Rocada din cosmarul puscariabililor (Opinii)

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 11:4510910 citiri
Rocada din cosmarul puscariabililor (Opinii)
Foto: ghimpele.ro

Daca cineva isi imagineaza ca d-na Kovesi a facut o miscare suprinzatoare de ultim moment cu Daniel Morar, luand-o pe nepregatite pe Mona Pivniceru si uluindu-l pe Victor Ponta, este un naiv.

Despre rocada Kovesi, sef DNA - Morar, procuror general se discuta de atat de multa vreme si atat de insistent incat nu mai poate uimi decat un martian. Impiedicarea ei a si fost, cel mai probabil, unul dinte motivele incercarii de demitere a lui Traian Basescu.

Ceea ce nu a luat in calcul USL atunci cand a crezut ca daca scapa de Traian Basescu rezolva automat usturatoarea chestiune a Parchetelor si isi imunizeaza din nou penalii este ca aspectele de importanta zero ale justitiei din Romania nu se transeaza doar la Bucuresti. Ci si la Bruxelles. Iar indentitatea celor doi procurori generali de care depinde independenta procurorilor este o astfel de chestiune.

Iar explicatia este simpla, am mai dat-o de cateva ori. Comisia Europenea, liderii europeni nu-si permit ca in Romania anticoruptia sa se opreasca, iar politicienii si demnitarii sa fure din nou in liniste, cu sentimentul impunitatii totale. Nu-si permit pentru ca o parte dintre banii in pericol sunt bani europeni, bani platiti de contribuabilii europeni, pentru care ei dau socoteala pana la ultimul eurocent.

Asa ca, cel mai probabil, nici d-na Pivniceru si nici dl. Ponta nu au fost luati prin surprindere de faptul ca d-na Kovesi l-a numit pe Daniel Morar procuror sef interimar pentru urmatoarele 6 luni si nici de faptul ca fostul procuror general intentioneaza sa candideze pentru sefia DNA.

Chestiunea sefilor celor doua Parchete este de altfel inclusa in celebra lista a lui Barroso si este mai mult decat probabil ca ea sa fi facut parte din ultima discutie dintre presedintele CE si premierul Ponta. Si nu este un secret aprecierea de care Daniel Morar si Codruta Kovesi se bucura la Bruxelles, apreciere reflectata de toate rapoartele de monitorizare pe justitiei din cadrul MCV.

Dinolo de aceste rapoarte europene, ura transpartinica pe care cei doi si-au atras-o in tara este cea mai buna dovada a independentei lor. La inceputul mandatului lor procurorii nu aveau curajul nici macar sa treaca pe acelasi trotuar cu un politician, la finalul mandatului avem condamanti senatori, judecatori, primari si, bomboana pe tortul suferintei puscaribililor, un fost prim ministru, considerat simbolul intangibil al coruptiei romanesti, a ajuns dupa gratii.

Este o situatie grea pentru Victor Ponta. "Oferta" primita la Bruxelles face parte dintre cele pe care dl. Ponta nu prea poate sa le refuze. Cel putin nu cat timp Comisia Europeana a blocat de facto toate platile catre Romania, o suspendare care poate deveni sine die, in cazul suspiciunii ca Parchetele nu vor mai avea voie sa dea iama in politiceni corupti. Iar o asemenea suspendare permanentizata ar fi ridicat imense suspiciuni pentru orice investitor strain si chiar pentru FMI.

Ipoteza ramanerii cu Morar si Kovesi pe cap ii scoate din minti pe baronii USL. Deja Crin Antonescu a calificat public aceasta varianta drept scandaloasa si inacceptabila. Ne putem imagina ce ii spun in particular lui Victor Ponta greii aflati cu DNA-ul la usa, de exemplu Liviu Dragnea. Crispat, Victor Ponta arata cu degetul ministrul Pivniceru care, candva foarte vocala, a cazut intr-o tacere stranie si foarte enervanta pentru cei care in loc sa scape de Kovesi s-au procopsit cu Morar.

Ca tacerea nu este una chiar resemnata, ne-a spus chiar Daniel Morar care refuza sa-si depuna candidatura acuzand lipsa de transparenta o procedurii de selectare a propunerilor pentru viitorii procurori sefi, adica incalcarea principalei solicitari oficiale de la Bruxelles. Foarte probabil ca in disperare de cauza premierul si ministrul Justitiei sa fi incercat o smecherie romaneasca.

Ceea ce ar trebui sa nu uite este ca pe Traian Basescu il mai pot suspenda daca refuza sa semneze propuneri pentru linistea puscariabililor. Dar Bruxelles-ul poate suspenda in schimb Romania, de la bani si, in cele din urma, chiar din UE. Aceasta este ma tem singura garantie ca procurorii nu vor ajunge din nou sa se teama pana sa si treaca pe acelasi trotuar cu politicienii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
nolticus
rank 5
Uniunea Satanisto Leninista
rank 5
Pscăriabilii democraţiei originale-KGB: Nu puteţi voi aresta cât