Morar, numit de Basescu la CCR - vezi reactii

Luni, 25 Martie 2013, ora 14:27
5374 citiri
Morar, numit de Basescu la CCR - vezi reactii
Foto: Arhiva

Fostul sef al DNA Daniel Morar, actualmente prim-adjunct al procurorului general, a fost numit de presedintele Traian Basescu judecator la Curtea Constitutionala.

Decizia sefului statului va intra in vigoare de indata ce va fi publicata in Monitorul Oficial, iar Morar isi va ocupa functia la CCR incepand cu data de 9 iunie 2013.

Daniel Morar, numit de Basescu judecator la CCR

Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara, mai ales cele din partea Puterii, care vede in aceasta decizie o incercare a lui Basescu de a-si intari influenta la CCR.

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, la Digi 24, ca pentru el nu este nicio surpriza, avand in vedere relatia de apropiere dintre seful statului si Daniel Morar.

"E o numire care pe mine nu ma surprinde, presedintele a folosit intotdeauna prerogativele pe care le are in plan constitutional pentru a numi in pozitii importante oamenii foarte apropiati. Domnul Daniel Morar a fost in toti acesti ani un om foarte apropiat de domnul Traian Basescu si prin urmare l-a numit la Curtea Constitutionala. Nicio surpriza, e dreptul presedintelui de a numi pe cine doreste", a spus Antonescu.

"Sa facem o distinctie foarte clara intre judecatori si procurori, nu sunt tot una, instante sunt numai judecatorii, justitia o infaptuiesc numai judecatorii si puterea judecatoreasca e infaptuita numai de judecatori. La noi a existat tendinta de a transforma procurorul intr-o instanta, de a renunta tacit la prezumtia de nevinovatie, ori asta e in afara unui sistem judiciar democatic si eficient", a precizat seful PNL.

Premierul Victor Ponta a precizat si el ca numirea lui Daniel Morar la CCR este o prerogativa a presedintelui.

"E dreptul presedintelui de a numi, asa cum numeste si Camera si Senatul", a precizat Ponta.

Fostul ministru al Muncii Alexandru Athanasiu a comentat, la Romania Tv, ca "este evident ca propunerea ca Daniel Morar sa faca parte din completul CCR vine in sprijinul securizarii presedintelui Basescu. Ceea ce este mai interesant este ca CCR devine pentru multi o sinecura si nu o institutie corecta. Este foarte evident ca institutiile publice din Romania au fost si sunt inca folosite ca instrumente de aparare a unor pozitii politice".

Liderul deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a spus ca poate asa Daniel Morar va face mai putina politica.

"Este propunerea domniei sale (Traian Basescu, n.red.), se duce direct incepand cu luna iunie. Aceasta e o solutie pentru ca dl. Morar sa faca un pas in lateral din politica", le-a spus Zgonea jurnalistilor prezenti la Parlament.

Senatorul PNL Ioan Ghise sustine si el ca prin aceasta mutare Basescu isi pune un om cheie la CCR.

"Propunerea aceasta face mai multe lucruri deodata: isi plaseaza Basescu un om cheie, un avocat al Partidul Democrat Liberal din Romania. Pe de-o parte il rasplateste, pe de alta parte in imunizeaza. In acelasi timp, demonstreaza pe fata ca Basescu pune la CCR un presedinte cum l-a pus si pe Zegrean. E una dintre putinele resurse de putere pe care le mai are. Asa l-a desemnat pe Morar in locul Aspaziei Cojocaru, care l-a servit la momentul respectiv (...) El acuma e disperat ca nu si-a putut-o impune pe Udrea la presedintia PDL", a spus Ghise, la Romania Tv.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni, ca numirea de catre presedintele Traian Basescu a lui Daniel Morar ca membru al Curtii "indeplineste conditiile legale", el adaugand, potrivit Mediafax, ca fostul sef al DNA "a dovedit ca este pregatit profesional".

Democrat-liberala Elena Udrea a spus, intr-o conferinta de presa, ca Morar este "un om performant, a demonstrat in functia de procuror general ca este un om extrem de intergu, cred ca aduce un plus CCR.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Daniel Morar CCR reactii, #Basescu numire Morar judecator CCR , #stiri Daniel Morar