Dovada ca ministrul Chitoiu n-a spus adevarul in legatura cu Rosia Montana (Video)

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 17:05
4914 citiri
Dovada ca ministrul Chitoiu n-a spus adevarul in legatura cu Rosia Montana (Video)

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a negat miercuri ca ar fi declarat public ca proiectul Rosia Montana va demara in acest an, dar inregistrarile audio video dovedesc ca ministrul a mintit.

Scandalul a fost declansat vineri, cand, aflat in vizita la Rosia Montana pentru o actiune electorala a USL, liberalul a declarat ca este "convins ca proiectul va demara in acest an", declaratia fiind preluata de toate agentiile de presa si de televiziunile de stiri.

Imediat, mai multe ONG-uri i-au cerut premierului Victor Ponta sa il demita pe Daniel Chitoiu, iar Ponta s-a vazut nevoit sa acopere gafa ministrului liberal, dar asta dupa patru zile in care Chitoiu nu a cerut presei sa rectifice informatiile despre care sustine ca ar fi fost prezentate eronat in presa.

"L-am intrebat pe domnul Chitoiu si mi-a spus ca a vrut sa spuna ca proiectul Rosia Montana nu se face anul acesta, dar nu i-a iesit nu-ul. Nu va puteti supara pe un politician pentru ca a uitat un 'nu'", a incercat Victor Ponta sa minimalizeze scandalul, marti seara.

Mai mult, premierul declarase public ca ministrul Economiei i-a explicat ca a vorbit despre Cupru Min, nu despre Rosia Montana.

Incercand sa stearga cu buretele gafa facuta, Daniel Chitoiu a remis presei, miercuri, un comunicat in care prezinta un rezumat al declaratiilor date la Rosia Montana si subliniaza: "In cadrul intalnirilor avute - cu ocazia deplasarii la Rosia Montana - sau a conferintei de presa sustinute, dl. Daniel Chitoiu NU a facut niciodata afirmatia conform careia proiectul de la Rosia Montana va demara in acest an. Declaratia prin care se asuma termenul de sfarsit de an 2012 s-a referit la preluarea societatii Cuprumin Abrud de Consiliul Judetean Alba".

Daniel Chitoiu nu s-a gandit insa ca jurnalistii care i-au inregistrat declaratiile il vor da de gol.

Adevarul publica pe site inregistrarea audio-video si transcriptul declaratiilor facute de ministrul Economiei, din care reiese clar ca acesta s-a referit explicit la Rosia Montana, nu la Cupru Min.

Dialogul dintre jurnalisti si ministrul Economiei (fragment):

Ziarist: Ati afirmat domnule ministru ca pana in iarna veti lua o decizie politica in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana?

Daniel Chitoiu: Da, pe noi ne intereseaza sa dezvoltam aceasta regiune si sa ne asiguram ca investitiile de mediu care se vor face aici nu vor afecta generatiile viitoare si generatiile actuale. Deci noi trebuie sa ne luam toate masurile astfel incat investitorul sa asigure investitiile de mediu necesare exploatarii miniere de la Rosia Montana. Noi suntem un guvern pentru dezvoltarea mineritului eficient si, de asemenea, sa asiguram si conditiile de protectie pentru locuitorii din zonele de exploatare miniera.

Ziarist: In ce va priveste sunteti convins ca va porni acest proiect al Rosia Montana Gold Corporation sau...?

Daniel Chitoiu: Eu sunt convins ca acest proiect va demara in acest an. Impreuna cu doamna ministru Rovana Plumb, care, la dansii este in momentul de fata problema de a acorda avizul de mediu si de a stabili garantiile pentru investitori care trebuie facute, trebuie investite in mediu, in aceasta zona.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Chitoiu Rosia Montana, #Ponta Chitoiu Rosia Montana, #ministrul Economiei mintit Rosia Montana , #ministrul Economiei