Prea multi bani pentru prevenirea si controlul HIV-SIDA? Cifrele ar trebui sa ne sperie!

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:55
2496 citiri
Prea multi bani pentru prevenirea si controlul HIV-SIDA? Cifrele ar trebui sa ne sperie!
Foto: arq.ro

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a socat la inceputul saptamanii cu o declaratie care a denotat nu doar insensibilitate, dar si iresponsabilitate. Demnitarul a declarat ca "nu suntem in Africa de Sud" si ca ar putea fi organizate mai multe festivaluri daca s-ar aloca mai putini bani pentru Programul National de Prevenire si Control HIV-SIDA.

Cifrele nu doar ca il contrazic pe ministrul Barbu, insa arata ca exista motive serioase de ingrijorare. In ultimii doi ani, in Romania au fost raportate peste 700 de infectari noi cu HIV in randul persoanelor care folosesc droguri injectabile si al homosexualilor, dupa ce intre 2007 si 2010 nu au aparut decat 28 de cazuri.

"Incepand cu 2011, constatam cea mai mare crestere a infectatilor cu HIV de dupa anii '90, cand au fost infectate cateva mii, cel putin 5.000, imbolnaviti in spitale prin transfuzii sau vaccinari cu materiale nesterile care fusesera folosite la mai multe persoane. Din 2011 asistam la cresterea numarului de persoane infectate in randul celor care folosesc droguri injectabile si in randul homosexualilor", a spus Valentin Simionov, director executiv al Retelei Romane de Reducere a Riscurilor.

Cauza acestei cresteri ingrijoratoare a cazurilor de noi imbolnaviri este oprirea programelor care ofereau seringi de unica folosinta toxicomanilor care folosesc droguri injectabile, mai ales din categoria etnobotanicelor. Singurii care dau seringi sunt ONG-urile, statul neglijand complet activitatea de prevenire.

Declaratia cutremuratoare a lui Barbu: Prea multi bani pentru bolnavii de HIV-SIDA, puteam sa facem mai multe festivaluri

"Daca vorbim de consumatorii de droguri, pana in 2010 populatia asta a fost deservita cu programe de schimb de seringi de unica folosinta si tratament substitutiv si sunt deservite si in prezent, exclusiv de catre organizatii nonguvernamentale.

Din 2010 incoace, fondurile pe care noi am reusit sa le atragem din strainatate pentru a mentine aceste servicii au inceput sa scada, iar astazi ne aflam in situatia in care programele de schimb de seringi nu mai sunt finantate deloc", spune Valetin Simionov.

Ministerul Sanatatii, raspuns dur pentru Daniel Barbu: Noi tinem cont de dreptul la viata fara discriminari

Ca urmare, toxicomanii se imbolnavesc intr-un ritm alarmant, ei preferand sa isi dea banii pe droguri si nu pe seringi noi, care trec de la unul la altul. "Din 2011, numarul a depasit 500, iar la homosexuali peste 200. In total, peste 700 de cazuri", arata Siminonov.

"Tratamentul pe an costa aproximativ 6.000 de euro, ori prevenirea prin oferirea de seringi costa 500 de euro pe an, iar tratamentul substitutiv costa in jur de 2.500 de euro pe an.

Barbu, scuze dupa declaratia soc despre bugetul pentru bolnavii de SIDA: "Comparatie nefericita"

Costurile acoperite de stat se refera exclusiv la tratamentul bolii si se ridica undeva la 60 de milioane de euro pe an si aceste costuri nu au cum sa fie scazute, ci numai sa creasca, din cauza noilor cazuri care apar ca urmare a politicii defectuoase de prevenire. (...) Statul, in loc sa creasca bugetul tratamentului, ar putea sa investeasca inteligent in prevenire", a incheiat Simionov.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Daniel Barbu HIV SIDA festivaluri, #Barbu Simionov cazuri noi HIV, #Valentin Simionov ONG cazuri SIDA , #ministrul Culturii