CSM: Daniel Morar nu e in incompatibilitate. Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale

Joi, 28 Martie 2013, ora 11:53
3389 citiri
CSM: Daniel Morar nu e in incompatibilitate. Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat joi, la finalul sedintei de plen, ca Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general, nu este in incompatibilitate deoarece mandatul de judecator la Curtea Constitutionala incepe la data depunerii juramantului, adica in data de 8 iunie.

"Nu vorbim de niciun fel de incompatibilitate", a afirmat Oana Schmidt Haineala la iesirea din sediul CSM.

Pe de alta parte, intrebat daca Daniel Morar va fi obligat sa demisioneze din magistratura la intrarea in Curtea Constitutionala, presedintele CSM a raspuns: "Nu este obligat. Exista doua dispozitii legale: articolul 69 din Legea 47/1992 si articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 care prevad ca in cazul judecatorilor si procurorilor care sunt numiti la CCR la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala acestia isi pot relua in functie de vointa lor postul in magistratura, deci este practic o suspendare sui generis din calitatea de magistrat".

Presedintele CSM a subliniat inca o data ca Daniel Morar isi incepe mandatul de judecator constitutional la data depunerii juramantului, adica pe 8 iunie 2013, si nu la data publicarii decretului prezidential de numire a sa in Monitorul Oficial.

Daniel Morar: Oamenii mai fac schimbari radicale in viata lor

Prezent si el la sedinta de plen a CSM, Daniel Morar a fost asaltat la iesire de jurnalisti. Prim-adjunctul procurorului general a oferit aceleasi explicatii, precizand ca pana la data de 8 iunie va ramane procuror, detasat in pozitia actuala de CSM, dupa care isi va prelua mandatul de judecator la Custea Constitutionala.

"O sa vedeti ca sunt pregatit. Nu stiu daca e ceea ce imi doream", a raspund Daniel Morar la intrebarile jurnalistilor.

In ceea ce priveste detasarea sa ca prim-adjunct al procurorului general, Daniel Morar a explicat ca in momentul in care isi va incepe mandatul la Curtea Constitutionala problema va fi "rezolvata legal, printr-o decizie a CSM", membrii Consiliului fiind cei "responsabili de cariera unui magistrat".

Intrebat cum de a renuntat la functia de procuror pentru una de judecator constitutional, Daniel Morar a raspuns zambind: "Oamenii mai fac schimbari radicale in viata lor. Si eu am facut(...)".

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 9 iunie. Daniel Morar va ocupa locul lui Axinte Gaspar, numit de Ion Iliescu, al carui mandat in CCR (al doilea) expira in acea zi.

Tot luni, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu unanimitate de voturi, detasarea incepand cu data de 2 aprilie a lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ. Decizia CSM vine ca urmare a faptului ca interimatul lui Daniel Morar in functia de procuror general expira pe 2 aprilie, iar Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, nu a demarat inca cea de a doua procedura de numire a procurorului general.

Mai multi lideri PNL au sustinut public ca prin nominalizarea sa la CCR si prelungirea interimatului de procuror general Daniel Morar s-ar afla in incompatibilitate.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#CSM Daniel Morar incompatibil, #Morar procuror general incompatibil, #Morar procuror judecator CCR , #DNA