Chitoiu: Vom avea crestere economica in 2013

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 07:51
1706 citiri
Chitoiu: Vom avea crestere economica in 2013
Foto: Arhiva

Economia Romaniei se afla pe un trend ascendent, fapt certificat de toate evaluarile organismelor nationale si internationale de profil, iar marile ajustari s-au terminat, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru al Guvernului si vicepresedinte al PNL, in replica la afirmatiile senatorului PNL Cristian Bodea.

"Anul acesta, Romania va avea o crestere economica de peste 2%. Au aparut mai multe firme decat s-au inchis. Au fost deblocate fondurile europene, obtinand totodata un an in plus pentru absorbtia acestora, ceea ce inseamna ca firmele din Romania vor avea la dispozitie un plus de aproximativ doua miliarde de euro.

Avem cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din UE. Am atins un nivel record de exporturi, avem un deficit de 2 ori mai mic decat in aceeasi perioada din 2011, am castigat credibilitate externa si astfel ne-am imprumutat la niveluri minime, avem cea mai mare crestere a productiei auto din Europa, am atins locul 2 in UE la cresterea productiei industriale. Toti acestia sunt indicatori care arata ca lucrurile merg intr-o directie buna", a afirmat Daniel Chitoiu, intr-un comunicat de presa.

Chitoiu, interimar la Economie - Basescu a semnat decretul

Cu o zi in urma, senatorul Cristian Bodea a spus ca, in urma numeroaselor intrebari ale primarilor din judet pe tema "ce bani vor primi pentru continuarea unor proiecte locale", cele mai multe pe infrastructura, unele in stadii avansate, a vorbit personal cu ministrii de resort. Concluzia cu care a venit in fata presei: "Anunt moartea fondurilor guvernamentale. Romania e in coma financiara".

"Condamn faptul ca exista persoane in randurile Partidului National Liberal care isi doresc cu tot dinadinsul sa-si faca imagine publica, adunand zestre politica prin denigrarea muncii unui intreg guvern. Este regretabil ca oameni fara expertiza, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunta asupra unor subiecte foarte delicate, in totala necunostinta de cauza. Acesta nu beneficiaza de experienta profesionala necesara pentru a face o analiza economico-financiara coerenta", a spus ministrul Finantelor Publice.

El a precizat ca, in ceea ce priveste totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF in primele 8 luni, gradul de realizare este de 98, 82% (114,967 miliarde lei) al programului de incasari venituri bugetare comunicat de Ministerul Finantelor Publice (116,34 miliarde lei). Acest lucru inseamna o depasire cu 4,81%, cu 5,277 miliarde lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2012.

"Guvernul USL a reusit continuarea ajustarii fiscale, fara a taia din veniturile populatiei, gasind concomitent solutii de relansare a economiei. Am demonstrat ca PNL este cu adevarat preocupat de buna guvernare, gandirea strategica si competenta facand diferenta fata de lipsa de solutii a guvernarilor anterioare.

Marile ajustari s-au terminat. De acum vrem sa mentinem credibilitatea pe pietele financiare internationale si in fata investitorilor, sa atragem investitii straine si linii de finantare pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Suma ce va fi alocata in bugetul anului viitor pentru unitatile administrativ teritoriale va fi mai mare decat cea prevazuta in acest an.

Ne aflam intr-un context in care e nevoie de solidaritate, mai ales in cadrul coalitiei aflate la guvernare. A fi om politic responsabil inseamna sa-i sustii pe cei care muncesc cu adevarat si cauta solutii la problemele lasate de guvernarea anterioara. Partidul National Liberal nu trebuie sa-i permita niciunui membru sa denigreze munca unei intregi echipe", a spus vicepresedintele PNL.

Daniel Chitoiu a precizat ca, urmare, in urmatoarea sedinta a Biroului Politic National, va solicita analizarea afirmatiilor senatorului Bodea si asumarea unei decizii de natura "sa stopeze astfel de declaratii iresponsabile, care pot avea urmari grave, nu pentru o persoana sau un ministru, ci pentru imaginea Romaniei in ansamblu".

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#Chitoiu crestere economica, #Romania crestere economica 2013, #crestere economica , #ministrul Finantelor