Ministerul Sanatatii, raspuns dur pentru Daniel Barbu: Noi tinem cont de dreptul la viata fara discriminari

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 22:48
3459 citiri
Ministerul Sanatatii, raspuns dur pentru Daniel Barbu: Noi tinem cont de dreptul la viata fara discriminari
Foto: Arhiva

Ministerul Sanatatii a reactionat, luni, la declaratiile facute de ministrul Culturii, Daniel Barbu, in cadrul unei conferinte desfasurate duminica la Craiova, cand a spus ca sunt alocati prea multi bani pentru bolnavii care sufera de HIV-SIDA si ca fondurile ar fi putut fi folosite pentru mai multe festivaluri.

"Ministerul Sanatatii considera neinspirata si inadecvata comparatia intre finantarea Programului National de Prevenire si Control HIV/ SIDA si cea a festivalurilor culturale. Ministerul Sanatatii isi intemeiaza politicile publice pe dovezi si pe nevoile cetatenilor, tinand cont de dreptul fundamental la viata si fara discriminari", se arata intr-un comunicat.

Ministrul Barbu masoara banii pentru HIV in festivaluri - Ce spune Basescu

Totodata, ministerul considera ca "alocarea banilor publici nu trebuie gandita pentru un domeniu in detrimentul altuia, ci pornind de la prioritatile societatii, de la rezolvarea acelor probleme care sunt cele mai importante pentru cetateni" si ca HIV - SIDA este o problema de sanatate publica, deci o prioritate.

"Aceasta priveste nu doar pacientii sau Ministerul Sanatatii, ci intreaga societate si trebuie tratata cu responsabilitate. De ani de zile Romania este apreciata pentru modul in care a tratat acest program", a mai precizat ministerul Sanatatii, ca reactie la declaratiile ministrului Daniel Barbu.

"Nu suntem in Africa de Sud, nu avem 8 milioane de oameni afectati de acest flagel hidos"

Prezent duminica la Craiova, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a sustinut ca sunt alocati prea multi bani pentru bolnavii care sufera de HIV-SIDA si ca fondurile ar fi putut fi folosite pentru mai multe festivaluri in cadrul ministerului pe care el il conduce.

Acesta a declarat ca Programul National de Prevenire si Control HIV-SIDA a primit un buget prea mare, respectiv jumatate dintre fondurile alocate tuturor programelor Ministerului Culturii si ca "nu suntem in Africa de Sud" pentru a avea milioane de cetateni afectati de "acest flagel hidos".

Declaratia cutremuratoare a lui Barbu: Prea multi bani pentru bolnavii de HIV-SIDA, puteam sa facem mai multe festivaluri

Ulterior, ministrul a revenit asupra declaratiei facute la Craiova, intervenind telefonic la emisiunile de televiziune si spunand ca vorbele sale au fost interpretate gresit. Totusi, acesta a recunoscut ca formularea folosita a fost una nefericita.

"M-am mirat si eu. Suma este foarte mare, dupa stiinta mea sunt cateva zeci de mii de cetateni afectati de acest flagel si mi s-a parut ca suma este intr-adevar foarte, foarte mare. Avem si noi responsabilitatea patrimoniului cultural, avem foarte putine fonduri pentru asta, incercam sa explic din nou si reget. Formularea a fost nefericita, sunt multe nevoi intr-o societate, nu numai cele culturale", a conchis ministrul, intr-o interventie la Antena 3.

I.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Daniel Barbu reactie minister Sanatate, #Daniel Barbu HIV SIDA festivaluri , #ministrul Culturii