Ministrul Agriculturii cere inchiderea definitiva a unitatilor care proceseaza carne falsificata

Joi, 21 Februarie 2013, ora 16:06
1904 citiri
Ministrul Agriculturii cere inchiderea definitiva a unitatilor care proceseaza carne falsificata
Foto:Arhiva

Unitatile care proceseaza cantitati de carne falsificate vor fi inchise definitiv iar cei care sunt responsabili, respectiv administratorii si patronii, ar putea plati din punct de vedere penal, a aratat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Declaratia a fost facuta miercuri seara la postul public de televiziune, dupa ce autoritatile au descoperit la o societate din judetul Ilfov, loturi de carne de cal etichetate drept carne de vita.

"E un pericol pentru faptul ca este consumatorul pacalit in aceasta situatie. Tocmai de aceea cred ca avem datoria sa dam un exemplu dur, de aceasta data. Eu voi si propune, de altfel, marirea pedepselor pentru cei care practica astfel de lucruri, dar este momentul sa dam un exemplu dur, ca unitatile care au procesat astfel de lucruri sa fie inchise definitiv, iar cei care sunt responsabili, administratorii, patronii, sa plateasca din punct de vedere penal, ca si exemplu pentru descurajarea celorlalti", a explicat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat ca joi sau vineri va fi in masura sa ofere mai multe date cu privire la aceasta situatie, dupa ce controalele vor fi finalizate.

"E o chestiune care, intr-adevar, tine de consumatorul din Romania, care, iata, risca sa fie pacalit daca o astfel de situatie sau marfa respectiva ajungea sau a ajuns pe piata. In momentul de fata suntem in curs de analiza, am sechestrat cantitatile de carne pe care le-am gasit a fi falsificate. Eu cred ca respectiva cantitate de carne nu a ajuns pe piata si nu cred ca este un pericol, asa cum am spus in nenumarate randuri, pentru sanatate", a subliniat ministrul Agriculturii la TVR1.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca medicii veterinari din tara vor intensifica, in perioada urmatoare, controalele mai ales pe zona de desfacere si pe cea de depozitare.

"Rezultatul de astazi (miercuri - n.red.), practic, este in urma controalelor pe care le-am ordonat de saptamana trecuta, de cand a izbucnit scandalul international. Au venit o parte din rezultate, o sa mai vina si alta parte din rezultate. Sistemul de alerta inseamna altceva - ca, practic, noi am transmis catre toti, sa ne asiguram ca nu exista pe piata astfel de produse falsificate. Controalele, sigur, aveau un ritm pe care il comandasem de saptamana trecuta si vor merge in continuare in acest ritm", a precizat seful MADR.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a initiat alerta in sistemul rapid de alerta dupa ce a descoperit, la o societate din judetul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vita.

In urma dispozitiilor presedintelui ANSVSA, de verificare a unitatilor care comercializeaza, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza carne, in data de 13 februarie 2013 a fost recoltata o proba de "vrabioara de vita", de la o societate comerciala din judetul Ilfov. Produsul incriminat a fost receptionat de la un depozit frigorific din judetul Alba.

Toata cantitatea de produse din lotul incriminat a fost sechestrata si au fost dispuse masuri de retragere a carnii din piata conform listei de distributie.

In timpul investigatiilor, administratorul depozitului a recunoscut ca etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unitati autorizate.

Suspectand o posibila frauda, conducerea ANSVA a anuntat si Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu a contact telefonic Prefectura judetului Alba-Iulia solicitand sprijinul pentru desfasurarea anchetei.

ANSVSA subliniaza ca respectiva carne era destinata consumului pe piata nationala si nu comertului intracomunitar si in consecinta nu se poate face vreo legatura intre cazul izolat din Ilfov si situatia din alte tari membre ale Uniunii Europene.

Comunicatul precizeaza, de asemenea, in legatura cu speculatiile privind implicarea unui abator administrat de tatal presedintelui ANSVSA, ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor.

"Avand in vedere ca rezultatele de laborator au indicat ca produsul analizat este carne de cal, speculatiile aparute in mass-media nu se justifica", se mentioneaza in comunicatul ANSVSA transmis miercuri.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#inchidere firme carne cal, #Daniel Constantin carne cal , #ministrul Agriculturii