Rosia Montana: Intelectuali importanti cer demisia ministrului Culturii

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 20:05
8710 citiri
Rosia Montana: Intelectuali importanti cer demisia ministrului Culturii
Foto: Arhiva

Importanti oameni ai culturii si stiintei romanesti au formulat o scrisoare deschisa catre ministrul Culturii, Daniel Barbu, cerandu-i demisia.

Motivul actiunii sale il constituie declaratia recenta a oficialului, prin care si-a exprimat sprijinul proiectului Rosia Montana.

Scrisoarea a fost semnata de reprezentanti ai forurilor si organizatiilor profesionale din domeniul patrimoniului cultural, ICOMOS Romania, Academia Romana, Europa Nostra, Uniunea Internationala a Arhitectilor, Consiliul European al Arhitectilor, Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, Fundatia ProPatrimonio, Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie", Fundatia Culturala Rosia Montana si Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, carora li se adauga specialisti membri ai Comisiei Prezidentiale si 1038 specialisti din mediul academic international.

"Conform opiniei unanime a forurilor si organizatiilor profesionale mentionate, [4] patrimoniul de la Rosia Montana, a carui valoare este recunoscuta prin lege si de Statul Roman (Legea 5/2000), inclusiv prin includerea sa in Lista Monumentelor Istorice, va suferi distrugeri ireversibile in urma efectuarii Proiectului Minier RMGC pe care Dvs. il incurajati si aprobati public, demonstrand prin declaratia pe care ati facut-o ca va aflati in totala si grava contradictie fata de respectivele opinii si in acelasi timp cu legea Statului Roman", se arata in scrisoarea deschisa, potrivit simpara.ro.

Declaratia care i-a nemultumit pe intelectuali

Barbu a precizat, intr-o interventia la B1 Tv, ca Ministerul Culturii a avut experti in comisia de lucru care a redactat acordul cu compania, au fost facute observatii cateva luni si in final, pe textul pregatit de Dan Sova, ministrul pentru Marile Proiecte, el a dat aviz cu observatii pe cateva pagini.

"In acest moment, din punctul de vedere al Ministerului Culturii, proiectul se poate face. Pe latura de conservare si punere in valoare, in ochii expertilor Ministerului Culturii si evident a mea ca titular al acestui resort, nu exista nici un fel de probleme. Niciodata in istoria de 100 de ani a arheologiei romanesti nu s-au investit atatia bani ca in acest proiect. Daca acest proiect ar fi ajuns in Parlament, din partea Ministerului Culturii era in regula inceperea exploatarii.

Din punct de vedere al expertizei tehnice, chestiunile de patrimoniu sunt in cele mai bune conditii si in limitele cadrului legal. Pe temeiului analizei experte acest lucru este adevarat, pe patrimoniu nu exista nici un fel de probleme", a spus Barbu.

In consecinta, semnatarii scrisorii ii solicita lui Barbu urmatoarele:

1. Sa nominalizeze in mod exhaustiv expertii Ministerului Culturii si sa publice numele si datele de contact ale acestora pe situl Ministerului Culturii. "Acesti specialisti, prin expertiza lor, legitimeaza distrugerea peisajului cultural si mediului istoric reprezentat de Rosia Montana, prin urmare este de interes national ca acestia sa fie cunoscuti de comunitatea stiintifica interna si internationala si de toti cetatenii romani", se arata in epistola.

2. Sa aduca clarificari cu privire la documentul numit in declaratie "acordul cu compania" si sa faca public acest document, sa nominalizeze expertii Ministerului Culturii care au participat in comisia de lucru care a redactat "acordul cu compania" si sa publice "acordul cu compania" pe site-ul Ministerului Culturii.

Semnatarii scrisorii il acuza pe Barbu ca ignora opinia avizata a specialistilor in domeniu si ca participa la distrugerea patrimoniului cultural al Rosiei Montana si de aceea ii cer demisia.

C.P.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Rosia Montana demisie Daniel Barbu, #demisie Daniel barbu, #demisie ministrul Culturii , #ministrul Culturii