Daniel Morar: Statele care au performat in anticoruptie sunt cele in care politicul nu se implica in justitie

Luni, 18 Mai 2015, ora 17:40 2947 citiri
Foto: captura YouTube / TVR

Daniel Morar, fost sef al DNA si actual judecator al Curtii Constitutionale, subliniaza faptul ca statele care au performat in justitie si anticoruptie sunt cele care si-au lasat magistratii sa-si faca treaba fara implicarea politicului care "are intotdeauna propriile interese si tentatia de a intra in treburile Justitiei".

Intr-un interviu acordat pentru Anticoruptie.md, Daniel Morar a fost intrebat cu poate fi combatuta coruptia la nivel inalt in Republica Moldova daca sefii institutiilor din domeniu sunt numit pe criterii politice.

"Trebuie sa stabilim un lucru foarte clar: politica e una, justitia e alta. Prin urmare, criterii politice n-ar trebui sa existe deloc. Eu stiu ca e usor de spus si greu de facut, insa statele care au avut performanta in justitie si anticoruptie sunt statele care si-au lasat magistratii si institutiile sa-si faca treaba fara implicarea politicului pentru ca clasa politica are intotdeauna propriile interese si tentatia de a intra in treburile justitiei. Avand o separare clara, adica cel numit nu are nicio legatura cu clasa politica, lucrurile acestea nu se pot intampla sau se intampla mult mai greu", a declarat Daniel Morar, prezent la Chisinau cu ocazia evenimentului TEDxChisinau.

Daniel Morar a mai explicat ca magistratii trebuie sa beneficieze de salarii bune si de o "independenta reala", asigurata prin lege.

De asemenea, el a subliniat ca magistratii trebuie "sa fie curajosi, onesti - o conditie sine qua non, si sa fie constienti de ceea ce au de facut, de faptul ca nu sunt acolo sa serveasca interesele unuia sau altuia, ci sa faca justitie".

Daniel Morar a dezmintit ca i s-ar fi propus sa fie numit procuror general in Republica Moldova.

"Am vazut stirea, dar cu mine nu s-a discutat si nici nu se pune problema. Probabil a fost o discutie intre diverse persoane, dar nu cu mine. Am slujba mea si lucruri importante de facut", a precizat Daniel Morar.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News