Daniel Chitoiu: Vom relua privatizarea CupruMin si eficientizarea companiilor de stat

Luni, 07 Mai 2012, ora 10:04
2031 citiri
Daniel Chitoiu: Vom relua privatizarea CupruMin si eficientizarea companiilor de stat
Foto: Digi 24

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, si-a prezentat, luni, programul de guvernare in comisiile reunite de specialitate din Parlament, mentionand, printre obiectivele sale prioritare, privatizarea CupruMin, eficientizarea companiilor de stat si atragerea de fonduri europene.

"In calitatea pe care am fost nominalizat sa o preiau (ministru al Economiei - n.r.), asa cum am scris si in programul de guvernare, care se refera la o perioada limitata a mandatului, pana in noiembrie, sunt masuri care se pot lua in acest an si care au rolul de a stopa declinul economic, provocat si de activitatea companiilor si societatilor din subordinea Ministerului Economiei", a declarat Daniel Chitoiu, la audierea in comisiile de specialitate de la Parlament.

Legat de privatizarea CupruMin, el a precizat ca dupa ce Ministerul Mediului va da un aviz favorabil, atunci intregul proces de privatizare va fi reluat, termenul de finalizare fiind de 4 luni de la primirea acelui aviz, angajament prevazut si in memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI).

Guvernul Ponta in Parlament: Campeanu, votata cu scandal la Munca- LIVE

"Avand in vedere ca am expertiza si in domeniul finantelor, am vazut ca, in ultimul timp, in cadrul capitalului de stat, care e reprezentat si de companiile din cadrul Ministerului Economiei, in proportie de 40%, arieratele reprezinta pana la 58% la bugetul de pensii, 56% la somaj, si 57% la asigurari de sanatate. Dupa cum se poate observa, companiile si societatile din subordinea Ministerului Economiei sunt neperformante. Obiectivul meu prioritar va fi de reducere a arieratelor, a pierderilor si de relansarea lor", a adaugat acesta.

De asemenea, el a mai spus ca pana in iunie si septembrie vor fi finalizate procesele de selectie a managerilor pentru societatile Hidroelectrica, Oltchim, Transgaz si complexele de energie Oltenia si Hunedoara.

"In plus, avem in vedere implementarea prevederilor ordonantei 109/2011 cu guvernanta coroporatista, adica si celelate companii din subordinul Ministeurlui Economiei vor beneficia de management privat. Atata timp cat au avut la conducere persoane numite pe principiu politic, nu am reusit sa le facem sa performeze", a completat Chitoiu.

Un alt obictiv al acestuia este ca in urmatoarea luna Curtea de Conturi sa controleze achizitiile de bunuri si servicii la toate companiile care inregistreaza pierderi.

"Legat de privatizarea pe bursa, vrem sa facem dubla listare, adica si intern si international. Bursa din Romania e decapitalizata, astfel ca nu putem vinde la un pret corect fata de valoarea acestor companii", a explicat ministrul propus al Economiei.

De asemenea, el a reiterat faptul ca va mandata o comisie de la Ministerului Economiei si din partea Hidroelectrica pentru a negocia contractele cu "baietii destepti".

Un alt obiectiv prioritar pentru acesta este atragerea de fonduri europene.

"Se discuta foarte multe pe faptul ca Romania nu este in stare sa atraga fonduri europene. Pana in prezent, din datele pe care le am, rezulta ca gradul de absorbtie pe programul operational de cresterea competivititatii e undeva la 7%, astfel ca nu putem sa avem performanta si sa relansam economia, in conditiile in care nu suntem in stare sa atragem fonduri europene", a mai precizat Chitoiu.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Chitoiu privatizare CupruMin, #Chitoiu privatizare companii stat, #Chitoiu listare bursa companii, #Chitoiu fonduri europene, #audieri ministri Ponta , #ministrul Economiei