Iceberg-ul din fata USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:30
285007 citiri
Iceberg-ul din fata USL (Opinii)
Foto: Rfi.ro

Daca e sa ne uitam la data din calendar, decretul de desemnare a lui Daniel Morar ca judecator la Curtea Constitutionala vine foarte repede. Mandatul sau va incepe de-abia pe 9 iunie. Asadar, viteza cu care a fost anuntata decizia are o semnificatie anume.

Daniel Morar era nodul fierbinte al procesului de desemnare a procurorilor sefi de la DNA si Parchetul General. Orice discutie se bloca la numele sau.

Ministrul Justitiei se plangea de faptul ca presedintele i-ar fi cerut ca Daniel Morar sa preia sefia Parchetului General, pe care il conduce interimar. Victor Ponta califica varianta numirii lui Daniel Morar in aceasta functie drept imposibila. Iar procesul trena cu costuri mari pentru Romania.

Traian Basescu a facut un pas inainte si a rupt nodul. Daniel Morar a iesit cu totul din joc, intr-un mod absolut onorabil. Concomitent aproape, Traian Basescu a cerut printr-o noua scrisoare liderilor USL, privind planul de actiune pentru Schengen, inclusiv desemnarea rapida a noilor sefi de parchete.

Din acest moment, mingea este strict in ograda Guvernului si nimeni nu mai poate invoca impedimentul Morar. Mai mult chiar, USL ar trebui sa aiba mai mult ca niciodata interesul sa se grabeasca, avand in vedere ca Daniel Morar poate ramane pana in iunie seful interimar al Parchetului General, prin decizia sectiei de procurori a CSM.

Cu cat desemneaza mai repede un inlocuitor pe care sa-l accepte si Traian Basescu, cu atat mai repede scapa de cel care le-a dat atatea cosmaruri.

Decizia nu e usoara si face parte din capitolul Justitie, care ameninta serios stabilitatea USL. Este foarte probabil ca desemnarea noilor procurori sa nu mai fie facuta de Mona Pivniceru, care saptamana aceasta va primi la randul ei votul Senatului tot pentru un mandat la CCR.

Sigur, d-na Pivniceru teoretic poate ramane in fruntea ministerului pana in iunie, dar practic e greu sa mai ai autoritatea necesara, mai ales intr-un minister atat de complicat, cand ai intrat pe numaratoare inversa.

Este asadar mult mai probabil ca desemnarea sa fie facuta de Victor Ponta insusi, ca interimar la Justitie. Deja se vorbeste despre o intelegere cu Traian Basescu care ar include-o pe Codruta Kovesi pentru sefia DNA.

Dar daca va fi asa, ar insemna ca premierul mai ia o prerogativa esentiala din ograda liberalilor. Nu cred ca pentru aripa liberalo-voiculesciana exista vreun procuror convenabil daca el indeplineste si criteriile de la Bruxelles si, implicit, ale lui Traian Basescu. Deja Crin Antonescu s-a grabit sa respinga varianta Kovesi pentru Parchetul General.

La fel si cu viitorul ministru al Justitiei. Victor Ponta i-a creionat deja un profil apolitic, precizand ca ultima decizie ii apartine, chiar daca portofoliul este al liberalilor. De la Bruxelles a fost sugerat, mai mult sau mai putin imperativ, un nume, nu imposibil, dar foarte dificil pentru Victor Ponta.

Nu cred insa ca satisfacerea criteriilor europene pentru Justitie si o sansa reala de a obtine un MCV pozitiv sunt compatibile cu ceea ce doreste Dan Voiculescu de la ministrul Justitiei.

Pe de alta parte, fara un MCV pozitiv, Victor Ponta risca sa piarda mai mult decat Schengen. Risca sa piarda bani si sa adanceasca neincredrea investitorilor, ceea ce nu cred ca-si permite. O iesire ar fi sa preia Justitia in zona PSD a Guvernului, dand la schimb Externele sau Armata. Cu conditia ca dl. Antonescu sa accepte schimbul.

Justitia este icebergul care poate scufunda repede Titanicul USL.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Morar Basescu Ponta, #Morar CCR, #Ponta numire procurori , #procuror