Voiculescu, o sfidare groasa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Iulie 2017, ora 07:59
30444 citiri
Voiculescu, o sfidare groasa

Din foarte multe puncte de vedere, inspaimantator de multe puncte de vedere, eliberarea lui Dan Voiculescu mi se pare o sfidare groasa aruncata in obrazul societatii romanesti.

In primul rand, ar trebui sa intelegem ca aceasta institutie a liberarii conditionate nu e un fel de robotel: bagi cartela bifata, iese cheia de la celula. Exista, desigur, conditiile prevazute de art 100 din noul Cod Penal sau ale art 59-60 din vechiul Cod, care ar trebui sa fie sine qua non, dar aplicarea lor concreta apartine instantei de judecata.

Asadar, simpla executare a fractiei de pedeapsa necesara nu angajeaza automat liberarea, dupa cum spune chiar textul legii, in ambele variante, care face trimitere si la alte conditii. Prin urmare, instanta are tot dreptul sa nu admita liberarea conditionata, chiar daca durata minima de executare e indeplinita sau chiar depasita.

Concret, in cazul lui Dan Voiculescu, cei aproape 3 ani executati din pedeapsa de 10 ani nu reprezinta fractia necesara, care ar fi fost de 3 ani si 4 luni, decat cu ajutorul celor 11, da 11, carti scrise in puscarie. Care 11 carti fusesera gata inca din toamna anului trecut, adica dupa nici 2 ani si jumatate. Deci, in medie, cam o carte la trei luni.

A luat cineva efectiv la verificat daca aceste carti au fost scrise de dl Voiculescu? Si cand au fost scrise? Am fost printre cei care s-au opus eliminarii muncii intelectuale din categoria activitatilor care pot genera reducere de pedeapsa, dar sa fie munca autentica, strict verificata.

In puscarie, acolo unde, teoretic, esti monitorizat in fiecare secunda, se poate sti cu precizie cate minute in fiecare zi te-ai ocupat cu scrierea cartilor, la ce surse de informare ai avut acces, fie ca vorbim despre carti sau Internet. Asta daca nu plecam de la premisa ca 11 carti au fost scrise din memorie.

Despre timpul in care a scris o carte la 3 luni, dl Voiculescu insusi ridica semne de intrebare cand spune: "cat am stat in puscarie, am avut doua sentimente deosebite. Primul era un sentiment de durere a pleoapelor - motivul e faptul ca stateam mult cu ochii inchisi, stateam mai mult de jumatate cu ochii inchisi, mi-am creat un acvariu in care am reusit sa traiesc". Si cartile? Ca sa scrii o carte in trei luni, dupa mine, trebuie sa stai foarte mult cu ochii deschisi.

Dan Voiculescu a beneficiat de prevederile vechiului Cod Penal, care nu impun acoperirea obligatiilor civile stabilite prin hotarare, pentru acordarea liberarii. Dar fapt este ca din prejudiciul stabilit de instanta in dosarul ICA, 60 de milioane de euro, potrivit ANAF, care a raspuns unei solicitari formulata de Adevarul, statul a recuperat pana la data de 30 iunie 2017, de la toti cei condamnati in acest dosar, putin peste 8,5 milioane de euro.

Dan Voiculescu, care intelegem ca nu a platit nici cheltuielile de judecata, se apara spunand ca traieste doar din pensie, deci nu are posibilitatea sa plateasca.

Potrivit declaratiilor de avere de pe vremea cand era senator, dl Voiculescu acordase imprumuturi foarte mari, de exemplu lui Daniel Constantin, 295.000 de lei, pentru care ANAF a si pus poprire pe conturile deputatului, dar si lui Mihai Gadea, 695.000 de lei, o frumoasa suma care, oare de ce?, nu a interesat ANAF.

Daca a ajuns la sapa de lemn, de ce nu cere Dan Voiculescu restituirea imprumuturilor?

Care este mesajul transmis societatii de o asemenea liberare? Dupa cum a calculat Cristian Tudor Popescu: "a stat in puscarie 3 ani, deci 20 milioane de euro per anul de puscarie, cred ca e destul de rentabil".

Mesajul e ca poti sa furi linistit, iar daca esti prins si condamnat, nu faci cine stie ce puscarie si ramai cu prada.

Potrivit art 59 din vechiul Cod, mai favorabil pentru dl Voiculescu, poate fi liberat conditionat condamnatul care "da dovezi temeinice de indreptare". S-o fi indreptat dl Voiculescu?

Eu va propun drept proba prima declaratie pe care a facut-o in libertate:

"Mie mi-au fost furati trei ani din viata. Acesti trei ani nu mi-i mai da nimeni, chiar daca intra Basescu la inchisoare, chiar daca va plati toata lumea pentru abuzurile facute mie, acesti trei ani nu mi-i mai da nimeni (...) La Orizont, eu vad in continuare o lupta pe viata, pe moarte, pe puscarie, pe orice risc cu abuzurile, cu abuzurile, mai ales ale celor puternici impotriva celor care nu se pot apara singuri, celor care au in ei dorinta de a se apara si nu au puterea de a o face.

Voi continua cu toate fortele mele, mai ales ca determinarea mea e acum intarita de cei trei ani de puscarie, sa lupt cu abuzurile."

Aceasta mie mi se pare o declaratie de razboi facuta Justitiei, nici poveste de indreptare. Dan Voiculescu musteste de razbunare, la fel ca masinaria de lupta numita Antena 3.

Si nu numai de razbunare. Dl Voiculescu, care nu a platit mai nimic din suma uriasa cu care a prejudicat statul, nu ma indoiesc ca va lupta, de acum din libertate, pentru a pastra prada.

Ca sa nu mai vorbim despre strania internare a lui Dan Voiculescu, in ajunul deciziei definitive, pentru a fi tratat tocmai de Sorin Oprescu. Si ce sa vezi, din grav bolnav cum era, dupa decizia de liberare, dl Voiculescu s-a insanatosit miraculos si a iesit pe propriile picioare, infloritor, pe usa spitalului.

Daca liberarea era respinsa, nu am nicio indoiala ca urma o mare vaicareala si cine stie ce diagnostice la rupere de inima. Cu liberarea acordata, Voiculescu a iesit triumfator pe o usa de spital, nu de puscarie, ceea ce e preferabil din punctul de vedere al imaginii.

Faptul ca un infractor condamnat pentru prejudicierea grava a statului roman a iesit din puscarie in conditii cel putin dubioase marcheaza in opinia mea un grav regres si, cel mai probabil, un efect al presiunii, al hartuirii, al intimidarii la care Antena 3 supune fara incetare magistratii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Voiculescu liberare conditionata , #inchisoare