (PG) si ai CSM. Au fost deci si reprezentantii DNA, directie care era condusa la vremea aceea ca o autentica fortareata in raport cu PG si cu Ministerul Justitiei de chiar dl actual judecator Daniel Morar.

Cand Codurile au fost definitivate, ele au fost trimise tuturor institutiilor interesate, adica inclusiv DNA, PG si CSM, care le-au avizat. Deci Codurile acestea, cu toate neconstitutionalitatile constatate acum de judecatorul Morar, au fost avizate de procurorul-sef DNA Daniel Morar.

La vremea respectiva, imi aduc aminte ca dinspre parchete au venit, cel putin la nivel public, doar obiectii referitoare la relatia dintre micsorarea pedepselor si implinirea termenului de prescriptie. Chestiune, de altfel, remediata. Nu l-am auzit pe dl Morar atunci sa sufle vreo vorba despre cele pe care acum le reteaza ca judecator CCR.

Daca erau in Coduri neconstitutionalitati care nu scapa acum ochiului ager al judecatorului, cum de or fi scapat ele ochiului ager al procurorului sef DNA? Ca doar e acelasi om, cu aceleasi cunostinte, aceeasi competenta, aceeasi intransigenta, ma gandesc?

Cam la fel a fost si cu legea retentiei datelor. Judecatorul CCR Daniel Morar a declarat neconstitutionala legea in baza careia DNA, condus de procurorul sef Morar, a facut mai multe dosare.

Dedublarea aceasta a dlui Morar mi se pare absolut uimitoare. Am mai vazut-o doar la dl Ponta, care vota ca deputat impotriva a ceea ce decisese ca premier.

Nu il suspectez pe dl Morar nici de incompetenta, nici de politicianismul dlui Ponta. Dar imi aduc aminte cat de virulent a fost impotriva numirii dnei Kovesi in functia de procuror sef DNA. Vad cum dosare vechi, deschise si baltite in timpul mandatului domniei sale, cum ar fi "Miscrosoft" sau "Mafia padurilor", au prins aripi abia dupa numirea dnei Kovesi, de parca ar fi fost scoase de prin sertare si sterse de praf.

Vad ca cele mai multe dintre structurile teritoriale ale DNA, adormite ani de zile, si-au schimbat sefii si chiar componenta din 2013 incoace.

Si nu pot sa nu ma intreb ce-l mana in lupta pe dl Morar, considerat informal un fel de presedinte de facto al CCR pe chestiuni penale. Constitutionalismul sau frustrarea? Vrea o lege penala constitutionala cristal, asa cum nu o dorea la vremea cand conducea DNA, sau vrea un DNA cu cat mai putin parghii, pentru ca diferenta fata de epoca domniei sale sa nu mai fie atat de vizibila?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cod penal CCR, #Cod procedura penala CCR, #neconstitutionalitate cod penal, #conflict de interese Ponta , #CCR