Procesul lui Voiculescu, la final: Procurorii cer pedepse mai mari. Dezbaterile se reiau marti

Luni, 04 August 2014, ora 22:24
22330 citiri
Procesul lui Voiculescu, la final: Procurorii cer pedepse mai mari. Dezbaterile se reiau marti
Foto: Arhiva

Dezbaterile in dosarul de coruptie in care Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA ca a privatizat fraudulos Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) vor fi reluate, marti, de la ora 10:00.

Acesta va fi ultimul termen al procesului, pledoariile fiind penultimul pas procedural inainte de ramanerea in pronuntarea sentintei. Potrivit legii, in termen de 30 de zile, completul de judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, format din Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, trebuie sa dea verdictul final.

Sedinta de luni a durat mai bine de 11 ore, timp in care avocatii lui Dan Voiculescu au cerut de doua ori recuzarea completului de judecata, dar si audierea a nu mai putin de 14 martori, printre care si Traian Basescu, Ilie Sarbu sau Dacian Ciolos.

La un moment dat, aparatorii inculpatilor au cerut amanarea procesului, invocand "oboseala si canicula". Toate aceste solicitari au fost respinse de judecatori si procesul a trecut la urmatoarea etapa - dezbaterile finale, in cadrul carora procucorii au cerut pedepse mai mari pentru toti avocatii.

Noi cereri in Dosarul ICA: Voiculescu ii vrea audiati pe Traian Basescu, Ilie Sarbu si Dacian Ciolos

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea procesului si cele mai importante declaratii:

22:01 - Marti, la ora 10:00, vor fi finalizate toate dezbaterile, urmand ca avocatii sa isi sustina pledoariile finale.

22:00 - Procurorii si-au incheiat pledoariile prin care cer pedepse mai mari pentru inculpati.

21:58 - Judecatorii au respins ca inadmisibila cererea de recuzare.

21:52 - Dialog din sala de judecata, citat pe Facebook de jurnalistul Ionel Stoica, aflat la proces: Gheorghe Mateut: "Spuneti-mi ce sa mai fac, nu stiu ce sa mai fac, imi respingeti tot ca inadmisibil. Nici macar sesizarea Curtii Constitutioanale, care nu suspenda apelul nu ati acceptat-o". Camelia Bogdan: "Nu putem oferi asistenta juridica avocatilor".

21:40 - Sedinta de judecata a fost suspendata din nou, potrivit Antena 3.

21:29 - Avocatii lui Dan Voiculescu au formulat o noua cerere de recuzare, dupa ce instanta a respins, in ultima jumatate de ora, trei noi solicitari - e vorba de o cerere de neconstitutionalitate la CCR, o sesizare la Inalta Curte si sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Mateut sustine ca judecatoarea Camelia Bogdan este impartiala pentru ca a respins cererile si solicita schimbarea completului de judecata.

21:10 - Avocatul Mateut cere sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. E aceeasi cerere sustinuta de avocata Maria Vasii, respinsa de avocati, scrie jurnalistul Biro Attila pe Facebook.

21:08 - Avocatii cer amanarea procesului, invocand "oboseala si canicula", potrivit Digi 24.

21:06 - Judecatoarea Camelia Bogdan vrea sa se puna concluzii finale cu durata limitata, adica avocatii si procurorii vor vorbi o perioada determinata. Amintim ca daca dezbaterile vor continua dupa ora 24:00, magistratii vor trebui sa dea un alt termen, pentru ca ies din procedura stabilita pentru luni, 4 august.

21:01 - Urmeaza dezbaterile finale si pledoariile avocatilor. Fiecare din cei 20 de avocati are dreptul sa isi prezinte concluzia finala. Acesta este penultimul pas procedural inainte de ramanerea in pronuntarea sentintei. Judecatoarea Camelia Bogdan a anuntat ca va audia pledoariile, astfel ca dosarul ICA va fi finalizat in aceasta seara. Instanta are optiunea sa emita sentinta dupa inchiderea sedintei sau sa dispuna un alt termen pentru pronuntarea acesteia.

20:50 - O noua solicitare din partea avocatilor lui Voiculescu: acestia cer ca fiicele lui Voiculescu sa fie interogate la un nou termen pentru a dovedi ca activele primite de la tatal lor erau dobandite licit. Solicitarea a fost respinsa.

