Constantin: Alimentele aproape expirate vor fi date gratuit la diferite institutii

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 10:22
2046 citiri
Constantin: Alimentele aproape expirate vor fi date gratuit la diferite institutii
Foto: Arhiva

Alimentele care se apropie de termenul de expirare ar putea fi comercializate sau atribuite gratuit printr-o bursa sau prin magazine de desfacere catre institutii de ajutor social sau gradini zoologice, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Sunt propuneri care au fost discutate astazi si care tin de o bursa prin care vor fi comercializate sau atribuie gratuit toate aceste produse care se apropie de termenul de expirare a valabilitatii. De asemenea, exista un program care functioneaza si astazi si prin care toate produsele alimentare care se apropie de acest termen sunt date gratuit la diferite institutii, de la institutii de ajutor social pana la gradini zoologice.

Se gandesc o serie intreaga de masuri, dar este prematur deocamdata sa dam exemple concrete pana nu stabilim masurile pe care putem sa le luam, dupa ce le vom agrea cu totii", a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul dezbaterii cu reprezentantii industriei alimentare si cu ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Acesta a precizat ca discutiile s-au axat pe produsele alimentare care intra in ultimele trei zile de valabilitate, in conditiile in care legislatia actuala prevede distrugerea lor de catre procesatori sau de magazinele de desfacere, costurile fiind suportate de acestia.

"Atata timp cat produsele sunt in perioada de valabilitate, nu exista nicio problema. E vorba despre acele produse care intra in ultimele trei zile de valabilitate. Legislatia prevede ca toate aceste produse sa fie distruse, iar magazinele de desfacere si procesatorii suporta toate aceste costuri de distrugere.

Cred ca ar fi bine sa gasim solutii, astfel incat produsele acestea sa nu genereze pierderi foarte mari, pentru ca producatorii care inregistreaza astfel de pierderi, la viitoarea livrare, le vor traduce in pretul final, care este suportat de consumator. Ce inseamna risipa de alimente se reflecta in costul vanzarea al produselor respective", a subliniat seful MADR.

Daniel Constantin a mentionat ca a fost stabilit un grup de lucru cu toate partile implicate, care va incepe sa lucreze de saptamana viitoare.

"Vom invita si reprezentanti din Ministerul Finantelor pentru ca sunt cateva propuneri care vizeaza direct partea de fiscalitate, dar si reprezentanti al Consiliului Concurentei si distribuitorilor care azi nu au fost invitati. Au fost propuneri care au venit si din partea industriei alimentare, dar care vor face obiectul dezbaterilor din grupul de lucru", a mentionat Constantin.

5 milioane de tone de alimente - deseuri

Potrivit Ministrului Mediului, Rovana Plumb, Romania trebui sa gaseasca solutii prin care cele 5 milioane de tone de alimente care sunt transformate in deseuri de alimente sa se injumatateasca pana in anul 2020.

"Cautam o solutie pe care Romania sa o propuna Comisiei Europene din 2014, astfel incat cele 5 milioane de tone transformate in deseuri de alimente sa se injumatateasca pana in anul 2020.

In grupul de lucru vom urmari o componenta de informare a cetatenilor, una in ceea ce priveste mediul si aici ne gandim la elaborarea unui proiect pe instalatiile de biogaz din toate aceste elemente care devin deseuri sau la utilizarea compostului, in special din legume si fructe ca si ingrasaminte pentru micii fermieri.

Luam in calcul ca in Romania sunt foarte multe gradini zoologice, ca avem o multime de centre de protectie a animalelor si pot fi gasite solutii, astfel incat sa utilizam aceste alimente care sunt in perioada de consum. Trebui sa facem o distinctie intre perioada de expirare si perioada de valabilitate privind consumul.

Pentru aceasta perioada vrem sa gasim cele mai bune solutii. Aceste elemente vor fi in analiza in perioada urmatoare, astfel incat pana la sfarsitul anului sa venim cu o propunere concreta", a adaugat ministrul Mediului.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#alimente expirate gratuit, #Constantin alimente expirate, #alimente gratuite ajutor social , #ministrul Agriculturii