Ce pregateste Guvernul pentru romanii care obtin venituri din chirii

Duminica, 25 August 2013, ora 11:00
4514 citiri
Ce pregateste Guvernul pentru romanii care obtin venituri din chirii
Foto: Digi 24

Guvernul vrea sa plafoneze contributiile la sanatate pentru persoanele care castiga bani din chirii la cel mult cinci salarii medii brute pe economie.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a facut anuntul la Digi 24. El spune ca introducerea contributiei la sanatate pentru veniturile din chirii este doar o extindere a bazei de impozitare si nu o masura noua.

In prezent, statul percepe contributii pentru serviciile medicale pe veniturile din chirii, dar numai pentru persoanele care nu au un serviciu.

"Am angajat ca vom adopta legislatia, in sensul ca se platesc contributii la fondul de sanatate la totalul veniturilor obtinute de o persoana fizica, si daca este salariata, si daca are venituri din chirii. Inseamna ca daca obtineti venituri din chiria a trei locuinte, precum si din salariu, platiti 5,5% la total venituri", a declarat Daniel Chitoiu.

Conform ministrului, contributia va fi plafonata la cinci salarii medii brute pe economie, insa acest lucru ii avantajeaza in special pe cei cu castiguri mari.

Concret, daca aveti venituri de peste 20.000 de lei, din salariu si chirii, veti plati contributii la Fondul de Sanatate pentru numai 11.000 de lei, adica 611 lei. Cei care castiga sub 11.000 de lei pe luna, in total, vor plati statului 5,5% din intreaga suma.

"Contributia la fondul national de sanatate are rolul de a avea finantarea pe domeniul sanatatii. Este un fond special. Din acest fond se platesc doar servicii medicale. E un fond din care se alimenteaza bugetul CNAS si bugetul Ministerului Sanatatii. Nu are legatura cu reducerea TVA", a mai spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Chitoiu contributii sanatate venituri chirii, #contributii sanatate venituri chirii, #romani venituri chirii, #venituri chirii , #ministrul Finantelor
Comentarii
Poza Dyana
Dyana
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Şi se ia în calcul şi la vechimea în muncă?