Strategia pe agricultura prinde contur: Afla ce masuri vor fi luate

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 21:56
2327 citiri
Strategia pe agricultura prinde contur: Afla ce masuri vor fi luate
Foto: Arhiva

Primele masuri din ceea ce va fi un master plan privind dezvoltarea agriculturii romanesti pe termen lung au fost anuntate luni, de ministrul Agriculturii, Daniel Contantin.

In acest sens, o ordonanta de urgenta care modifica legea de infiintare a Camerelor Agricole va fi aprobata in Guvern saptamana viitoare, astfel ca "in lunile septembrie sau octombrie sa putem avea aceste structuri cu toate conditiile definite", a declarat, miercuri, Daniel Constantin, la finalul consultarilor cu mediul academic pe viitoarea strategie a agriculturii.

"A fost o dezbatere vizavi de rolul pe care trebuie sa-l aiba Camerele Agricole, sa apartina statului sau fermierilor. Solutia la care s-a ajuns a fost ca aceste Camere trebuie constituite de fermieri si trebuie sa lucreze pentru fermieri. In acest sens va fi aprobata, probabil, saptamana viitoare ordonanta de urgenta care modifica legea de infiintare a Camerelor Agricole. Sper ca in septembrie-octombrie 2013 sa avem structurile Camerelor Agricole cu toate conditiile definite", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca mai are de reglat in coalitia de guvernare modul in care vor fi infiintare Camerele Agricole, respectiv daca vor fi de utilitate publica.

"Mai am un lucru pe care trebuie sa-l reglez in coalitia de guvernare: daca ele vor fi de utilitate publica. Opinia mea este ca ele trebuie sa fie de utilitate publica astfel incat sa putem sa-i ajutam in ceea ce priveste startul activitatii de functionare si in stabilirea lor ca partener al Ministerului Agriculturii si in ceea ce inseamna anumite analize pe care trebuie sa le facem si pe care acum le externalizam la costuri destul de mari catre firme private", a explicat seful MADR.

"Trebuie sa gasim o cale de dezvoltare a consultantei agricole"

Nu in ultimul rand, Constantin a subliniat ca trebuie gasita o cale de dezvoltare a consultantei agricole pentru ca in acest moment nu exista o structura care sa raspunda acestei nevoi.

"Trebuie sa gasim o cale eficienta de dezvoltare a consultantei agricole pentru ca in acest moment nu mai avem o structura care sa raspunda acestei nevoi imediate si in mod profesionist. Un raspuns ar fi Camerele Agricole, dar ele au nevoie de ceva timp pentru a se infiinta, a se consolida, pentru a-si gasi rolul in ceea ce priveste functionarea agriculturii si utilitatea in randul fermierilor", a subliniat ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii a lansat o serie consultari cu privire la principalele linii directoare de dezvoltare pe termen lung a agriculturii romanesti, prima intalnire avand loc miercuri cu reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu - Sisesti".

MADR va organiza, in acelasi scop, reuniuni cu reprezentanti ai patronatelor din agricultura si ai investitorilor straini in domeniul agricol national, precum si cu Comisia Prezidentiala pentru Agricultura.

Concluziile care se vor desprinde pe parcursul acestor reuniuni se vor regasi intr-un master plan privind dezvoltarea agriculturii romanesti pe termen lung, ce va fi supus dezbaterii parlamentare.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#ordonanta Camere Agricole, #aprobare Guvern Camere Agricole, #dezvoltare consultanta agricole , #ministrul Agriculturii