Ministrul Culturii este acuzat de discriminare

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 11:22
1573 citiri
Ministrul Culturii este acuzat de discriminare
Foto: Evenimentul Zilei

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat in legatura cu declaratiile ministrului Culturii Daniel Barbu privind banii alocati pentru bolnavii de HIV-SIDA, a declarat presedintele institutiei, Csaba Asztalos.

CNCD va analiza, intr-o sedinta viitoare a Colegiului director, declaratiile lui Barbu, sub aspectul discriminarii si incalcarii demnitatii persoanelor infectate cu HIV, a mai spus Asztalos.

De asemenea, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) considera ca declaratia ministrului Daniel Barbu, potrivit careia banii alocati programelor anti-HIV reprezinta "jumatate din bugetul programelor Ministerului Culturii" este o jignire adusa pacientilor cu acest virus si anunta ca il va reclama pe demnitar la CNCD.

Ministrul Barbu masoara banii pentru HIV in festivaluri - Ce spune Basescu

UNOPA solicita, de asemenea, scuze din partea ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a facut legat de tratamentul pacientilor seropozitivi, precum si o pozitie oficiala a Guvernului fata de cele declarate de acesta.

Potrivit unui comunicat, UNOPA anunta ca a luat act cu ingrijorare de declaratiile facute de ministrul Culturii, Daniel Barbu, si din acest motiv a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Bolnavii de azi, copiii infectati la nastere in '88-'90

"Consideram, de asemenea, ca remarcile domnului Daniel Barbu sunt o invitatie la stigma si discriminare fata de aceasta categorie de pacienti, care sunt, in opinia ministrului, vinovati pentru lipsa de festivaluri din Romania.

Iar sugestia legata de inchiderea programului national de tratament al infectiei HIV o consideram echivalenta cu o condamnare pe care Guvernul o pregateste acestor pacienti, care provin in cea mai mare parte din copiii infectati la nastere in sistemul medical al anilor 1988-1990", se arata in comunicat.

Ministerul Sanatatii, raspuns dur pentru Daniel Barbu: Noi tinem cont de dreptul la viata fara discriminari

Potrivit UNOPA, intr-o tara civilizata, daca un ministru ar face astfel de afirmatii in public, a doua zi si-ar prezenta demisia de onoare, pentru a nu mai afecta imaginea Guvernului.

Ministrul Daniel Barbu a participat, duminica, la o serie de manifestari denumite SpectActor de la Teatrul National din Craiova, iar, la finalul acestora, a raspuns mai multor intrebari venite din randul celor prezenti in sala de spectacole.

Declaratia cutremuratoare a lui Barbu: Prea multi bani pentru bolnavii de HIV-SIDA, puteam sa facem mai multe festivaluri

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi.

Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus Barbu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#CNCD Daniel Barbu, #Daniel Barbu CNCD discriminare, #Daniel Barbu CNCD autosesizat, #Daniel Barbu bolnavi HIV , #ministrul Culturii