Scandalul carnii de cal Constantin: Firmele care au suferit pierderi trebuie sa ceara despagubiri

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:39
2214 citiri
Scandalul carnii de cal Constantin: Firmele care au suferit pierderi trebuie sa ceara despagubiri

Firmele care au suferit pierderi in urma scandalului carnii de cal sunt indreptatite sa ceara despagubiri, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Cred ca agentii economici romani, daca au suferit pierderi, sunt indreptatiti sa ceara daune de pe urma acestui scandal al carnii de cal.

Pe de alta parte, autoritatile din Romania, Ministerul Agriculturii si eu, cand voi merge la Bruxelles, la Consiliul de Ministri din 25-26 februarie 2013, voi propune sa se sustina public nevinovatia Romaniei, asa cum l-am rugat si pe comisarul european si ministrul francez al Agriculturii. Este un act de dreptate, o reparatie morala, care se poate face si care poate repara credibilitatea industriei din Romania pe piata Uniunii Europene", a precizat Daniel Constantin, la Realitatea TV.

Scandalul carnii de cal: Lasagna cu probleme, descoperita in Slovenia

Acesta a subliniat ca la nivelul politic nu s-a aruncat vina asupra Romaniei de catre Ministerul Agriculturii sau cel al Consumului din Franta si Marea Britanie, ci numai de catre agentii economici din aceste tari carora "le-a fost mai usor sa afirme ca nu stiu ce ilegalitati s-ar produce in Romania".

Scandalul carnii de cal: Daniel Constantin apara onoarea Romaniei la Bruxelles

Romania se afla pe locul 9 la nivel mondial din punct de vedere al exportului de carne de cal, cu o valoare totala de 13,1 milioane de euro.

Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara (FSA) a anuntat in urma cu doua saptamani ca a descoperit ca lasagna marca Findus, care ar trebui sa contina carne de vita, continea in anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceza Comigel.

Presedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a afirmat ca produsul, respectiv carnea de cal folosita in lasagna considerata de vita, provenea de la un producator roman. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceza Spanghero, ca a livrat carne de cal din Romania cu mentiunea "carne de vita".

Controalele efectuate la unitatile din Romania au demonstrat ca nu exista probe sau indicii ca falsul privind etichetarea carnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul Romaniei, mai ales ca pe fluxul tehnologic din sector sunt efectuate patru controale sanitar veterinare.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Constantin scandal carne cal despagubiri, #scandal carne cal despagubiri , #ministrul Agriculturii