Funeriu incalca parteneriatul social - sindicatele ameninta cu procese

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 12:00
3662 citiri
Funeriu incalca parteneriatul social - sindicatele ameninta cu procese
Foto: Arhiva

Ministerul Educatiei a terminat de redactat toate actele normative necesare sistemului de invatamant preuniversitar si se afla in procedura de publicare in Monitorul Oficial a legii secundare, subsecventa Legii Educatiei Nationale.

Acest lucru s-a facut fara ca forma finala a actelor prevazute sa fie discutata cu organizatiile sindicale, incalcand astfel parteneriatul social.

Stirea a devenit publica, printr-un comunicat al Biroului de presa METCS, pe site-ul oficial al acestuia, la data de 10 octombrie 2011. Potrivit articolului 361 alineatul 6 al Legii Educatiei Nationale, "in termen de opt luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, METCS elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea legii si stabileste masurile tranzitorii de aplicare a acestora".

De asemenea, ministerul a tinut sa reaminteasca opiniei publice ca redactarea legii secundare a fost realizata dupa o consultare cu aproximativ 1.500 de cadre didactice din tara, pe baza de propuneri, o dezbatere cu asociatii profesionale si organizatiii non-guvernamentale semnatare ale protocolului de colaborare.

A urmat supunerea documentelor, ce au capatat o forma noua, discutiilor in cadrul comisiilor tehnice minister-sindicat, iar din iunie anul acesta, ele au putut fi consultate pe site, mai aflam din comunicat.

Cu toate acestea, ministrului Daniel Petre Funeriu i s-a cerut, inainte de a trimite subsecventa Legii Educatiei Nationale spre publicare in MO, asa cum reiese din adresa 122/11 octombrie 2011, de catre Federatia Educatiei Nationale, ca la stabilirea costului standard per prescolar/elev, ce se va aplica de la 1 ianuarie 2012, sa fie consultate si sindicatele, conform angajamentului luat de seful Educatiei.

Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Contactat telefonic, Constantin Ciosu, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a declarat: "Nu avem cunostinta de forma finala a legii secundare si daca in ea se regasesc propunerile inaintate si sustinute de federatiile din invatamant. Am trimis aceasta informativa tuturor liderilor din teritoriu, avand in vedere ca articolul 9 alineatul 4 din Legea Educatiei Nationale prevede ca stabilirea anuala a costului standard per elev constituie baza finantarii unitatilor de invatamant.

De aceea, organizatiile sindicale au solicitat METCS o intalnire, pentru a clarifica aspecte legate de tema in discutie. Mai ales ca si-au dorit sa gaseasca impreuna solutii pentru a reforma sistemul educational si a elimina dependenta fata de clasa politica".

Daca METCS, in perioada ce va urma, nu stabileste acest cost, nicio institutie de invatamant nu va putea sa-si stabileasca bugetul propriu pentru anul viitor. De retinut ca, la 1 ianuarie 2012, in costul standard per elev intra si cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege, ca si contributiile aferente acestora.

Cum ar fi: formarea continua si evaluarea personalului didactic, evaluarea periodica interna a elevilor, cheltuielile materiale si pentru serviciu, cheltuielile cu intretinerea curenta, se mai precizeaza in adresa citata.

"In stabilirea cuantumului standard per prescolar/elev trebuie tinut cont si de specificul unitatii de invatamant, fie ca vorbim de filiera, profil sau specializare", a adaugat Constantin Ciosu.

O alta reactie a sindicatelor ce fac parte din FEN, potrivit directorului de comunicare si imagine, Dragos Neacsu, o constituie delimitarea de legislatia secundara (metodologii, regulamente etc.) si rezervarea dreptului de a ataca in instanta orice act normativ care ar aduce prejudicii membrilor de sindicat, cat si actului didactic.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Funeriu parteneriat social, #Funeriu legea Educatiei, #buget educatie 2012, #buget invatamant 2012 , #Legea Educatiei