Daniel Morar (CCR): Amenintarile SRI la adresa Curtii Constitutionale au depasit cadrul legal

Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:40
5523 citiri
Daniel Morar (CCR): Amenintarile SRI la adresa Curtii Constitutionale au depasit cadrul legal
Foto: captura YouTube / cinmoldova

Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, a declarat ca amenintarile care au fost lansate din directia SRI catre Curte au depasit cadrul legal, lucru nepermis intr-o tara civilizata.

"Nu fac un favor nimanui - nici acestei tari, nici DNA-ului, nici procurorilor - ofiterii SRI care trimit informatiile la parchet, pentru ca sunt obligati prin lege.

Cealalta atributie a serviciilor de informatii - in speta a SRI-ului - este de a asigura sprijinul logistic pentru interceptari pentru ca ei detin toata logistica pentru interceptari in Romania si toate interceptarile se fac prin logistica SRI. Cam aici trebuie cantonata activitatea si implicarea SRI in lupta anticoruptie", a declarat Daniel Morar intr-un interviu acordat pentru Adevarul.

Acesta a facut referire, printre altele, si la legile "Big Brother", care s-au blocat la CCR.

"Am vazut toti ca legile nu le promova un grup parlamentar, nu le promova Guvernul - afirmativ vorbind -, cei mai vocali erau cei de la serviciile de informatii. In esenta, nu este gresit ca o institutie a statului sa spuna 'Avem nevoie de o asemenea lege, ca lucram pe baza ei', dar este gresit sa te erijezi in singura institutie care promoveaza si sustine aceste legi.

Hai sa spunem ca pana aici lucrurile ar fi in regula. Dar cand din partea SRI au aparut amenintari directe la Curtea Constitutionala sau amenintari prin articole de presa, atunci deja s-a depasit un cadru legal. Iar totul a culminat cu amenintarile clare ale fostului sef al SRI (George Maior, n.red.) care a spus ca daca se va intampla ceva, va sti pe cine sa arate cu degetul. Acest lucru nu se intampla intr-un stat civilizat, este un moment la care nu ar trebui sa se ajunga si probabil ca au fost intr-un moment din asta in care au crezut ca au multa putere.

Nu, n-au puterea sa ameninte institutiile statului si nu trebuie sa se mai ajunga aici. La fel cum o declaratie a unui reprezentant al SRI-ului ca urmareste dosarul pana la solutionarea definitiva este de neacceptat si de neinteles. Nu au treaba in aceasta zona", a mai declarat Daniel Morar.

Seful SRI, despre decizia CCR si pericolul unei catastrofe: Cineva se joaca cu lucruri foarte mari (Video)

Director in SRI: Unii isi numara banii primiti drept mita, crezandu-se imuni

In plus, Daniel Morar a pus in context si cazul lui Toni Grebla, fostul judecator al CCR retinut de DNA pentru presupuse fapte de coruptie comise in perioada cand era senator.

"Inteleg ca acest dosar exista dinainte ca domnul Grebla sa fie judecator al Curtii. Important este, cred, cum au fost percepute lucrurile. Important este efectul pe care l-a avut actiunea procurorilor anticoruptie asupra Curtii Constitutionale, asupra celor din jur si cand spun asta ma refer la faptul ca in dimineata zilei urmatoare ultimei decizii de respingere a legii 'Big Brother 3', legea privind securitatea cibernetica, domnul Grebla a fost ridicat si dus la DNA.

Domnul Grebla este major, trebuie sa isi apere sau nu situatia, nu ne intereseaza pe noi asta, dar toate lucrurile au decurs intr-un anumit context. Acestea sunt supozitii, insa cele mai deranjante dintre toate au fost acele amenintari pe care si le-a permis seful SRI", a mai precizat Daniel Morar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Morar SRI Curtea Constitutionala, #Daniel Morar SRI anticoruptie, #Daniel Morar Dumbrava SRI , #CCR