Cine mai apara anticoruptia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Mai 2013, ora 00:05
8199 citiri
Cine mai apara anticoruptia? (Opinii)

"Oare cand ne-am pacalit? Atunci cand credeam ca, in sfarsit, s-a nascut in Justitie un spirit innoitor sau acum, cand vedem ca Justitia a redevenit penibil de docila? Cand am crezut ca doamna Haineala este o doamna de fier sau acum, cand ea inchide ochii?

Atunci cand am crezut ca presedintele Basescu alege sa fie antipatic de inflexibil daca interesele tarii o cer sau acum, cand este derutant de simpatic in noua lui ipostaza de "om de bine"? ", scrie pe forumul Ziare.com un cititor, sub identitatea Valll. Si are dreptate sa se intrebe.

De fapt, aici este marea problema a anticoruptiei romanesti. Nu cred ca ea a fost tratata altfel de politicieni decat cu ochii pe sondaje. Dupa guvernarea Nastase era o tema centrala si, de aceea, nu-i asa, s-a nascut si celebrul slogan "La tepe, baieti, in Piata Victoriei!" si incriminarea "sistemului ticalosit", cu care s-au castigat alegerile prezidentiale, cu care care mai apoi PDL a ajuns principal partid de guvernare.

Daca privim evolutia ulterioara fenomenului, vom observa ca vorbele nu au fost sustinute de fapte. Sistemul ticalosit a supravietuit, si-a mai mutat centrul de greutate nitel, au fost retezati unii piloni, au crescut altii, dar fenomenul in sine a supravietuit.

Am vazut un fost premier dupa gratii, un partid de guvernamant a pierdut cativa primari importanti, nu sunt aspecte care trebuie minimalizate, fara indoiala. Dar a fost prea putin. Sistemul ticalosit este tot puternic, si tot la butoane.

Pentru ca niciun politician roman de prim rang de pana acum nu a crezut cu adevarat in anticoruptie si integritate. Pentru ca nimeni nu a fost dispus la compromis zero. Ce s-a facut, au facut independentii, fie ca s-au numit ministrii Macovei si Predoiu, fie ca s-au numit procurori precum Daniel Morar sau inspectorii ANI.

E drept, Traian Basescu le-a asigurat spatele. Din convingere sau cu ochii in sondaje, simtind ca acesta este culoarul sau? Daca ne uitam la capitularea de acum, raspunsul este evident.

Si oamenii au simtit, nu stiu daca au inteles rational, dar au simtit falsul. Au inteles ca nu se face primavara cu un premier si cativa primari legati. Si de aceea au fost dezamagiti. De aceea, anticoruptia s-a prabusit in sondaje.

Putini mai cred ca in politica romaneasca exista o sustinere reala si sincera pentru anticoruptie, dincolo de nivelul propagandistic si de oportunitatea de imagine.

Si imediat ce anticoruptia a coborat in sondaje, a fost abandonata si de cei care o promovau. Nu mai e un cal de bataie, nu mai aduce voturi, s-a demonetizat. Sanatatea, locurile de munca sunt in prim plan.

Da, dar nimeni nu tine cont de faptul ca nici sistemul sanitar si nici economia nu pot performa intr-o tara corupta. Ca ele sunt legate. Ca, am mai spus-o, si in gropa din asfalt, si in lipsa medicamentului din spital tot coruptia ranjeste.

Cine sa explice legatura? Un politic care vrea coruptie? Sa fim seriosi.

Politicienii au folosit anticoruptia strict ca pe un joc de imagine. Nu au abandonat-o pentru nu au sustinut-o cu credinta niciodata. Cel care n-ar trebui sa o abandoneze este insa electoratul. Oamenii ar trebui sa inteleaga ca viata lor de zi cu zi, calitatea ei, depind covarsitor de integritatea celor care iau deciziile.

Am vazut cat de usor poate fi dizlocat un procuror intransigent. Am vazut cum poate capitula politicianul considerat garantul anticoruptiei. Cel care nu poate fi facut sa capituleze, cel care nu poate fi dizlocat si dezactivat este electoratul.

Anticoruptia nu poate fi puternica decat daca este sustinuta de jos in sus, decat daca votul este conditionat de criterii ferme de integritate. Altfel ramanem cu vorbe.

Politicenii nu vor face decat ceea ce sunt obligati sa faca. Si vor fi obligati atunci cand in fata evacuarii unui procuror ca Daniel Morar reactia publica va fi furibunda, iar procentele celor care o decid se prabusesc.

Anticoruptia va incepe cu adevarat cand o masa critica din acest electorat va intelege ca fara integritate vom fi in continuare rupti in fund.

Si cand aceasta masa critica va exista, probabil ca va aparea si un lider potrivit pentru ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#anticoruptie Morar DNA, #vot sondaje Basescu anticoruptie , #DNA