Procuror, despre Dan Voiculescu: Nu era obligat sa faca o declaratie conforma cu realitatea

Luni, 27 Mai 2013, ora 11:16
4901 citiri
Procuror, despre Dan Voiculescu: Nu era obligat sa faca o declaratie conforma cu realitatea
Foto: Arhiva

Parchetul General a decis la data de 15 mai ca Dan Voiculescu a dat declaratii mincinoase atunci cand a semnat, inainte de alegeri, ca nu a fost colaborator al Securitatii, dar a decis sa nu inceapa urmarirea penala pe numele lui, procurorul apreciind ca nu era obligatoriu ca declaratile sa fie conforme cu realitatea.

In aprilie 2011, la o luna dupa ce a primit verdict definitiv de colaborator al Securitatii, fostul senator USL Dan Voiculescu a fost reclamat la Parchet pentru ca ar fi facut fals in declaratii publice. "Cu ocazia depunerii declaratiilor de acceptare a candidaturii la Parlamentul Romaniei, la alegerile parlamentare din anii 2004 si 2008, nu si-a recunoscut calitatea de colaborator al securitatii", se arata in plangerea lui Constantin Tapus.

NUP si pentru Dan Voiculescu, desi a semnat ca nu a fost colaborator al Securitatii

Dupa doi ani de la depunerea plangerii penale, procurorii au decis sa inchida dosarul cu NUP, adica neinceperea urmaririi penale.

Procurorul Daniela Matei arata in motivarea deciziei sale ca "infractiunea de fals in declaratii consta in declararea necorespunzatoare a adevarului facuta unui organ sau institutii (...) in vederea producerii unor consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinta(...)

In speta, nu exista niciun dubiu ca declaratiile faptuitorului Voiculescu Dan din datele de 25 octombrie 2004, 7 martie 2006 si 17 decembrie 2008 sunt necorespunzatoare adevarului, intrucat aceasta s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca irevocabila. Latura obiectiva a infractiunii de fals in declaratii are, insa, pe langa elementul material sus-mentionat, si o situatie premisa: declaratia mincinoasa trebuie sa produca consecinte juridice, adica sa poata naste, modifica sau stinge un raport juridic", scrie Evenimentul Zilei.

In rezolutia procurorului, se arata ca "trebuia sa existe o interdictie legala de a candida sau a ocupa functia de parlamentar pentru cei care au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica", or aceasta interdictie nu exista in Constitutie, prin urmare un agent sau un colaborator al Securitatii poate candida sau ocupa functiile de senator sau deputat fara nicio problema.

Procurorul Daniela Matei a mai apreciat ca Dan Voiculescu "nu a facut declaratia mincinoasa in scopul producerii unei consecinte juridice, adica pentru a deveni senator", cata vreme legile in vigoare nu i-ar fi interzis sa candideze.

De asemenea, procurorul mai considera ca declaratiile mincinoase ale fostului colaborator al Securitatii reprezinta doar o problema de etica, de morala, iar "obligatia de a da o declaratie adevarata nu a fost corelata cu existenta efectelor juridice pentru care a fost data acea declaratie. Practic, din interpretarea textului rezulta ca persoanele sunt obligate sa faca o declaratie si nu sa faca o declaratie conforma cu realitatea".

In aceste conditii, ramane de vazut daca parlamentul va modifica sau nu reglementarile in vigoare care le cer candidatilor la alegeri sa semneze o declaratie pe propria raspundere daca au colaborat sau nu cu Securitatea, cata vreme, dupa cum spune Parchetul General, aceasta nu trebuie sa fie neaparat "conforma cu realitatea".

Conform sursei citate, Dan Voiculescu a primit NUP chiar pe 15 mai 2013, data la care presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire in functie a noului procuror general, Tiberiu Nitu, si a membrilor echipei sale din conducerea Ministerului Public si a DNA.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dan Voiculescu fals declaratii, #Dan Voiculescu reclamat parchet, #Dan Voiculescu declaratie Senat , #CNSAS