Viitorul agriculturii: Ce planuri a facut Constantin pentru urmatorii 6 ani

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 16:48
1684 citiri
Viitorul agriculturii: Ce planuri a facut Constantin pentru urmatorii 6 ani
Foto: MADR

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si Franz Fischler, fost comisar european pentru agricultura, au prezentat principalele directii politice, obiectivele si prioritatile incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2014-2020).

Acesta contine masuri ce vizeaza dezvoltarea rurala in Romania, tinand seama atat de realitatile socio-economice ale tarii noastre si implicit ale spatiului rural, cat si de Politica Agricola Comuna (PAC 2020).

De asemenea, el contribuie la consolidarea dezvoltarii pe termen mediu si lung a sectorului agricol si a mediului rural, inceputa odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si sustinuta prin PNDR 2007-2013, potrivit unui comunicat al MADR, publicat pe site.

"In prezent, societatea se confrunta cu provocari foarte mari pe plan economic si social, precum si in ceea ce priveste problemele de mediu, schimbarile climatice si tehnologia. Politica Agricola Comuna 2014-2020 a UE va trebui sa contribuie mai mult la o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.

Romania trebuie sa elaboreze un program de dezvoltare rurala care sa faca fata provocarilor cu care se confrunta, printr-un set de masuri complete si durabile. In plus, politica de dezvoltare rurala trebuie sa colaboreze strans cu alte politici ale UE si sa optimizeze utilizarea fondurilor agricole, rurale, sociale si structurale pentru a completa interventiile rurale propuse", a spus Franz Fischler.

In acelasi context, Daniel Constantin a declarat ca "imbunatatirea performantei sectorului agro-alimentar corelata cu dezvoltarea infrastructurii in mediul rural si cresterea nivelului de trai al populatiei rurale sunt esentiale pentru Romania. Daca ne referim la realitatile socio-economice existente, unul din domeniile principale pentru care PNDR 2014-2020 acorda o atentie deosebita este cel al competitivitatii sectorului agricol", a spus ministrul.

"Totodata, trebuie sa avem in vedere ca dezvoltarea spatiului rural inseamna mai mult decat sprijinirea sectorului agricol, importante fiind deopotriva investitiile in activitati non-agricole, reinnoirea generatiilor la sate, accesul populatiei la serviciile de baza, toate acestea in strȃnsa legatura cu protectia si conservarea mediului", a aratat oficialul roman.

Obiectivele PNDR 2014-2020 se inscriu in liniile directoare ale Politicii Agricole Comune si urmaresc:

-cresterea competitivitatii agriculturii;

-gestionarea durabila a resurselor naturale si schimbarile climatice;

-dezvoltarea rurala echilibrata, reducand decalajele economice si sociale dintre diverse zone ale tarii.

In vederea cresterii competitivitatii au fost propuse urmatoarele masuri:

- Investitii in active fizice - atat investitii noi, cat si modernizari in ferma, precum si sisteme de irigatii secundare la nivel de ferma;

- Infrastructura de adaptare a agriculturii si silviculturii - drumuri de acces la exploatatii, instalatii/infrastructuri de obtinere a energiei din resurse regenerabile, instalatiile de colectare, reciclare si tratament al apei.

- Servicii de baza si reinnoirea satelor ce vizeaza constructia si reabilitarea drumurilor comunale, a retelei de alimentare cu apa potabila si a retelei de canalizare;

Al doilea obiectiv general priveste gestionarea durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice, in cadrul caruia actiunile de interventie vor fi directionate atat catre refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura, cat si catre promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon.

Cel de al treilea obiectiv, al dezvoltarii teritoriale echilibrate trebuie sa combata o realitate care arata un procent al populatiei la nivelul pragului de saracie de 40%, urmarind ca prioritati dezvoltarea economica in zonele rurale prin reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Constantin ovbiective agricultura, #Constantin strategie agricultura, #strategie dezvoltare agricultura , #ministrul Agriculturii