Daniel Constantin: E posibil sa nu existe turul II al prezidentialelor

Duminica, 24 August 2014, ora 16:28
5132 citiri
Daniel Constantin: E posibil sa nu existe turul II al prezidentialelor

"Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, afirma intr-un interviu acordat AGERPRES ca, daca romanii isi vor da seama ca lupta pentru Palatul Cotroceni se da intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, "deghizat in forme si personalitati diverse", atunci ar exista posibilitatea sa nu mai fie un al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Daca taiem toate zerourile din randul contracandidatilor lui Victor Ponta, ramanem cu doar alte doua candidaturi relevante: Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, deghizat in forme si personalitati diverse.

Cine va intra in turul II? Daca electoratul intelege ca, in realitate, lupta se da intre Victor Ponta si Traian Basescu, este posibil sa nu existe turul doi. Alegerile din aceasta toamna pot incheia ce a inceput in 2012. Orice vot pentru Victor Ponta este, de fapt, un vot impotriva lui Traian Basescu", afirma Constantin.

In opinia sa, "un nou proiect conservator-liberal, capabil sa-si asume responsabilitatea promovarii, la nivel parlamentar si guvernamental, a unui pachet de masuri de centru-dreapta", constituit dupa modelul ACD (PC-PNL) din 2011, ar putea lua nastere in perioada urmatoare.

- Ati declarat recent ca rezultatul alegerilor prezidentiale este previzibil si ca Victor Ponta va castiga. Care sunt calitatile care il recomanda si ii pot determina pe romanii sa il voteze?

- Intrebarea dumneavoastra imi aminteste de o replica dintr-un foarte cunoscut film romanesc... Eu cred ca domnul Ponta este singurul candidat care nu are nevoie de recomandari pentru ca recomandarile implica, intotdeauna, o doza de incertitudine. Victor Ponta ofera romanilor garantii, nu recomandari.

Garantia unei guvernari cu crestere economica, pensii si salarii reintregite. Garantia unui mandat plasat sub semnul dialogului si al echilibrului. Garantia unui om tanar, neatins de sistemul de dinainte de 1989, garantia ca poate reprezenta Romania pe plan extern cu demnitate si eficienta. Garantia unui lider care construieste, nu distruge. Si, nu in ultimul rand, Victor Ponta este singurul candidat care poate garanta ca regimul actualului presedinte se va incheia definitiv in aceasta toamna.

- In cursa pentru Palatul Cotroceni sunt inscrisi multi candidati 'de dreapta', sustinuti de aliante, partide sau independenti. Care credeti ca ar putea fi cel mai redutabil contracandidat al lui Victor Ponta in cel de-al doilea tur de scrutin si de ce? Ce scoruri va asteptati sa obtina candidatii inscrisi in cursa pentru prezidentiale?

- Ne confruntam cu o inflatie de candidati ce se prezinta a fi "de dreapta". Iar, dupa cum se stie, inflatia provoaca devalorizare. Si, daca mergem mai departe cu aceasta paralela, stiti care este raspunsul la devalorizare? Denominarea. Pe romaneste, se taie niste zerouri.

Chiar scriam pe blog zilele trecute ca alianta PNL-PDL este un paradox matematic pentru ca, in acest caz, 1 plus 1 fac aproape zero. Iar zero candideaza... Serios, daca taiem toate zerourile din randul contracandidatilor lui Victor Ponta, ramanem cu doar alte doua candidaturi relevante: Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, deghizat in forme si personalitati diverse.

Cine va intra in turul II? Daca electoratul intelege ca, in realitate, lupta se da intre Victor Ponta si Traian Basescu, este posibil sa nu existe turul doi. Alegerile din aceasta toamna pot incheia ce a inceput in 2012. Orice vot pentru Victor Ponta este, de fapt, un vot impotriva lui Traian Basescu.

Nu prea exista candidati independenti

- Au candidatii independenti o sansa reala in aceasta cursa electorala sau credeti ca vor reusi doar ''sa rupa'' niste voturi dintr-o parte sau alta a esichierului politic? Vor rupe acestia si o parte din voturile 'indecisilor' la care PSD spera sa ajunga cu mesajul electoral promovat de Victor Ponta?

- Din pacate pentru Romania, nu prea mai exista candidati independenti. Cristi Diaconescu este doar inca unul dintre candidatii care ar trebui sa adune in turul I pentru a varsa in turul II in directia indicata de Traian Basescu. Dar cred ca se va dovedi un demers lipsit de relevanta. De regula, indecisii se indreapta spre candidatul cel mai credibil. Deci, inca un avantaj pentru Victor Ponta.

- Cum estimati ca se va desfasura campania electorala? Risca temele de interes national sa fie inghitite de lupta politica dintre candidati?

- Campania se va desfasura, probabil, asa cum ne-am obisnuit in ultimii zece ani. Atat cu dezbateri serioase, cat si, din pacate, cu denigrari, dezinformari si atacuri duse dincolo de limita decentei. Eu sper ca excesele sa fie cat mai rare, iar aceasta campanie sa fie ultima de acest fel. Avem nevoie de un alt model de lider politic si de dezbatere electorala.

- Candidatii in alegerile prezidentiale sunt foarte ''verbali'' si in spatiile de socializare. Cum credeti ca schimba Facebook-ul, de exemplu, experienta de campanie electorala cu care am fost obisnuiti?

- In ultimii ani, Internetul a schimbat lumea. Vorbim altfel, avem alte obiceiuri, gandim in alti termeni. Politica este influentata de Facebook si de alte platforme virtuale mai mult decat pare la prima vedere. Chiar daca mediile clasice pastreaza inca o pondere covarsitoare in campania electorala, Internetul are o influenta semnificativ mai mare decat audienta sa propriu-zisa pentru ca a ajuns sa fixeze agenda publica. Stirile apar prima data pe net, acolo se declanseaza dezbateri si campanii care sunt preluate ulterior de televiziuni. Deci, sunt convins, Internetul va ocupa un rol important in strategia de comunicare a oricarui candidat.

Citeste aici interviul integral cu Daniel Constantin

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Daniel Constantin Ponta alegeri prezidentiale, #Constantin rezultate alegeri prezidentiale 2014 , #vicepremier