Daniel Dăianu, despre contrele dintre PSD şi PNL pe alocarea pentru investiţii în buget: „România nu îşi permite un nou divorţ. Avem un curent antivaccinist foarte puternic, ne poate exclude din UE”

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 07:42
7408 citiri
Daniel Dăianu, despre contrele dintre PSD şi PNL pe alocarea pentru investiţii în buget: „România nu îşi permite un nou divorţ. Avem un curent antivaccinist foarte puternic, ne poate exclude din UE”
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal FOTO Hepta

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că era nevoie de o discuţie în coaliţie, pe buget, în contextul nemulţumirilor legate de alocarea a mai puţin de 7% din PIB pentru investiţii, el apreciind că ”România nu îşi mai permite un nou divorţ, referitor la o eventuală rupere a coaliţiei. El a mai spus că în România este un curent antivaccinist foarte puternic care ar putea să ne afecteze şi din punct de vedere politic.

Preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat, despre diferenţele de viziune dintre PNL şi PSD pe marginea proiectului de buget pe 2022, că ”ar fi trebuit să fie o discuţie în coaliţie”.

”E puţin spus regretabil că într-o ţară care să confruntă cu asemenea dificultăţi, nu doar de consolidare bugetară ci de şocuri puternice care lovesc în economie şi în societate în ansamblu, şi o situaţie internaţională gravă, ar trebui ca cei care alcătuiesc o coaliţie să încerce să aplaneze, să concilieze viziunile diferite, pentru că ele sunt inerente”, a arătat Daniel Dăianu.

Întrebat dacă această ajustare a procentului pentru investiţii, pe anul viitor, are ca explicaţie că nu au ajuns banii, Dăianu a confirmat această impoteză.

”Vă aduceţi aminte, prima opinie după preluarea mandatului, la Consiliul Fiscal, am spus că bugetul este extraordinar de încordat, aveam un deficit structural de peste 5%, ceea ce înseamnă că trăieşti peste putinţă, cu aproape 5% din PIB. Au crescut cheltuielile, deficitul structural în 2021 a fost peste 7% din PIB”, a afirmat el, precizând că s-a încercat o consolidare în 2021, dar ”am avut disputele politice care au redus din ceea ce începusem”.

Dăianu a mai spus că exista riscul ca deficitul bugetar să ajungă la 6,2% – 6,3%, fără a ţine cont de supraestimarea veniturilor bugetare.

”Nu este ceva ce poate fi fatal pentru o coaliţie, care să producă iar un divort. Eu cred că România nu îşi permite un nou divorţ”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal, apreciind că ”PSD-ul nu trebuie să fie populist, iar Partidul Naţional Liberal este firesc să accentueze investiţiile şi nevoia de a cheltui banul cu chibzuinţă, deşi şi un partid social-democrat ar trebui să fie obsedat de acest lucru”.

Daniel Dăianu a mai declarat că ”în România avem un curent antivaccinist foarte puternic şi asta are de ce să ne îngrijoreze, pentru că ne poate crea probleme în gestionarea pandemiei, dar poate avea efecte pe plan politic”.

”România se poate exclude din UE din acest punct de vedere, dacă în celelalte ţări se va merge pe această idee. (...) Curentul antivaccinist va face mult rău României”, a arătat preşedintele Consiliului Fiscal. ”E greu a striga, a clama libertatea, să spui că eşti privat de libertate. Vrei libertate, te duci în pădure, stai în casă, trimiţi pe cei vaccinaţi la magazin”, a explicat el.

Despre efectele acestei pandemii a noului coronavirus, Dăianu a spus că va avea sechele mari.

”Revenirea economiei este foarte neuniformă, unele sectoare sunt efectate în continuare, avem costuri sociale şi psihice, pentru că sunt oameni marcaţi, învăţământul este dezorganizat, iar cine nu vede asta, înseamnă că este orb”, a afirmat el, precizând că pandemia a adus totuşi şi beneficii, precum telemunca, aplicaţiile permise de noile tehnologii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Daniel Daianu, #Daniel Daianu criza economica, #Coalitie PSD PDL, #buget , #buget