Reforma lui Funeriu: Pregatirea unui profesor va dura obligatoriu sase ani

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 10:56
5925 citiri
Reforma lui Funeriu: Pregatirea unui profesor va dura obligatoriu sase ani
Foto: realitatea.net

Daniel Funeriu a inceput sa modeleze Legea educatiei venind cu propuneri care mai de care mai inovative.

Una dintre ele este aceea ca formarea profesionala se va face obligatoriu in mai multe etape, ce cuprind studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic de doi ani si stagiu practic de un an, adica sase ani, atat cat face scoala un student la medicina, arata Mediafax.

In cazul in care proiectul va fi aprobat pana in vara, licentiatii din 2010 ar putea intra la master chiar din toamna acestui an.

Noua Lege a Educatiei: Invatamant obligatoriu de zece ani

Vor exista, insa, si masuri stimulative, studentii urmand sa beneficieze, pe perioada masteratelor, de burse de studiu finantate de la bugetul de stat, egale in cuantum cu salariul net al unui profesor debutant.

La absolvirea masteratului didactic studentii vor primi diploma de master si certificat de profesor in domeniul programului de licenta, acestea fiind conditii obligatorii la inscrierea pentru efectuarea stagiului practic.

Stagiul practic al viitorilor profesori va fi desfasurat in reteaua permanenta de unitati de invatamant stabilita de Ministerul Educatiei pentru asigurarea formarii initiale a cadrelor didactice. Ocuparea unei functii didactice pentru stagiul de un an scolar va fi prin concurs pe posturi sau pe baza de contract individual de munca, cu o durata de un an.

Profesorii ies in strada, Funeriu se lauda: Ministerul e condus in cel mai profesionist mod

Dupa finalizarea stagiaturii, va exista un nou examen de data asta national de definitivare in invatamant. Examenul va putea fi sustinut de doua ori, iar cei care nu il promoveaza pot fi angajati in sistemul de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant, potrivit proiectului de lege.

Doamna educatoarea si doamna invatatoare devin doamne profesor

Aceste prevederi sunt valabile atat pentru invatamantul primar, cat si pentru cel gimnazial si liceal.

Drept urmare, titulatura pe care o vor avea toate cadrele didactice va fi cea de profesor, iar formarea lor initiala profesionala va urma obligatoriu urmatorii pasi: studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic cu o durata de doi ani si stagiu practic cu durata de un an scolar realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor-mentor.

Totodata, dezvoltarea profesionala a profesorilor va cuprinde gradele didactice II si I, precum si titlul de profesor emerit.

Funeriu: Trebuie sa castigam bataliile viitorului, nu sa purtam razboaiele trecutului

Profesorul emerit va fi angajat pe perioada nedeterminata la unitatea de invatamant, va avea calitatea de mentor pentru formarea continua a cadrelor didactice, prioritate la ocuparea posturilor didactice si va beneficia de un premiu anual in bani din fondurile programelor initiate de Ministerul Educatiei.

Conducerea scolii, fara afiliere la partid

Totodata, conducerea unitatilor de invatamant preuniversitar va fi asigurata de un director si de Consiliul de administratie al scolii, se arata in proiectul Legii educatiei.

Directorul si directorul adjunct nu pot fi membri de partid pe perioada mandatului, iar in mediul academic ocuparea simultana a unei functii de conducere in universitate si a uneia de demnitate publica este interzisa, potrivit proiectului Legii educatiei.

Nici alegerea conducerii universitatilor nu va mai fi la fel. Rectorul unei universitati va fi stabilit pe baza unui concurs public la care pot participa personalitati stiintifice sau academice din tara sau din strainatate, in urma audierii in plenul Senatului si a avizului de participare la test dat de aceasta Camera, potrivit proiectului Legii educatiei.

Senatul are obligatia de a aviza minimum doi candidati la functia de rector. Dupa selectarea rectorului de catre comisia de concurs, stabilita de Senat, acesta este confirmat prin ordin de ministru. Rectorul poate fi demis de catre Senat, in conditiile contractului de management si a cartei universitare, potrivit proiectului Legii educatiei.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Daniel Funeriu legea Educatiei, #profesori sase ani scoala, #master profesor, #profesor emerit , #Legea Educatiei
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Avem nevoie de reforma si de masuri cat mai radicale si adaptate sistemului european