Daniel Morar: Oamenii buni nu s-au inscris pentru sefia DNA

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:542614 citiri
Daniel Morar: Oamenii buni nu s-au inscris pentru sefia DNA

Fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Daniel Morar a declarat, miercuri, ca procurorii buni profesional din DNA nu s-au inscris in cursa pentru sefia institutiei, probabil din cauza pozitiilor pe care ministrul Mona Pivniceru le-a avut fata de aceasta institutie inainte de a prelua mandatul de la Justitie.

Morar a participat miercuri la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social (GDS), cu ocazia lansarii cartii "Eu votez DNA! De ce merita sa aparam institutiile anticoruptie", autor Cristian Ghinea.

Intrebat de ce procurorii cei mai buni din punct de vedere profesional din DNA nu s-au inscris la concursul pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Directiei, Daniel Morar a raspuns: "Au fost niste intalniri pe care ministrul Justitiei le-a organizat cu procurorii din sistem inainte de a demara aceste proceduri. Si, inainte de aceste discutii, una din intrebarile procurorilor a fost: Ce o sa faceti doamna ministru daca se prezinta doar exoticii?

Raspunsul a fost: daca o sa se prezinte doar exoticii, o sa numesc exotici. Colegii mei i-au spus ca nu se poate, pentru ca sunt functii importante. Probabil natura acelei discutii, probabil pozitiile ministrului Justitiei fata de DNA de dinainte de a ajunge ministru i-au determinat pe procurorii din DNA sa nu participe la aceasta procedura. Ce pot sa va spun cu certitudine este ca majoritatea colegilor buni din DNA nu s-au inscris in aceasta procedura".

Daniel Morar considera ca activitatea DNA va fi mult influentata de modul in care va fi condusa de viitorul procuror-sef.

"Ce se va intampla de aici incolo? Depinde foarte mult de cel care va fi numit sef al DNA. Procurorii care lucreaza acum in DNA, in principiu, nu dispar de acolo. Nu ar trebui sa fie schimbari majore de atitudine, insa depinde foarte mult de seful institutiei, de ideile pe care le induce procurorilor si depinde de ceea ce face procedural.

Un procuror-sef are atributii care ii permit sa infirme solutiile in dosarele colegilor, dar va avea de dat explicatii public. Eu spun ca nu este ireversibil nimic la DNA. Stiu ca procurorilor le poti da de ales: daca le creezi conditiile sa fie curajosi, sa isi faca meseria la cote inalte inalte si-o fac, daca le creezi conditii sa fie lasi si lenesi or sa fie lasi si lenesi. Sunt procurori, chiar si din DNA, acum plecati prin alta parte, care afirmau: daca seful ne spune sa facem dosare, facem, daca ne spune sa nu facem, nu facem", a explicat Morar.

El a adaugat ca procurorii respectivi nu s-au mai inscris in cursa pentru ca nu au dorit sa fie respinsi pe o procedura care nu era transparenta.

"La mine a fost o alta problema, pentru ca s-au facut afirmatii ca o sa propuna pe oricine, mai putin pe Daniel Morar. V-am raspuns la intrebarea de ce nu mi-am depus si eu candidatura. (...) Acesti oameni au fost la discutia cu ministrul Justitiei, nu am intermediat-o eu si ei au perceput corect. Va spun ca nicio procedura de alegere a procurorilor generali nu este infailibila, depinde de buna credinta si priceperea ministrului.

Iar actualul ministru al Justitiei a avut pozitii critice fata de DNA in necunostinta de cauza. Critici aduse DNA-ului, s-a pronuntat ca sunt dosare politice. A fost o atitudine de respingere din partea colegilor mei. Spuneau: un asemenea om nu poate sa faca o procedura corecta din moment ce are idei preconcepute despre anumite dosare. Va garantez ca daca ar fi o alta procedura cu siguranta s-ar inscrie, pentru ca oamenii buni nu s-au inscris in actuala procedura", a mai spus Morar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News