Chitoiu: Salariile profesorilor vor creste "substantial"

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 22:06
4345 citiri
Chitoiu: Salariile profesorilor vor creste "substantial"
Foto: Antena 3

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat marti seara ca salariile profesorilor debutanti vor inregistra o "crestere substantiala", mai mare decat rata de 2,2 la suta a inflatiei.

"Asiguram o crestere intr-un procent substantial, mai mult decat inflatia, pentru anumite categorii socio-profesionale. Acum facem calcule sa stabilim clar care sunt categoriile socio-profesionale - de la 1 ianuarie, deci nu in doua etape.

Va dau doua exemple: medicii rezidenti vor beneficia de o bursa, iar personalul didactic - profesorii debutanti - va beneficia de o crestere mai substantiala decat rata de 2,2 la suta a inflatiei", declarat Chitoiu, la Antena 3.

Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

In ce ii priveste pe medicii debutanti, vicepremierul a mentionat ca toti cei 14.100 de rezidenti, incepand din primul an si pana la ultimul, vor primi o bursa lunara cu o valoare cuprinsa intre echivalentul a 100 si 150 de euro, impozabili: "Nivelul cresterii ca procent va fi stabilit saptamana viitoare. Pot sa va spun 'cu 5 la suta', dar poate va fi 6, poate va fi 4".

Ministrul Finantelor a vorbit despre o anvelopa totala a cresterii salariilor de 500 de milioane de lei, dintre care 220 de milioane sunt destinate cresterii salariilor minime, iar 280 de milioane de lei categoriilor socio-profesionale respective.

Daniel Chitoiu a amintit ca pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie cu 3,76 la suta, in timp ce salariul minim va creste, la inceputul anului 2014, de la 800 la 850 de lei, iar de la 1 iulie, de la 850 la 900 de lei.

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Prim-ministrul Victor Ponta a fost cel care a anuntat cresterea salariului minim, luni seara. Precizarile premierului au fost facute dupa discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale.

"Va fi o crestere tintita in anumite domenii. Vom vedea care este gradul cu care vor creste salariile profesorilor debutanti si ale medicilor rezidenti, categorii unde trebuie sa luam clar decizii de crestere", a afirmat Victor Ponta.

Guvernul ar fi negociat cu FMI pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4 la suta pentru profesori debutanti si medici rezidenti, potrivit unor surse oficiale.

România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
Mâna de lucru din România este aproape cea mai ieftină din Uniunea Europeană, arată ultimele date Eurostat, publicate miercuri, 27 martie. În același timp, datele despre productivitatea...
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#Daniel Chitoiu salarii profesori, #Daniel Chitoiu crestere salarii, #Daniel Chitoiu burse rezidenti, #Daniel Chitoiu crestere substantiala salarii, #crestere salariu minim , #ministrul Finantelor