Ministrul Agriculturii a cerut, la Bruxelles, exonerarea Romaniei in scandalul carnii de cal

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:36
2350 citiri
Ministrul Agriculturii a cerut, la Bruxelles, exonerarea Romaniei in scandalul carnii de cal
Foto: madr.ro

Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Bruxelles ca mai multe retele internationale par a fi implicate in scandalul etichetarii frauduloase a carnii de cal.

"Nu vorbim numai de un vinovat. Era o afacere profitabila din punct de vedere economic si se pare ca mai multi au intrat in aceasta zona de infractionalitate", a declarat Constantin, in cadrul unei intalniri intre ministrii UE ai Agriculturii la Bruxelles, potrivit unui comunicat remis marti Ziare.com.

"Exista o determinare foarte mare a tuturor autoritatilor publice din Romania, din Franta, din Germania, din Marea Britanie, sa conlucreze pentru identificarea solutiilor rapide in aceasta problema. Protejarea intereselor consumatorilor este o prioritate la nivelul fiecarui stat membru. In primul rand, cred ca mesajul nostru principal trebuie sa se adreseze consumatorilor din Romania si ii asigur ca facem tot ce depinde de noi ca sa nu fie inselati atunci cand vor sa cumpere ceva", a declarat Daniel Constantin.

De la inceputul scandalului, Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala Sanitar Veterinara au declansat sute de controale, care au dus la concluzia ca nu au existat niciun fel de probleme in ce priveste exportul din Romania, ci doar intr-un caz la nivel national, cand un abator din Alba a livrat carne de cal in loc de carne de vita unui numar de sapte restaurante din Bucuresti.

Daniel Constantin a mai declarat dupa reuniunea de luni ca mai multe state - cu Franta si Germania in prim-plan -, carora li s-a raliat si Romania, intentioneaza ca in perioada urmatoare sa aiba o pozitie proactiva in relatia cu Comisia Europeana si sa vina cu un pachet de masuri pe care sa-l propuna CE "pentru a ameliora zona de trasabilitate si de etichetare".

"Rolul meu de ministru este acela de a apara reputatia sectorului agricol national. Ca atare, am tinut si in discutiile bilaterale pe care le-am avut si cu reprezentantii CE si vom cere in continuare ca pe masura ce vor fi clarificate lucrurile sa se spuna foarte clar in toate statele membre unde a fost vina si a cui, cat mai clar, astfel incat sa fie Romania exonerata de aceste probleme", a subliniat Daniel Constantin.

Ministrii europeni ai Agriculturii s-au intalnit, luni, la Bruxelles, pentru a discuta problemele aparute in scandalul carnii de cal din Europa.

Scandalul carnii de cal a izbucnit luna trecuta cand in burgerii "din carne de vita" din Marea Britanie si Irlanda a fost gasita de fapt carne de cal. Romania a fost in prim-plan in acest scandal, fiind acuzata pe nedrept ca ar fi tara responsabila pentru distribuirea carnii de cal pe post de carnea de vita.

De atunci, magazinele din Europa au fost nevoite sa scoata din rafturi produsele afectate si in fiecare zi in tot mai multe produse din tot mai multe tari se intalneste aceeasi problema. Ultima victima a etichetarii gresite a fost lantul de restaurante al Ikea.

Chiar si in Romania, dupa ce tara noastra a scapat de acuzatiile conform carora ar fi distribuit carne de cal in loc de carne de vita, in urma controalelor coordonate de ANSVSA, au fost descoperite, in Bucuresti, pachete de trei-cinci, pana la 12 kilograme de carne etichetata ca vita, dar care era de cal. Vinovata se face o firma din Blaj, al carei administrator este cercetat acum pentru inselaciune.

A.S.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Daniel Constantin scandal carne cal, #Constantin Bruxelles carne de cal , #ministrul Agriculturii