20:43 - Recuzarea judecatorilor a fost respinsa, transmite Digi 24.

20:34 - Se judeca solicitarea de recuzare depusa de avocatii lui Voiculescu.

20:19 - Sedinta s-a suspendat pentru zece minute. Daca solicitarea privind recuzarea judecatorilor va fi declarata admisibila, completul va fi schimbat. In caz contrar, procesul continua.

20:15 - Curtea a respins solicitarea de sesizare a Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

20:07 - Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca daca dezbaterile vor continua dupa ora 24:00, magistratii vor trebui sa dea un alt termen, pentru ca ies din procedura stabilita pentru luni, 4 august.

20:03 - Judecatorul Gheorghita Mateut, aparatorul lui Dan voiculescu, cere recuzarea completului de judecatori. Magistratii ar fi trebuit sa se pronunte pe solicitarea de a ridica sechestrul pus pe averea lui Voiculescu. Mateut spune ca nu se pot pronunta tot aceeasi judecatori care au instituit sechestrul.

19:56 - Instanta a respins si cerea inculpatului Flavius Pop de a fi testat cu detectorul de minciuni, relateaza Hotnews.

19:52 - Completul de judecatori a respins si expertiza tehnica a terenurilor ICA, potrivit Antena 3.

19:45 - Instanta a considerat ca audierea lui Daniel Constantin este irelevanta si a respins solictarea ca ministrul agricuturii sa fie chemat ca martor.

Procesul lui Voiculescu, la final: Intanta respinge audierea lui Basescu, Ciolos si Ilie Sarbu

19:28 - Magistratii au respins audierea in calitate de martori a lui Traian Basescu si a lui Ilie Sarbu.

19:25 - Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au respins, luni seara, audirea mai multor martori - printre care Dacian Ciolos si functionari ADS, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in care este acuzat Dan Voiculescu.

Ritm rapid la Curtea de Apel

Dan Voiculescu, pregatit pentru orice scenariu: Imi iau hainele si m-am dus

Avocatii lui Dan Voiculescu si ai celorlalti 12 inculpati au incercat sa obtina noi amanari, inclusiv prin contestarea completului de judecata, dar toate solicitarile au fost respinse, ajungandu-se la audierea inculpatilor, una dintre ultimele etape.

Noul complet de judecata a mers in ritm alert si nu a tinut cont de inceperea vacantei magistratilor, stabilind termene stranse de judecata.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat, in luna iunie, ca faptele pentru care este judecat Dan Voiculescu in dosarul ICA se prescriu in decembrie si ca ar trebui sa existe o sentinta, indiferent de natura sa, pentru a evita aparitia suspiciunilor fata de cei care "treneaza judecata".

Kovesi: Dati un verdict in dosarul ICA! Avocatul lui Voiculescu: Se va amana si data viitoare

Voiculescu a demisionat de doua ori din Senat

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC "Bioprod" SA Bucuresti.

Procurorii l-au acuzat pe Dan Voiculescu ca s-a folosit de fucntia de conducere in partid pentru a influenta si a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, Dan Voiculescu a fost acuzat si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului, "in perioada 1991-2003, inculpatii au desfasurat o serie de operatiuni financiare si comerciale frauduloase in scopul de a facilita adjudecarea prin licitatie, de catre Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de actiuni detinut de Administratia Domeniului Statului la I.C.A., la un pret mult mai mic fata de valoarea comerciala reala, in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea activelor si a titlurilor de participare".

In plus, anchetatorii aratau ca in iulie 2003, Corneliu Popa (judecat si el in dosar), in calitatea sa de presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului, ar fi aprobat ilegal declansarea procesului de privatizare al I.C.A, stabilind o valoare a pachetului de actiuni de 94,5 ori mai mica de valoarea comerciala reala a acestuia.

La licitatia aranjata ar fi participat doar firma Grivco a lui Voiculescu si, in nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, dar si membru al Partidului Conservator inca din 1991.

Dan Voiculescu a demisionat de doua ori din Senat pentru a tergiversa procesul, in conditiile in care parlamentarii erau judecati doar de Inalta Curte conform vechiului Cod Penal.

Voiculescu mai asteapta sentinta definitiva - apelul in dosarul ICA, amanat

In septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Dan Voiculescu sentinta ICA, #privatizare ICA Voiculescu, #Dan Voiculescu proces , #proces