Profesorii, nevoiti sa faca un masterat didactic si sa dea examen de definitivat

Joi, 18 Martie 2010, ora 19:35
6795 citiri
Profesorii, nevoiti sa faca un masterat didactic si sa dea examen de definitivat
Foto: Antena3

Profesorii vor fi nevoiti sa faca un masterat didactic si sa dea examen de definitivat, conform noului proiect de lege a educatiei lansat joi in dezbatere publica de ministrul Daniel Funeriu.

Pentru anul scolar 2010-2011 va fi pastrata aceeasi admitere la liceu, urmand ca din anul scolar viitor admiterea sa poata prevedea si o proba suplimentara, la acele licee care vor dori acest lucru.

In schimb, bacalaureatul va fi modificat din anul scolar 2010-2011, probele scrise fiind doua - una translocationala de limba romana si o limba straina, iar a doua la o materie din profilul liceului respectiv. In ceea ce priveste probele de competenta la bacalaureat, acestea vor fi evaluate si notate la nivelul liceului respectiv, asta insemnand ca nu o sa mai vina o comisie din afara unitatii.

Elevii minoritatilor nationale nu vor mai studia istoria si georgrafia in limba romana, ci in cea materna, dar denumirile geografice si istorice vor fi traduse in romana. Totodata, limba romana va fi studiata dupa manuale speciale de catre minoritati.

Ministrul Daniel Funeriu a lansat noua lege a educatiei in dezbatere publica

Consiliile de administratie ale scolilor vor fi compuse din o treime reprezentanti ai cadrelor didactice, o treime parinti si o treime reprezentanti ai consiliilor locale.

Cei care vor dori sa devina profesori vor avea nevoie si de studii de masterat didactic, care vor dura doi ani si vor fi sustinute financiar prin burse echivalente cu salariul de profesor debutant. Masteratul profesorilor ar putea fi pus in aplicare incepand cu anul scolar 2010-2011. Dupa terminarea studiilor de masterat, absolventii vor face un an de stagiatura, avand un profesor mentor, caruia i se va reduce catedra didactica la 14 ore.

Dupa terminarea anului de stagiatura va avea loc definitivarea in invatamat printr-un examen national organizat de ministerul Educatiei Nationale. Cel ce va lua definitivatul va fi profesor cu drept de practica si va putea apoi sa sustina examenul de titularizare care se va desfasura la nivelul scolilor, in functie de necesitatile unitatilor. Daca o persoana nu va reusi sa ia de doua ori intr-un interval de cinci ani examenul de definitivat, aceasta va avea de-a lungul intregii sale cariere didactice titlul de profesor debutant.

Membrii senatului universitatii vor fi alesi de catre toate cadrele didactice, iar pentru ocuparea postului de rector se va organiza un concurs la care comisia va fi formata 50% din cadrele universitatii si 50% din personalitati din diverse medii din afara universitatii. In plus, se va aboli criteriul vechimii in promovarea cadrelor didactice.

Guvernul a discutat miercuri in prima lectura proiectul Legii Educatiei, care va fi supus dezbaterii publice timp de doua saptamani, dupa care va fi aprobat de Executiv, a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei care a avut loc la Iasi.

Numarul orelor de curs dintr-o saptamana va fi redus de la o medie de 25 la 20 in mediul primar si de la 30 la 25 la gimnaziu.

O alta prevedere impune ca 20% din ceea ce studiaza elevii de gimnaziu si 30% in cazul celor de liceu sa fie decis de consiliul de administratie al scolii.

Forma de finantare va fi de trei tipuri: finantarea de baza - se face raportat la standardele de cost, banii fiind repartizati direct scolii, complementara - banii sunt alocati primariilor si finantarea suplimentara - se acorda pentru premierea scolilor care au rezultate deosebite.

CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
#noua lege educatie, #Funeriu lege educatie, #modificari legea educatiei 2010 , #Legea Educatiei
Comentarii
Poza asdfg
asdfg
rank 4
oare ce lege vor elabora ministrii care se vor trage din generatiile scolite anii acesti in scolile romanesti?