CSM: Daniel Morar este detasat legal, Guvernul sa respecte separatia puterilor in stat

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:59
4941 citiri
CSM: Daniel Morar este detasat legal, Guvernul sa respecte separatia puterilor in stat
Foto: Antena3

Consiliul Superior al Magistraturii explica Guvernului, intr-un comunicat de presa, ca Daniel Morar a fost detasat legal in functia de prim adjunct al procurorului general si cere, totodata, respectarea principiul constitutional al separatiei puterilor in stat.

CSM da astfel o replica unui comunicat remis miercuri de Guvern conform caruia Consiliul Superior al Magistraturii nu are "nici competenta de numire si nici de delegare a unui magistrat in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", prin urmare Daniel Morar este ilegal "delegat" in aceasta functie.

Guvernul revine cu noi explicatii: Detasarea lui Daniel Morar este ilegala

De altfel, premierul Victor Ponta a declarat public miercuri seara ca s-a consultat cu juristi si a ajuns la concluzia ca toate actele semnate de Daniel Morar dupa data de 2 aprilie, la care a expirat interimatul sau, sunt lovite de nulitate, acesta fiind argumentul de baza care l-a facut pe premier sa se razgandeasca si sa faca propuneri pentru functiile de procurori sefi, renuntand la procedura transparenta de selectie convenita cu Comisia Europeana.

In comunicatul remis Ziare.com de CSM se arata ca, in data de 25 martie, sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu unanimitate de voturi - in baza art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 si art. 40 alin. (1) lit. a din Legea nr. 317/2004 - detasarea, pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 2 aprilie 2013 a domnului procuror Daniel Marius Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul general este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

"Prin exceptie, pentru rezolvarea situatiilor de vacanta a acestor functii, este prevazuta in mod expres posibilitatea delegarii, iar din interpretarea sistematica a textelor de lege - astfel cum au fost aplicate si in alte situatii asemanatoare - rezulta ca aceste functii pot fi, de asemenea, ocupate prin detasare, practica Sectiei de procurori a CSM fiind constanta in acest sens (a se vedea Hot. nr. 219/05.10.2006 si Hot. nr. 213/05.07.2007)", se mai arata in comunicatul CSM.

De asemenea, legea mai prevede ca CSM "dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale."

Detasarea poate fi dispusa de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.

"Din modul in care este reglementata detasarea, rezulta indubitabil ca scopul dispunerii acestei masuri este de a asigura functionarea in bune conditii a instantelor, a parchetelor, a unor institutii din cadrul sistemului judiciar sau chiar a unor institutii din afara sistemului judiciar, numai in interesul institutiei care o solicita", se mai arata in comunicatul CSM in care se precizeaza ca sunt indeplinite toate conditiile legale si de oportunitate pentru detasarea lui Daniel Morar.

In plus, "domnul procuror Daniel Morar si-a exprimat acordul pentru detasare, cu mentiunea ca aceasta va inceta la data de 8 iunie 2013, data de la care va prelua, conform Decretului Presedintelui Romaniei din 25.03.2013, mandatul de judecator la Curtea Constitutionala".

"Sectia pentru procurori a Consiliului a avut in vedere, in luarea acestei decizii, importanta asigurarii continuitatii si stabilitatii conducerii la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, atat din perspectiva interna, cat si din perspectiva reprezentarii externe, in conditiile de vacanta a functiei.

Reamintim ca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat reprezinta o valoare fundamentala a statului de drept, ce se impune a fi respectata de toate autoritatile statului", se arata in incheierea comunicatului CSM.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Daniel Morar detasat CSM, #Morar detasat procuror general , #DNA